ABD SEÇİMLERİNİN ÖNCESİNDE KÜRESEL FİYATLAMALAR SAKİN SEYREDİYOR
Fed’in faiz kararı öncesinde, ABD başkanlık seçiminin başa baş bir tablo çizmesi, hisse senetlerinde gün içindeki yükselişi kalıcı hale getiremedi. Bu durumun etkisiyle tahvil piyasalarında değer kazancı yaşanırken, dolar değer kaybetti. S&P 500 endeksi, bir ara yüzde 0,22 oranında artış kaydetse de günü yüzde 0,3 düşüşle kapattı. ABD 10 yıllık tahvil getirisi yaklaşık 10 baz puan geriledi.
ABD merkezli Boeing şirketinde grev sona erdi. Fabrika işçileri, yüzde 40’lık ücret artışı ve emeklilik haklarının geri verilmesi talepleriyle yaklaşık yedi haftadır grevdeydi. 1 Kasım’da yapılan anlaşmayla, jet üretimindeki aksaklıkların son bulması bekleniyor.
Çin Başbakanı Li Çiang, Şanghay’daki Çin Uluslararası İthalat Fuarı’nda yaptığı konuşmada, ülkesinin ekonomik toparlanmayı sürdürecek güce sahip olduğunu belirterek, maliye ve para politikasında geniş bir manevra alanına sahip olduklarını vurguladı. Çin hükümetinin, yüzde 5 civarındaki büyüme hedefine ulaşacağını yineleyen Li, ABD ve AB’ye de ticaret alanında mesajlar verdi.
Çin’de hizmet sektöründe kaydedilen büyüme verileri, ekonomiye duyulan güveni artırdı. Ekim ayı Caixin hizmet PMI verisi, 52 seviyesine çıkarak Temmuz ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Caixin Insight Group Kıdemli Ekonomisti Wang Zhe, piyasadaki iyileşme süreciyle arz ve talepte büyümenin devam ettiğini belirtti.
Avustralya Merkez Bankası (RBA), inatçı enflasyonla mücadele kapsamında faiz oranını yüzde 4,35’te sabit tuttu. Banka, uluslararası ekonomik görünümdeki yüksek belirsizliğe dikkat çekerek, enflasyonu hedefe geri döndürme kararlılığını sürdüreceğini belirtti. Bu bağlamda Morgan Stanley ekonomisti Hande Küçük, enflasyon verilerinin beklentilerin üzerinde gelmesi nedeniyle bu yıl içinde faiz indirim ihtimalinin zayıf olduğunu ifade etti.
Almanya’da ise, İfo Ekonomi Araştırma Enstitüsü’nün yayımladığı İstihdam Barometresi sonuçları, istihdam piyasasında bir miktar zayıflamaya işaret ediyor. Barometre, Eylül ayındaki 94 puandan 93,7 puana gerileyerek Temmuz 2020’den bu yana en düşük seviyesini gördü. İmalat sektöründeki sipariş düşüşü nedeniyle iş gücüne daha az ihtiyaç duyulduğu belirtildi.
USDTRY
Kurda 34,30TL seviyesi üzerinde fiyat iki gündür karar verme aşamasında diyebiliriz. 34,30TL üzerinde kalındığı sürece yukarı yönlü olası hareketler daha ağır basmakta. Bugün ABD seçimlerinin oy verme işlemi başladığından dolayı işlem hacmi ve volatiletesi yüksek bir gün geçirmemiz mümkün. Dün yurtiçinde aylık enflasyon beklenti üzeri açıklandı. TCMB tarafından gevşeme beklentileri bir iki ay daha öteleneceği düşünülüyor. Teknik olarak sınırlı oynaklığın devam etmesi beklenebilir. Geri çekilmelerde 34,20TL kısa vadeli destek bölgesi olmaya devam ediyor. 34,15TL ve 34,10TL bu seviye altında fiyatlamalarda diğer destek bölgeleri. Yükselişlerde ise 34,40TL ilk direnç, bu seviye üzerine geçişlerde 34,45TL ve üzerinde 34,50TL direnç bölgeleri olarak değerlendirilebilir.
