Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

KÜRESEL PİYASALARDA GÖZLER ABD TARIM DIŞI İSTİHDAM VERİSİNDE

Dünya Bankası dün yayımlanan Avrupa ve Orta Asya Ekonomik Güncelleme Raporuna göre; azalan politika belirsizliğinin ve dayanıklı bir şekilde seyreden tüketici talebinin bir yansıması olarak Türkiye'nin 2023 ekonomik büyüme tahminini %3,2'den %4,2'ye çıkardı. Raporda, tüketimin çift haneli oranlarda artması ve hükümet harcamalarının güçlü seyrini sürdürmesiyle Türkiye'nin %3,8'lik 2.çeyrek büyümesinin de olumlu yönde şaşırttığı ifade edildi.

Euro Bölgesi'nde inşaat PMI Eylül'de 43,6 oldu. ECB Yönetim Konseyi üyesi ve Slovakya Merkez Bankası Başkanı Peter Kazimir, ECB'nin geçen ay gerçekleştirdiği faiz artışının muhtemelen son olduğunu, ancak veriler görülene kadar bundan emin olunamayacağını söyledi.

Almanya'da inşaat PMI aynı dönemde 39,3 olarak gerçekleşti. Aynı zamanda Euro Bölgesi'nin en önemli ekonomilerinden olan Almanya'da Ağustos ayı dış ticaret dengesi açıklandı. İhracat bir önceki aya göre %1,2 azalarak 127,9 milyar Euro olurken ithalat ise %0,4 düştü ve 114,4 milyar Euro olarak gerçekleşti. Dış ticaret dengesi ise 16,6 milyar Euro fazla verdi.

İngiltere'de de aynı şekilde S&P Global/CIPS İngiltere İnşaat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) Ağustos ayındaki 50,8 seviyesinden Eylül ayında 45,0'a geriledi. Yüksek faiz oranları konut inşaasında düşüşlere yol açarken, açıklanan rakamlar son 3 yılın en büyük düşüşü olarak kaydedildi. Hizmet, imalat ve inşaat sektörlerini içeren tüm sektörler PMI değeri Eylül ayında 48,2'ye gerileyerek Ocak 2021'den bu yana en düşük seviyeye indi. S&P Global Market Intelligence ekonomi direktörü Tim Moore, "Konut inşaatı faaliyetlerindeki hızlı düşüş, iş yükleri üzerinde büyük bir baskı oluşturdu ve inşaat şirketleri, durgun talep ve artan borçlanma maliyetlerinin ardından yeni konut geliştirme projelerinde kesintilere gidileceği yönünde yaygın yorumlarda bulundu" dedi.

ABD'de Dış Ticaret Açığı beklentilerin üzerinde geldi ve Ağustos'ta -58,3 milyar dolar olarak gerçekleşti. Beklenti Ağustos'ta dış ticaret açığının -62,3 milyar dolara gerilemesiydi. İhracat değişimi %1,6 artış ile 256,03 milyar dolar olurken, ithalat değişimi ise %0,7 azaldı ve 314,3 milyar dolara geriledi. ABD'de haftalık işsizlik maaşı başvuruları ise 29 Ekim ile biten haftada 207 bin kişi oldu. Bir önceki dönem işsizlik başvuruları ise 205 bin kişiye revize edildi. Bugün açıklanacak tarım dışı istihdam rakamları ve ortalama saatlik kazançlar iş gücü piyasasına ilişkin görünümün netlik kazanmasını sağlayacak. Çarşamba günü açıklanan ADP özel sektör istihdam rakamları beklentinin çok altında kalmıştı ve bu durum iş gücü piyasasına ilişkin soğuma sinyalleri vermiş, risk iştahı artmış, ABD tahvil getirileri ve dolar endeksi nispeten zayıflamıştı. Ancak öncü rakamların ardından bugün açıklanacak tarım dışı istihdam verisinin bazen farklılaştığını unutmamak ile birlikte ons altın ve parite üzerindeki etkisini takip edeceğiz.


USDTRY
Dolar tarafında ABD özel sektör istihdam verisinin etkisi dün de devam etti. Dolar diğer para birimleri karşısında yükselişlerini sınırlandırırken kur tarfında 27,50TL üzeri fiyatlama gözleniyor. Bugün açıklanacak tarım dışı istihdam verisi ve ortalama saatlik kazançlar iş gücü piyasasına ilişkin son görünümü verecek. Yurtiçinde ise haftalık menkul kıymet istatistiklerine göre TCMB'nin toplam brüt rezervleri 29 Eylül haftasında 122 milyar 202 milyon dolar düzeyine geriledi. Teknik olarak, sınırlı hareketler gördüğümüz kurda 27,60TL seviyesi üzerinde kalıcılığın devam etmesi durumunda 27,70TL ve 27,75TL direnç bölgeleri izlenebilir. Geri çekilmelerde 27,50TL ilk destek olarak karşımıza çıkıyor, bu seviye altında 27,40TL ve 27,30TL diğer bölgeler olarak takip edilebilir.

