Virüsün yarattığı salgınla birlikte ani duruşla çöküntü yaşayan Avrupa Bölgesi ekonomisine desteğin devam etmesi adına Avrupa Merkez Bankası (AMB) dün enflasyonu hedeflenen seviyeye geri getirmek için her şeyi yapmaya kararlı olduğunu bildirdi. Banka, Almanya Anayasa Mahkemesi'nin "AMB’nin tahvil alım programının haklı sebeplerle yapıldığının kanıtlanamaması durumunda Alman yasalarına aykırı olacağı" kararına ilişkin açıklama yaptı. AMB'nin açıklamasında, Avrupa Birliği Adalet Divanı’nın Aralık 2018'de AMB’nin tahvil alım planının bankanın fiyat istikrarını sağlama yetkisi dahilinde olduğuna hükmettiği hatırlatılarak, "AMB, Alman Federal Anayasa Mahkemesi'nin Kamu Sektörü Satın Alma Programı (PSPP) ile ilgili bugünkü kararını dikkate alıyor." ifadesine yer verildi. AMB’nin para politikalarının hedefinin Avro Bölgesi’nde fiyat istikrarını sağlamak olduğu vurgulan açıklamada, “Yönetim Konseyi, enflasyonun orta vadeli hedefine yükselmesini sağlamak için yetkisi dahilinde gereken her şeyi yapmaya tamamen bağlı kalıyor.” değerlendirmesinde bulunuldu.
ABD'de hane halkı borcu, bu yılın ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,1 artarak 14,3 trilyon dolar oldu. Fed'in New York şubesi tarafından hazırlanan 2020'nin ilk çeyreğine ilişkin Hane Halkı Borcu ve Kredi Raporu yayımlandı. Rapora göre, Amerikalıların borcu, 2020'nin ilk çeyreğinde yüzde 1,1 artarak 14,3 trilyon dolara yükseldi. Söz konusu hane halkı borcu, yılın ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre 155 milyar dolarlık artış gösterirken, yıllık bazda 632 milyar dolarlık yükseliş kaydetti.
Brent petrolünün varili stoklardaki artışın yavaşlama işaretleri göstermesi ile 15 Nisan'dan bu yana ilk kez 30 dolar seviyesini gördü. Batı Teksas Petrolü (WTI) yüzde 18 oranında yükselerek varil başına 30,07 dolar seviyesine çıktı ve 15 Nisan tarihinden beri en yüksek seviyesini gördü. Genscape, Pazartesi günü Batı Teksas Petrolü teslimat noktası Cushing, Oklahoma'daki stoklarda sadece 1,8 milyon varil artış gerçekleştiğini raporladı. Bu artışın Mart ayının ortasından bu yana en gerçekleşen en düşük seviyeli artış olması petrol fiyatlarını destekledi.
Dün ABD'de endeksler koronavirüs salgınına karşı alınan önlemlerin gevşetilmesiyle günü yükselişle tamamladı. Kapanışta, Dow Jones endeksi 100 puanın üzerinde değer kazandı ve yüzde 0,6 artışla 23.892,30 puana yükseldi. S&P 500 endeksi yüzde 0,9 artarak 2.868,34 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,1 yükselişle 8.809,02 seviyesine yükseldi. Yeni tip koronavirüs salgınına karşı alınan önlemlerin ABD'de bazı eyaletlerde kademeli olarak gevşetilmesi ve ekonomik faaliyetin yeniden başlamasına yönelik gelişmeler, piyasalardaki iyimserliği artırdı. ABD’de dün ISM hizmet PMI verisi Mart ayındaki 52.5’ten Nisan’da 41.8’e geriledi. Böylece hizmet sektörü 2009'dan beri en büyük daralmayı kaydetti. Ayrıca ABD’de ticaret açığı yüzde 12 artarken ihracat yüzde 9.6 ile rekor düşüş kaydetti. ABD’de endekslerin gelen verilerden etkilenmeden hareketine devam ettiği gözleniyor. Avrupa Borsalarında da önlemlerin gevşetilmesiyle birlikte günün yükselişlerle tamamlandığı gözlendi. Avrupa’da endekslerin Almanya’da anayasa mahkemesinin AMB varlık alımları konusundaki aldığı karardan etkilenmediği gözlendi.
