ABD’DE BIDEN FİYATMASI RİSKLİ VARLIKLARA ALIM OLARAK YANSIYOR
100 milyona yakın seçmenin oyunu posta yoluyla kullanması dolayısıyla seçim sonuçları tamamlanmadı. ABD’de başkanlık seçiminde adayların favori olduğu eyaletlerden beklenen sonuçlar gelirken, seçimin kaderini değiştirebilecek kritik eyaletlerde oy sayımı sürüyor. Seçim sistemine göre 538 delegenin yarıdan bir fazlası olan 270 delegeye ulaşan isim başkanlık seçimini kazanıyor. Son sonuçlara göre salıncak eyaletlerden Michigan ve Wisconsin’de Biden’ın kazanması sonucu 264 delegeye ulaşması başkan seçilmesi ihtimalini artırdı.
ABD'de ADP özel sektör istihdam beklentilerin altında kaldı. ABD’de ADP araştırma enstitüsünün açıkladığı özel sektör istihdam verisi Ekim ayında beklentilerin altında kalarak 365 bin oldu. Piyasanın medyan beklentisi istihdam verisinin 643 bin olması yönündeyken en düşük tahmin 200 bin olarak kaydedilirken, en yüksek tahmin ise 950 bin olmuştu. Özel sektör istihdamı Eylül ayında ilk 749 bin olarak açıklanmış, daha sonraki revizedeyse 753 bin olarak düzeltilmişti.
İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul'da kamuda uzaktan çalışma kapsamının genişletildiğini açıkladı. İstanbul İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi'nde alınan kararları açıklayan Yerlikaya ''60 yaş ve üstü çalışanlar, hamileler, kronik rahatsızlığı bulunanlar, 10 yaş ve altında çocuğu olan kadın personel idari izinli sayılarak, evden çalışabilecekler'' dedi. Yerlikaya sanayi kesimi çalışanlarının da 9 Kasım'dan itibaren 7'de mesaiye başlayacağını duyurdu. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi toplantısının ardından açıklama yaptı. ''Bireysel olarak önlemlere uymada sorunumuz var. Kendimize gelmeliyiz. Birinin bizi denetlemesine ihtiyaç duymadan tedbirlere aynen uymalıyız. Salgına yeni kurbanlar vermek istemiyoruz. Kısıtlanmış günlere geri dönmek istemiyoruz'' diyen Yerlikaya kamuda uzaktan çalışma kapsamının genişletildiğini açıkladı.
Reel efektif döviz kuru Ekim'de geriledi. Reel efektif döviz kuru Ekim'de 60,66 ile tüm zamanların en düşük seviyesini gördü. Eylül ayında söz konusu rakam 62,3 seviyesindeydi. Türkiye'nin dış ticaretinde önemli paya sahip ülkelerin para birimlerinden oluşan sepete göre, ikili ticaret akımları kullanılarak ağırlıklandırılan Türk Lirasının ortalama değeri ile nominal efektif Döviz kuru hesaplanıyor. Nominal efektif döviz kurundan da nispi fiyat etkileri arındırılarak da reel efektif döviz kuruna (REK) ulaşılıyor.
İngiliz Parlamentosu, Kovid-19'la mücadele kapsamında hükümetin karantina kararını onayladı. Avam Kamarasında yapılan oylamada, karantina düzenlemesi, 38'e karşı 516 oyla kabul edildi. Başbakan Boris Johnson'ın lideri olduğu Muhafazakar Parti'den bazı parlamenterler karşı çıksa da hükümeti geç kalmakla suçlayan İşçi Partisi'nin desteği sayesinde düzenleme geçti. Bu arada ülkede son 24 saatte 492 kişinin daha ölmesiyle "13 Mayıs'tan beri en çok can kaybı sayısı" kaydedildi. Toplam can kaybı 47 bin 742'ye çıkarken ülkede 25 bin 177 yeni vaka görüldü.