EURTRY
Çaprazda euro endeksinin güç kazanmasından sonra yaşanan toparlanmanın 37,47TL direncinde durakladığını satış baskısı yaşadığını görmekteyiz. Duraksamaya yurtiçindeki enflasyon verisinin sebep olduğunu söyleyebiliriz. Yurtiçerisinde veri akışı bugün zayıf. Dün enflasyon beklenti üzerinde aylık yüzde 2,88 olarak açıklandı. Avrupa tarafında ise veri akışı zayıf. ABD seçimleri göz önünde. Teknik olarak 37,20TL seviyesi ilk destek bölgesi olacaktır. Bu seviye altına geri çekilmelerde 36,80TL ve 36,50TL diğer destek bölgeleri olarak izlenebilir. Olası yükseliş denemelerinde 37,50TL ilk direnç seviyesi olarak takip edilebilir. Bu seviye üzerinde 37,70TL diğer direnç seviyesi ve 37,80TL ana diğer direnç bölgeleri olarak kısa vadeli takip edilebilir.
EURUSD
Paritede diyagonal destek seviyesilerinden bahsetmiştik. Dolar endeksinde düşen trend direncinde ve paritede yükselen trend desteğine gelindikten sonra alınan tepki hareketleri pariteyi yukarı, dolar endeksini aşağı taşıdı. Bugünlerde ise orta vadeli hareketli ortalamalardan baskı görerek iki taraftaki trend hareketinin yatay yönde seyrettiğinden bahsedebiliriz. Dolar endeksi bugün 104 seviyesinde. Teknik olarak ilk destek seviyesi 1,0850 olarak karşımıza çıkıyor, bu seviye altında 1,0825 ve sonrasında 1,0800 destek seviyeleri olarak takip edilebilir. Yükseliş denemelerinde 1,0910 ana direnç seviyesi, bu seviye yukarı geçilmesi durumunda 1,0925 ve 1,0950 kısa vadeli diğer direnç bölgeleri olmaya devam edecek.
ONS ALTIN
Ons altında dünya bankasının ve altın konseyinin raporları dikkat çekiyor. Dünya bankası küresel emtia fiyatlarında 2025 yılında yüzde 10’luk bir geri çekilme yaşanacağını düşündüklerini açıkladı. Altın konseyi ise yayımladığı raporda altının küresel büyüme oranının ve enflasyonun üzerinde kazanç getirdiğini ve uzun vadede yüksek fiyatlarda olacağını düşündüklerini açıkladı. Teknik olarak 2725 dolar ilk destek bölgesi olarak takip edilebilir. Destek seviyeleri 2720 dolar ve daha aşağıda 2700 dolar olarak takip edilebilir. Yükseliş denemelerinde 2750 dolar direnç seviyesi. Bu seviye yukarı yönlü geçilmesi durumunda 2780 ve 2800 dolar seviyeleri diğer direnç bölgeleri olarak izlenebilir.
GBPUSD
Paritede dolar endeksinin satış baskısı yaşadığı günlerde buna rağmen yukarı yönlü tepkinin son bulduğunu görmekteyiz. Fiyat kısa ve orta vadeli hareketli ortalamalarından baskı görmekte. Yükselişler 1,3000 dolar seviyesi üzerinde kapanış olmadığı sürece sadece tepki yükselişi olarak kalabileceğinden bahsetmiştik ve görüşümü korumaktayız. Teknik olarak geri çekilmelerde 1,2930 seviyesi destek bölgesi olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü geri çekilme devamında 1,2920 ana destek bölgesi ve 1,2910 diğer destek bölgesi olacaktır. Yükselişlerde ilk direnç seviyesi 1,3000 bu seviye üzerine geçişlerde 1,3025 ve 1,3050 seviyeleri diğer direnç bölgeleri olarak kısa vadeli takip edilebilir.
GRAM ALTIN
Gram altına kur fiyatlamasının etkisi dolar tl paritesindeki yatay fiyatlamayla birlikte sınırlı kalmaya devam ediyor. Son günlerdeki ons altın tarafında yaşanan agresif yükselişlerin sonlanması ve geri çekilmeler yaşamasıyla birlikte gram altında da yüksek korelasyon sebebiyle geri çekilmeler yaşandığını görmekteyiz. 3000TL desteği aşağı kırılmadıkça güvenli bölgedeyiz denilebilir. Yurtiçi veri akışı sakin. Teknik olarak geri çekilmelerde 3010TL ilk destek olarak takip edilebilir. Bu seviye altında 3000TL ve 2970TL diğer destek bölgeleri olarak takip edilebilir. Yükseliş denemelerinde 3035TL seviyesi ilk direnç, yükselişin devamında 3050TL ve 3070TL psikolojik olmak üzere diğer direnç bölgeleri olarak izlenebilir.
Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
www.ahlatciyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.