USDTRY
Haftanın ikinci işlem gününde kurda yukarı yönlü hareketin devam ettiğini izledik. 7.00 eşiğinin üzerine geçildikten sonra arka arkaya üçüncü günde de bu seviye üzerindeki eğilim sürüyor. Virüs salgınına ilişkin ekonomik belirsizlikler ve son gelen verilerde daha da fazla hissedilen bozulmalar gelişmekte olan ülke para birimlerinin çoğunda baskı oluşturuyor. Bununla birlikte Dolar’ın da özellikle ABD’den Çin’e virüsün yayılmasına yönelik suçlamalarının daha fazla dillendirilmeye başlanması ve yeni bir ticaret savaşı ile olası yeni tarifeleri gündeme getirmesi de ayrıca bir baskı unsuru oluyor. Yurtiçinde ise beklenen swap anlaşması ile ilgili gelişme olmaması ve dün döviz karşılığı TL swap kotasyon işlemlerinde limitin %30’dan %40’a çıkarılması sonrası yükseliş devam etti. Özellikle döviz ihtiyacının somut şekilde giderilmesine yönelik somut bir açıklama gelmediği sürece kurda yukarı yönlü baskının sürmesi muhtemel.
Teknik olarak incelediğimizde, kurun 7,00 seviyesi üzerinde kalmaya devam ettiği gözleniyor. Devamı gelebilecek alımlar ile birlikte kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 7,10, 7,13 ve 7,15 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 7,03, 7,00 ve 6,96 destek seviyeleri takip edilebilir.
EURTRY
Önceki gün Almanya'da anayasa mahkemesi Bundesbank'ın Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) 2.7 trilyon euroluk varlık alım programa katılım için attığı bazı adımların anayasaya aykırı olduğuna hükmetmesinin ardından Euro para biriminde satış eğiliminin güç kazandığı gözlendi. Dün ayrıca Türk Lirası üzerinde de devam eden baskı ile zayıflık devam etse de Almanya’dan gelen kararın etkisi ile EURTRY paritesi Euro’daki düşüş kaynaklı olarak 7.71 üzerini denese de daha fazla yükseliş kaydedemedi ve baskı altında kaldı denilebilir. Bugün Avrupa’da hizmet PMI verileri açıklanacak. Avrupa Bölgesi’nde verinin Nisan ayında 11.7 gibi görülmemiş bir düşüşle sonuç getirmesi bekleniyor. ABD-Çin gerilimi, Almanya anayasa mahkemesi kararının AB’nin birlik konumuna ilişkin endişeleri artırması ve olumsuz ekonomik verilerler Euro’da sürecek baskı EURTRY’nin yükseliş eğiliminin sınırlı kalmasına olanak sağlamaya devam edebilir.
Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın dün 7,71 seviyesinde dirençle karşılaştığı gözlendi. Bugün 7,64 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 7,71, 7,75 ve 7,80 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 7,64, 7,62 ve 7,5970 destek seviyeleri takibimizde olacak.
EURUSD
Avrupa Bölgesi’nde korona virüsün yarattığı ekonomik çöküntü hızlı şekilde verilerde kendisini göstermeye başlarken Avrupa Birliği’nin özellikle virüsten en çok etkilenen ülkelere yardım konusunda tam bir birlik oluşturamamasının verdiği sıkıntı da Euro para birimi üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor. AMB varlık alımları ile ilgili yeni aksiyonlar alsa da dün Almanya anayasa mahkemesinden çıkan karar moralleri yine bozdu. Alman mahkemesinin AMB'nin varlık alımları konusunda bazı adımlarını anayasaya aykırı bulması ve söz konusu programın gerekçelerini açıklamak için 3 ay süre tanıması sonrası paritede Dolar’daki ayrıca devam eden yükselişle de birlikte düşüş eğilimi hız kazandı. Bugün Avrupa Bölgesi’nde açıklanacak hizmet PMI verileri iç açıcı beklentileri kapsamıyor. Buradan gelecek sonuçlarla birlikte paritede baskının sürmesini bekliyoruz.
Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,0960 direnç seviyesi altında düşüş yönlü hareketine devam ettiği gözleniyor. Bugün 1,0840 seviyesinin altında hareketler gözlenmesi durumunda sırası ile 1,0800, 1,0750 ve 1,0720 seviyelerine doğru hareketler hız kazanma eğilimi gösterebilir. Paritede 1.0840 üzerinde tutunmayı başarması durumunda yukarı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,0880, 1,0920 ve 1,0960 destek seviyeleri takibimizde olacak. Paritede yükselişlerin satış fırsatı olarak değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz
XAUUSD
Dün güçlenmeye devam eden ABD doları, yatırımcıların yeniden yükselen risk iştahı ve gelişmiş ülke ekonomilerinin koronavirüs kriziyle ilgili karantina önlemlerini hafifletmek için harekete geçmesiyle Salı günü ons Altın fiyatları zayıf bir seyirde hareket etti. Gün içerisinde 1712 Dolar’ı gören ons Altın 1690 Dolar’ın hemen altını test etse de özellikle Trump’ın Çin’e yönelik yeni çıkışları ve buna Mnuchin’in de eklenmesi düşüşün sürmesine engel oldu.
Baktığımızda Altın fiyatları şu an için konsolidasyon modunda ve dolar hareketlerine çok duyarlı hareket ediyor. Dolar’da ise güvenli varlık nedeniyle talep artışı görülmesi yükselişi sınırlasa da var olan diğer belirsizlikler ons Altın için itici güç olmaya devam edebilir. Bu açıdan 1700 Dolar üzerindeki tutunmanın sürmesi ihtimaller dahilinde olabilir.
Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın’ın 1695-1690 Dolar bölgesinde yönü belirleyici olmaya devam ettiği gözleniyor. Artan talep ile Ons Altın’ın yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 1712, 1720 ve kısa vadeli düşüş trend direnci 1728 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Olası bir aşağı yönlü harekete geçiş durumunda ise 1695, 1690 ve 1677 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.
GBPUSD
GBPUSD dün oldukça sınırlı bir alanda hareket etti. İngiltere Merkez Bankası’nın bu hafta beklenen kararları öncesi beklemede olan Sterlin karşısında Doların güçlü seyrini sürdürmesine karşın paritenin tutunma sağladığı gözleniyor.
Covid-19 ekonomik kilitlenmelerinin daha fazla ülkede hafifletileceği beklentisiyle İngiliz Sterlini de dahil olmak üzere para birimlerinin toparlanmasına kısmen de olsa yardımcı oluyor. Ancak Perşembe günü İngiltere Bankası'ndan gelecek para politikası duyurusu ve ABD-İngiltere arasındaki ticaret görüşmelerinden gelecek haberler için de dikkatli olunması gerekiyor. BoE’nin bu toplantıda bir faiz kararı ya da niceliksel gevşeme konusunda ekstra bir adım atması beklenmiyor. Bu açıdan gelecek açıklamalar, ekonomik veriler ve ekonomilerin açılmasıyla ilgili beklentiler fiyatlanmaya devam edecek.
Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,2400 seviyesinde destek bulmaya devam ettiği gözleniyor. 1,2480 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,2360, 1,2300 ve 1,2240 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,2480, 1,2520 ve 1,2580 destek seviyeleri takip edilmelidir
USDJPY
ABD ile Çin arasında korona virüsten kaynaklanan gerilimin Trump’ın son açıklamalarıyla birlikte arttığını izledik dün itibariyle. Bu gelişme ilerleyen dönemde uluslararası tedarik zincirlerini Çin’den kopartmaya doğru gidecek hamleleri beraberinde getirecek gibi de görünüyor. Ayrıca tarifelerde yeniden bir artış yaşanması da ihtimaller dahilinde. Bununla birlikte virüs konusundaki birçok belirsizlik de zaman zaman güvenli para birimlerine olan ilgiyi artırıyor. Son zamanlarda bu manada Dolar talep görse de Yen’de de zaman zaman talep artışlarıyla karşılaşılıyor. Dün de yine çok etkili olmasa da bu eğilim gözlendi ve USDJPY’nin bir süredir eşik noktası olan 106.40 seviyelerine kadar indikten sonra buralarda destek bulduğu gözlendi. Özellikle ABD-Çin arasında gerilim artışı devam edecek olursa Yen’e olan talepte de artış devam edebilir.
Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 106,40 seviyesinde destek bulmaya devam ettiği gözlendi. 106,40 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece tepki hareketlerinin gelmesi durumunda sırası ile 106,85, 107,10 ve 107,30 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 106,40, 106,00 ve 105,60 destek seviyeleri takip edilebilir.
BRENT PETROL
Brent petrolünün varili dün stoklardaki artışın yavaşlama işaretleri göstermesi ile 15 Nisan'dan bu yana ilk kez 30 dolar seviyesini gördü.
WTI teslimat noktası Cushing, Oklahoma'daki stoklarda sadece 1,8 milyon varil artış gerçekleştiğini raporladı. Bu artışın Mart ayının ortasından bu yana en gerçekleşen en düşük seviyeli artış olması petrol fiyatlarını destekledi. Ayrıca OPEC+, 1 Mayıs'tan itibaren günlük 9.7 milyon varil kısıntıya gitme konusunda anlaşmaya varmasının ardından, ABD'de, Exxon Mobil Corp., Chevron Corp. ve ConocoPhillips, Haziran ayının sonuna dek üretimi toplam günlük 660,000 varil azaltmayı planladıklarını açıklaması ile birlikte, ABD ham petrol göstergesi, üretim kısıntısının başlamasının ardından geçen hafta gördüğü varil başına 10 dolarlık seviyesinden iki katından fazla yükseldi. Ekonomilerin açılmasıyla talebin de artacağına dair beklentiler Ham Petrol ile birlikte Brent Petrol’de de yükselişleri destekliyor.
Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrolün 28,50 Dolar seviyesinde destek bulmayı başardığı gözlendi. 27,70 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece devam etmesi muhtemel yükselişlerle Petrol’deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 32.00, 32.80 ve 35.00 Dolar takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleri olacak. Fibo. 38.2 direnci olan 32.80 seviyesinden gelebilecek olası satışlarda ise 30.00, 28.00 ve 26.35 destek seviyeleri takibimizde olacak.
GAUTRY
Gram Altın’da hem Türk Lirası’ndaki değer kaybı hem de ons Altın’daki yükseliş eğiliminin devamıyla birlikte 16 Mart’tan itibaren başlayan dik yükseliş trendi üzerindeki hareketin sürdüğünü gözlüyoruz. Zaman zaman ons Altın’da düzeltme hareketleri geliyor olsa da kurun 7.00 seviyesi üzerinde tutunmasının ve yukarı yönlü isteğin devam ediyor olması Gram Altın için yönün yukarı olmasını sağlıyor. Global ölçekte ekonomilerin yeniden açılmaya doğru gitmeleri moral olsa da Trump’ın Çin’e yönelik suçlamaları yeni bir endişe kaynağı olarak güvenli varlıklara alımların devamını sağlayabilir. Bu nedenlerle Gram Altın’da bahsettiğimiz trend üzerindeki hareketin bir süre daha korunacağını düşünüyoruz. Geri çekilmeler bu manada alım fırsatları vermeye devam edebilir.
Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın’ın 382 trend desteği seviyesinde kalma isteğini sürdürdüğü gözleniyor.. 382 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 390, 397 ve 400 TL takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın’daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 382 altına geçilirse 378 ve 375 destek seviyeleri takip edilmelidir.
Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.