Başbakan Johnson, 31 Ekim'de yaptığı açıklamada, 5 Kasım'dan itibaren ulusal çapta 4 haftalık karantina uygulanacağını bildirmişti. ABD'de hizmet sektörü beş ayda en yavaş büyümesini gerçekleştirdi. Buna göre, ISM imalat dışı endeksi, ekimde önceki aya kıyasla 1,2 puan azalarak 56,6 değerine geriledi. Hizmet sektörü faaliyetlerindeki genişlemenin yavaşladığına işaret eden ekim ayı verisine ilişkin piyasa beklentisi, 57,5 seviyesinde gerçekleşmesi yönündeydi. Endeks, eylülde 57,8 olarak kaydedilmişti. Üretim endeksi, ekimde aylık 1,8 puan azalışla 61,2 değerini alırken, yeni siparişlere ilişkin endeks 2,7 puan azalarak 58,8 seviyesine geriledi. İstihdam endeksi ise bu dönemde 1,7 puan azalışla 50,1 değerine düştü.
USDTRY
Geçtiğimiz gün yurt içerisinde zayıf veri akışı devam ederken, ABD’de ADP özel sektör istihdam verisi Ekim ayında 650 binlik beklentilerin kalarak 365 bin oldu. Açıklanan ABD ISM hizmet PMI endeksi ise Eylül ayındaki 57,8 seviyesinden 56,6'ya geriledi. ABD seçimlerinde dikkatler kritik eyaletlerdeki oy sayımları üzerinde olmaya devam ederken, gün sonunda, dalgalanan kurun takip edilen gelişmeler sonucu yatay hareketini sürdürdüğü gözlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, kurun 8,40 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek alımlar ile birlikte kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 8,42, 8,45 ve 8,48 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 8,38, 8,35 ve 8,32 destek seviyeleri takip edilebilir.
EURTRY
Geçtiğimiz gün yurt içerisinde zayıf veri akışı devam ederken, Euro Bölgesi’nde hizmet PMI endeksi Ekim ayında beklentilerin üzerine çıkarak 46,2’dan 46,9 seviyesine yükseldi. Açıklanan Euro Bölgesi üretici fiyat endeksi ise bir önceki aya göre yüzde 0,3 artarken, yıllık bazda yüzde 2,4 geriledi. Dikkatler artan koronavirüs vakaları ve ABD seçimlerinde olmaya devam ederken, güne 9,78 seviyesinde başlayan çaprazın gün sonunda sınırlı yükselişini sürdürdüğü izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 9,87 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 9,84 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 9,90, 9,92 ve 9,95 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile çaprazdaki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 9,84, 9,81 ve 9,78 destek seviyeleri takip edilebilir.
EURUSD
Salı günü dikkatler son dönemdeki "en kritik" seçimi olarak nitelendirilen 59. ABD başkanlık seçimi üzerinde olmayı sürdürürken, ABD fabrika siparişleri Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 1,1 artarak 475 milyar dolara ulaştı. Geçtiğimiz gün ise Euro Bölgesi’nde hizmet PMI endeksi Ekim ayında beklentilerin üzerine çıkarak 46,2’dan 46,9 seviyesine yükseldi. Açıklanan Euro Bölgesi üretici fiyat endeksi bir önceki aya göre yüzde 0,3 artarken, yıllık bazda yüzde 2,4 geriledi. ABD tarafında ise ADP özel sektör istihdam verisi Ekim ayında 650 binlik beklentilerin kalarak 365 bin olurken, ABD ISM hizmet PMI endeksi Eylül ayındaki 57,8 seviyesinden 56,6'ya geriledi. ABD seçimlerinde dikkatler kritik eyaletlerdeki oy sayımları üzerinde olmaya devam ederken, gün sonunda partinin yukarı yönlü sınırlı hareketini sürdürdüğü takip edildi.
Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1730 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,17 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1760, 1,1790 ve 1,1820 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1700, 1,1670 ve 1,1640 destek seviyeleri takip edilebilir.
XAUUSD
Geçtiğimiz Salı günü artan güvenli liman talebi değerli metalde aşağı yönlü hareketleri sınırlandırırken, ABD’de gerçekleşecek seçimlerden dolayı meydana gelen belirsizlik ile birlikte Ons Altın’da yukarı yönlü sınırlı hareketlerin devam ettiği takip edilmişti. Dün ise dikkatler ABD seçimlerinde açılan oylar üzerinde olmayı sürdürürken, Dolar’ın güne güçlü başlaması Ons Altın’da satış baskılarına neden oldu. Gün içerisinde piyasalar üzerinde devam eden koronavirüs endişeleri ve alınan karantina önlemleri değerli metalde aşağı yönlü hareketleri sınırlandıran unsurlar olarak karşımıza çıktı.
Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın’ın 1906 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Azalan talep ile Ons Altın’ında aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda sırası ile 1898, 1890 ve 1882 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Olası bir yukarı yönlü harekette ise 1914, 1922 ve 1930 direnç seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.
GBPUSD
Geçtiğimiz gün İngiltere hizmet PMI endeksi Ekim ayında beklentilerin altında kalarak 52,3’den 51,4 seviyesine yükseldi. ABD tarafında ise ADP özel sektör istihdam verisi Ekim ayında 650 binlik beklentilerin kalarak 365 bin olurken, ABD ISM hizmet PMI endeksi Eylül ayındaki 57,8 seviyesinden 56,6'ya geriledi. ABD seçimlerinde dikkatler kritik eyaletlerdeki oy sayımları üzerinde olmaya devam ederken, gün içerisinde dalgalanan paritenin gün sonunda aşağı yönlü sınırlı hareketini sürdürdüğü takip edildi.
Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,2960 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2920 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,3010, 1,3160 ve 1,3220 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,2920, 1,2870 ve 1,2730 destek seviyeleri takip edilmelidir.
USDJPY
Geçtiğimiz gün Japonya’da nispeten zayıf veri akışı devam ederken, ABD’de ADP özel sektör istihdam verisi Ekim ayında 650 binlik beklentilerin kalarak 365 bin oldu. Açıklanan ABD ISM hizmet PMI endeksi ise Eylül ayındaki 57,8 seviyesinden 56,6'ya geriledi. ABD seçimlerinde dikkatler kritik eyaletlerdeki oy sayımları üzerinde olmaya devam ederken, gün içerisinde dalgalanan paritenin gün sonunda aşağı yönlü sınırlı hareketini sürdürdüğü takip edildi.
Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 104,30 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 104,10 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 104,50, 104,70 ve 105,00 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 104,10, 103,90 ve 103,70 destek seviyeleri takip edilebilir.
BRENT PETROL
Geçtiğimiz Salı günü OPEC+ tarafındaki üretim kesintilerini gevşetme planını erteleyeceğine dair haber akışları ve son dönemdeki "en kritik" seçimi olarak nitelendirilen 59. ABD başkanlık seçimi için oy kullanma işlemleri devam ederken, Dolar’da gözlenen zayıflık ile birlikte Brent Petrol’ün yukarı yönlü hareketi gözlenmişti. Dün ise ABD Enerji Bilgi İdaresi tarafından yayınlanan haftalık rapora göre, ABD'de 30 Ekim'de sona eren haftada Ham Petrol Stokları 0,9 milyon varil artıştık beklentilerin aksine sürpriz bir şekilde 8 milyon azaldı. Dikkatler, Dolar tarafındaki dalgalanma ve ABD seçimlerinde kritik eyaletlerdeki oy sayımları üzerinde olmaya devam ederken, açıklanan stok verilerinden destek alan Brent Petrol’ün yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edildi.
Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol’ün 40,40 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 39,90 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol’deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 41,10, 41,90 ve 42,90 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 39,90, 39,20 ve 38,40 destek seviyeleri takip edilebilir.
GAUTRY
Salı gününe 8,40 seviyelerinde başlayan kurda dalgalı görünümün ardından yatay hareketler takip edilirken, Ons Altın’dan destek alan Gram Altın’ın yukarı yönlü seyrini sürdürdüğü izlenmişti. Geçtiğimiz gün ise dikkatler ABD seçimlerinde kritik eyaletlerdeki oy sayımları üzerinde olmaya devam ederken, kurdaki yatay seyre ek olarak, Ons Altın’da gözlenen satış baskılarını ile birlikte Gram Altın’da da satışların devam ettiği gözlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın’ın 518 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 516 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 520, 522 ve 524 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın’daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 516, 514 ve 512 destek seviyeleri takip edilmelidir.
Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.