EURTRY
Çapraz dün 28,91TL ile 29,15TL arasında fiyatlama gördü ve günü 29,03TL seviyesinde sonlandırdı. Paritenin ABD tahvil ve dolarındaki gevşeme ile birlikte 1,0500 seviyesi üzerinde tutunmasının etkisiyle çaprazda 29TL seviyesinde fiyatlama gözlenmeye devam ediyor. Bugün ABD'den gelecek veriler hem emtia hem de parite tarafında yön belirleyici olması açısından önemle takip edilirken yurtiçinde veri akışı sınırlı olacak. İlk destek bölgesi 29,20TL ve altında 29,00TL ve 28,90TL bölgeleri diğer destek seviyeleri olarak izlenebilir. Yükselişlerin devam etmesi halinde ilk direnç seviyesi olarak 29,30TL öne çıkıyor. Bu seviye üzerinde fiyatlamaların devam etmesi halinde ise 29,40TL ve 29,50TL sonraki direnç bölgeleri olarak takip edilebilir.

EURUSD
ABD'de beklentinin çok altında kalan ADP özel sektör istihdam verisi, istihdam piyasasında soğumaya işaret ederken Fed'in faizleri daha uzun sürede yüksek tutacağı endişesinin azalmasıyla piyasalar rahatladı. Parite 1,0500 üzerinde seyrine dün devam etti. ABD'de dış ticaret açığı Ağustos'ta -58,3 milyar dolara geriledi. İhracat %1,6 artarken ithalat ise %0,7 azaldı. Bugün bölgeden tarım dışı istihdam verisi ve ortalama saatlik kazançlar açıklanacak. Gün içerisinde ilk direnç 1,0540 seviyesi, ve bu seviye üzerinde sırasıyla 1,0560 ve 1,0580 seviyeleri diğer direnç bölgeleri olarak takip edilebilir. Destek bölgesi olarak ise en yakın 1,0520 noktası takip edilirken aşağı yönlü kırılmaların derinleşmesi halinde psikolojik destek 1,0500 ve altında 1,0480 seviyeleri izlenebilir.

GBPUSD
Parite 1,2100 seviyesi üzerinde tutunmaya çalışıyor. İngiltere'de S&P Global/CIPS inşaat satınalma yöneticileri endeksi PMI Ağustos'ta 50,8 seviyesinde yer alırken Eylül'de sert geri çekilme ile birlikte 45,0 oldu. Yüksek faiz oranları konut inşaasında düşüşe yol açıyor. Bununla birlikte Bileşik PMI rakamları da 48,2'ye geriledi. ABD'de dış ticaret açığı -53,3 milyar dolara gerilerken haftalık işsizlik maaşı başvuruları da 207 bin kişi olurken bir önceki veri ise 205 bine revize edildi. İlk direnç noktası olarak 1,2180 direnç seviyesi takip edilebilir, bu seviye üstünde fiyatlamalarda 1,2200 ve sonrasında 1,2220 noktası diğer bölgeler olarak izlenebilir. Geri çekilmelerde 1,2160 ilk destek bölgesi, bu seviye altında ise 1,2140 ve 1,2120 destek bölgelerini genel olarak takip edebiliriz.

ONS ALTIN
Ons altın dün gün içerisinde 1813 dolar seviyesine kadar geri çekildi ve aşırı satış bölgesinde yukarı yönlü ataklarında kalıcılık sağlayamadı. Hafta ortasında ABD'den gelen veriler, petrol fiyatlarındaki keskin düşüş ve dolar endeksinin güç kaybetmesi ile yukarı ataklar izlendi ancak kıymetli metal üzerinde baskının bugün açıklanacak tarım dışı istihdam verisinin öncesinde devam ettiğini görüyoruz. Teknik olarak gün içinde 1820 dolar seviyesi ve bu seviye altında fiyatlama için 1815 ve 1810 dolar diğer destek bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor. Olası yukarı yönlü tepki alımlarının gelmesi durumunda ise 1825 dolar ve üstünde 1830 ile 1835 dolar seviyeleri direnç bölgeleri olarak takibimizde olacak.

GRAM ALTIN
ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,8 seviyesinin üzerine çıkmıştı ve buradan %4,7 seviyesine geriledi. Dolar endeksi de aynı şekilde 106,5 seviyesine geri çekildi. Ancak ons altın tarafında yukarı atakların cılız kalması ile birlikte gram altında baskı altında kalmaya devam ediyor. Dün 1612TL seviyesinde kapanış gören gram altın hafta genelinde takip ettiğimiz zayıf gün sonu kapanışlarına yenisini eklemiş oldu. İlk direnç noktası olarak 1630TL takip edilirken bu seviye üzerinde 1635TL ve 1645TL seviyeleri izlenebilir. Geri çekilmelerde ise 1620TL noktası ilk destek olarak takip edilebilir. Bu fiyatlama altında ise 1610TL ve 1600TL diğer destek bölgeleri olarak izleniyor olacak.

 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş