BU HAFTA HANGİ GELİŞMELER TAKİP EDİLECEK?
Küresel piyasaların gündemi Cuma günü ABD tarım dışı istihdam raporuydu. İstihdamda artış 650bin kişi iken sonuç 559bin olarak geldi. Ortalama saatlik kazançlar aylık %0,5 artarken %0,2 artışı beklentisini aştı. İşsizlik oranı ise %5,8 olarak açıklandı. Beklentileri karşılayamayan istihdam artışı sonucu akabinde FED’in enflasyon-varlık alımı azaltımı endişelerine dayalı beklentiler bir miktar zayıflayınca Dolar endeksi yeniden 90,0 seviyesi yakınına doğru düşüşe yöneldi, ABD’de faize duyarlı şirket hisseleri yükselişe geçti. Bu bağlamda Nasdaq %1’in üzerinde yükselişle günü tamamladı. İçeride ise kur tarafında veri sonrası düşüş yönlü hareketler meydana geldi. Cuma günü akşam saatlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan Karadeniz’de yeni bulunan doğalgaz rezervi açıklamasında bulunarak müjdeyi verdi. Buna göre toplamda Karadeniz’de bulunan rezerv 540 milyar metreküpe ulaştı. Bu açıklamalar sonrasında TL varlıklarda önemli hareketlerin sakin kaldığı gözlendi.
Bu hafta enflasyona kritik bakış, Perşembe günkü ABD tüketici fiyat endeksi ile geliyor. Nisan ayında tüketici fiyatlarının yaklaşık 12 yılın en yüksek artışını gerçekleştirmesinin ardından bir süredir en çok izlenen rakamlardan biri olarak şekilleniyor ve fiyat baskılarındaki artışın kısa süreli mi yoksa daha uzun süreli mi olduğu konusundaki tartışmalar da sürüyor. Veri ayrıca, FED’in 15-16 Haziran toplantısından önceki son önemli ekonomik verilerden biri. Örneğin Fed'den Randal Quarles yaptığı bir açıklamada diğer bazı FED yetkililerine katılarak enflasyondaki son sıçramanın geçici olacağına inandığını söyledi. Tahvil getirilerini artırma potansiyeli taşıyan güçlü enflasyon baskısı oluşursa teknoloji ve diğer büyüme hisse senetleri üzerindeki değerlemeler baskılanabilir.
Bu hafta ayrıca Avrupa Merkez Bankası (ECB) Perşembe günü toplanacak. Görünüşte ECB, acil durum teşvikleri yoluyla Euro bölgesi toparlanmasını destekleme ihtiyacı ile daha parlak bir ekonomik görünümü kabul etmek arasında bir denge bulması gerekiyor ve PEPP(pandemi acil tahvil alım programı) planına daha uzun süre ihtiyaç duyulmayabileceği anlamına geliyor. Güvercin yorumları, ECB'nin mevcut hıza yakın bir hızda tahvil almaya devam edeceğini gösteriyor. Bu görüş, ülke tahvil getirilerini Mayıs ayındaki birkaç-aylık en yüksek seviyelerinden aşağı çekti, Euro para birimi Nisan'dan beri yükseldi. Özellikle sakin yaz dönemi yaklaşırken, alımlarda ılımlı bir yavaşlama göz ardı edilemez görüşü de bir taraftan dillendiriliyor. ECB başkanı Christine Lagarde'dan tahvil alımlarının azaltılmasının konuşulabileceğine dair herhangi bir işaret, tahvil piyasalarındaki sakinliği sona erdirebilir.
Bu hafta ayrıca Almanya’da Salı günü ZEW endeksi ile 1.çeyrek GSYH(büyüme) ikinci öncü verisi de takip edilecek.
Asya hisseleri bugün, beklenti altında kalan ABD istihdam raporu üzerine oluşan rahatlamanın, bu hafta açıklanacak ve önemli ABD enflasyon verileri öncesinde hafifçe tersine dönmesi ve Tayvan'daki koronavirüs salgınının çip üreticilerine zarar vermesiyle düştü. ABD vadelilerinde ise bu sabah baktığımızda önemli oranda olmasa da satış yönünde hareketlerin oluştuğu izleniyor. Endeksin de güne yatay bir başlangıç yapmasını bekliyoruz.
USDTRY
Geçtiğimiz haftanın önemli gelişmelerinden olan Türkiye TÜFE endeksi beklentilere paralel bir şekilde yıllık 16,59 olarak açıklanırken ABD Tarım dışı istihdamın düşük gelmesiyle birlikte hafif geri çekilmeler görüldü. Bu hafta ABD Mayıs ayı TÜFE endeksi yakından takip edilecek. Yaşanan gelişmeler çerçevesinde yukarı yönlü hareketin devam etmesi beklenilen kurda 8,75 ve 8,82 TL direnç seviyeleri önem arz ediyor. Olası satışların görülmesi durumunda ise 8,60 ve 8,55 TL destek seviyeleri test edilmesi bekleniyor.
EURTRY
Cuma günü ABD Tarım dışı istihdam verisinin beklenti altı kalmasıyla Euro değer kazandı. Hafta içerisinde açıklanacak olan Euro bölgesi büyüme oranı yakından takip edilecek. Euro bölgesinde aşılamanın hız kazanmasıyla birlikte ekonomik toparlanmanın hızlanması ekonomik verilere de yansırken açıklanan Euro Bölgesi Bileşik PMI verisi beklenenin üzerinde 57,1 olarak açıklandı. Yukarı yönlü hareketine devam etmesi beklenilen kurda 10,60 ve 10,70 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Olası satış baskısının görülmesi durumunda ise 10,50 ve 10,45 destek seviyeleri önemini koruyor.
EURUSD
Cuma günün açıklanan ABD Tarım dışı istihdam verisinin beklentinin altında gelmesi ile Euro değer kazandı. ABD 10 yıllık tahvil getirilerinin haftalık en düşük seviyeye ulaşması kazançları artırdı. Bu hafta içerisinde ECB’nin faiz kararıyla birlikte Avrupa Bölgesi büyüme verisi yakından takip edilecekken ABD TÜFE Endeksi fiyatlamalarda oynaklığa neden olabilir. Teknik açıdan inceleyecek olursak, yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda 1,2185 ve 1,2200 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekirken satış baskısının gelmesi halinde ise 1,2150 ve 1,2128 destek seviyelerinin test edilmesi gerekiyor.
ONS ALTIN
ABD’de açıklanan Tarım dışı istihdam verisinin beklenti altında gerçekleşmesiyle birlikte gerileyen Dolar Endeksi ile ABD tahvil getirileri Ons Altın’daki yukarı yönlü hareketi kuvvetlendirdi. Haftaya 1900$ seviyesinin altından başlayan Ons Altın, hafta içerisinde açıklanacak olan ABD TÜFE endeksi ile fiyatlamalarda oynaklığa neden olabilir. Teknik açıdan incelendiğinde yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda 1890 ve 1900$ direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Satış baskının görülmesi durumunda ise 1875 ve 1865$ destek seviyeleri yakından izlenecek.
GBPUSD
İngiltere ekonomisi açıklanan PMI verilerine bakıldığında toparlanma emarelerini net bir şekilde gösterirken Cuma günü ABD tarım dışı istihdam verisinin beklenti altı gelmesi paritedeki hareketliliği artırdı. İngiltere’de aşılamanın hız kazanmasına rağmen önlemlerin gevşetilmesi için acele edilmiyor. Geçtiğimiz açıklanan rakamlara göre nüfusun yüzde 75’i ilk doz aşısını yaptırmıştı. Hareketine devam etmesi beklenen paritede olası yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda halinde 1,4160 ve 1,4185 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Aşağı yönlü seyrin oluşması durumunda ise 1,4120 ve 1,410 destek seviyeleri önem arz ediyor.
USDJPY
Dolar endeksinde görülen geri çekilme ve ABD 10 yıllık tahvil getirilerindeki düşüş USDJPY’de satışları hızlandırdı. Japonya ekonomisi ile ilgili tahmini yayımlayan OECD, ekonominin 2021 yılında yüzde 2,6 büyümesini bekliyor. Japonya hükümeti, tüketim harcamaları ve işletme koşullarına yönelik görünüm beklentisini düşürdü. Teknik açıdan bakılacak olursa, yukarı yönlü hareketini sürdürmesi durumunda 109,80 ve 110,40 direnç seviyeleri takip edilecek. Satış baskısının oluşması durumunda ise 109,00 ve 108,60 destek seviyelerinin test edilmesi bekleniyor.
BRENT PETROL
ABD ile İran arasındaki görüşmelerin kısa süre içerisinde bir sonuca varması bekleniyor. İran’ın tekrardan üretime dahil olması halinde günlük 1.5milyon varillik bir katkıda bulunması söz konusu olabilir. OPEC+ toplantısında Haziran ve Temmuz’daki mevcut petrol üretimi kesintilerini gevşetme planına bağlı kalma konusunda anlaşmaya varıldı. Teknik açıdan bakılacak olursa, yukarı yönlü hareketine devam etmesi beklenilen Brent Petrol’de 72,00 ve 72,65 $ direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Yaşanan gelişmelerle beraber aşağı yönlü bir seyrin oluşması halinde ise 70,60 ve 69,30$ destek seviyeleri önem arz ediyor.
GRAM ALTIN
ABD Tarım dışı istihdam verisinin beklentinin altında açıklanması sonrasında Ons Altın değer kazandı. ABD Tahvil getirilerindeki yatay seyir sürerken Ons Altın’ın yatay bir bantta hareket etmesi bekleniyor. Döviz kurundaki yukarı yönlü hareketin devam etmesi Gram Altın’daki kazançları artırıyor. Gram Altın’da yukarı yönlü hareketin devam etmesi durumunda 530 ve 540 TL direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekirken aşağı yönlü bir hareketin olması durumunda ise 520 ve 510 TL destek seviyeleri aşağı yönlü hareket için önem arz ediyor.
Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.