Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

SALGIN ENDİŞELRİ DEVAM EDERKEN GÖZLER YURTİÇİ ENFLASYON VE ABD SEÇİMLERİNDE

Avrupa ikinci kez Kovid-19'un merkez üssü konumunda. Dünya genelinde Kovid-19 tanısı konulan kişi sayısı 47 milyona yaklaşırken, hayatını kaybedenlerin sayısı 1 milyon 205 bini aştı. Salgında ikinci dalganın gelmesiyle birçok Avrupa ülkesinde kısmi karantina uygulamalarına karar verildi. Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde ortaya çıkan ve dünya geneline yayılan yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgınında tespit edilen toplam vaka sayısı 47 milyona yaklaştı. Kovid-19 görülen ülke ve bölgelerdeki vakalara ilişkin güncel verilerin derlendiği "Worldometer" internet sitesine göre, dünya genelinde virüs nedeniyle 1 milyon 205 bin kişi yaşamını yitirdi. Kovid-19 vaka ve ölü sayısında dünyada ilk sırada bulunan ABD'yi, 8 milyondan fazla vakayla Hindistan ve 5,5 milyonu aşkın vakayla Brezilya izliyor.

Avrupa imalat sanayi Almanya öncülüğünde yükseldi. İmalat sanayi PMI Almanya ve İtalya'da son 31 ayın en büyük yükselişini kaydederken, Euro bölgesinin tamamı için de beklentilerin üzerine çıktı. Alman imalat sanayi Ekim ayında son 31 ayın en büyük sıçramasını gerçekleştirerek Avrupa ekonomik toparlanmasını sırtladı. Bölgedeki güçlü talep ile birlikte Euro bölgesi fabrika üretimi geçtiğimiz ay art arda dördüncü yükselişini gerçekleştirmişti. Fakat şirketler gelecekteki üretim için iyimserliğini korurken hala işten çıkarmalara devam ediyor.

İngiltere ve Avrupa Birliği yetkilileri, planladıkları ticaret anlaşmalarının önündeki en büyük engellerden biri olan balıkçılık konusunda sekiz aylık anlaşmazlığı gidermek için çözüme odaklanmış durumda. Piyasaların yakından takip ettiği Brexit müzakerelerindeki en büyük engellerden biri olan balıkçılık konusunda iki taraf arasında bir anlaşma umudu belirdi. Potansiyel çözüm, İngiltere'nin önemli bir talebi olan denizlerinin kontrolünü geri kazanmasına olanak tanıyacak ve ülkenin balıkçılık endüstrisinin şu anda olduğundan daha fazlasını avlamasının önünü açacak. Ancak, önemli ölçüde AB teknelerine tahsis edilen kesin kotalar hakkındaki önemli kararların daha sonraki bir tarihe ertelenmesi de olasılık dahilinde görünüyor. Bu durum, AB teknelerinin hemen kaybedilmeyeceği ve gelecekte avlanan balıkların nasıl paylaşılacağına dair herhangi bir anlaşmazlığın daha geniş bir anlaşmayı baltalamayacağı anlamına geliyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası haftaya yeni bir sıkılaşma adımıyla başladı. 3 Kasım 2020'den itibaren TCMB bünyesinde Bankalar arası Para Piyasası'nda bankaların borç alabilme limitleri sıfırlandı. Gelen açıklamaya göre, açık piyasa işlemleri (APİ) kapsamında TL cinsi kira sertifikaları karşılığında kotasyon yöntemiyle gerçekleştirilen gecelik vadeli repo işlemleri durduruldu. Açıklamada "Fiyat istikrarı ve finansal istikrar hedefleri doğrultusunda para politikası ve likidite yönetimi çerçevesinde gerekli tüm araçlar kararlı bir şekilde kullanılmaya devam edilecek" denildi. 30 Ekim'de Bankalar arası Para Piyasası'nda 22 milyar TL'lik işlem geçmişti.

ABD Ticaret Bakanlığı, Eylül ayına ilişkin inşaat harcamaları verilerini açıkladı. Buna göre, ülkede inşaat harcamaları, Eylül'de bir önceki aya göre yüzde 0,3 arttı. Kaydettiği sınırlı artışla piyasa beklentilerinin altında kalan verinin Eylül'de yüzde 1 artması öngörülüyordu. İnşaat harcamalarında ağustos ayında yaşanan artış ise yüzde 1,4'ten yüzde 0,8'e revize edildi. Özel sektör inşaat projeleri Eylül'de yüzde 0,9 artarken, kamu inşaat harcamaları yüzde 1,7 azaldı.

USDTRY

Haftanın ilk işlem gününde İstanbul Sanayi Odası İmalat PMI endeksi Ekim ayında da genişlemesini sürdürerek 52,8'den 53,9 seviyesine yükseldi. ABD tarafında ise ISM imalat PMI endeksi 55,6 seviyesinde 59,3'e yükseldi. ABD'deki başkanlık seçimleri öncesinde doların küresel bazda güçlü duruşu devam ederken, gün sonunda kurun yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, kurun 8,40 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek alımlar ile birlikte kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 8,42, 8,45 ve 8,48 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 8,38, 8,35 ve 8,32 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Haftanın ilk işlem gününde İstanbul Sanayi Odası İmalat PMI endeksi Ekim ayında da genişlemesini sürdürerek 52,8'den 53,9 seviyesine yükseldi. Euro tarafında ise Ekim ayı nihai imalat sektörü PMI endeksi 54,4'lük beklentilerin üzerine çıkarak 54,8 seviyesine çıktı. Gün içerisinde dikkatler artan vaka sayıları ve alınan karantina önlemleri üzerinde olmaya devam ederken, Türk Lirası'nda gözlenen değer kayıpları ile birlikte gün sonunda çaprazın yukarı yönlü hareketi takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 9,78 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 9,75 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 9,80, 9,82 ve 9,85 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile çaprazdaki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 9,75, 9,73 ve 9,70 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD

Geçtiğimiz Cuma günü Euro Bölgesi Ekim ayı ön enflasyon verisi yüzde 0,3 azalış gösterirken, Euro Bölgesi ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde beklentilerin üzerine çıkarak yüzde 12,7 büyüme kaydetti. ABD tarafında kişisel gelirler Eylül ayında yüzde 0,4 artış beklentileri karşısında yüzde 0,9 artarken, Michigan tüketici güven endeksi Ekim ayında beklentileri aşarak 80,4 seviyesinden 81,8'e yükselmişti. Haftanın ilk işlem gününde ise Euro tarafında Ekim ayı nihai imalat sektörü PMI endeksi 54,4'lük beklentilerin üzerine çıkarak 54,8 seviyesine yükselirken, ABD tarafında ISM imalat PMI endeksi 55,6 seviyesinde 59,3'e çıktı. ABD'de seçimlerin gerçekleştirileceği haftaya yükseliş ile başlayan Dolar paritede yukarı yönlü hareketleri sınırlandırırken, gün içerisinde takip edilen gelişmeler sonucu paritenin aşağı yönlü sınırlı hareketini sürdürdüğü gözlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1650 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1620 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1680, 1,1710 ve 1,1740 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1620, 1,1590 ve 1,1570 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde ABD Tahvil faizlerindeki gerileme değerli metaldeki yukarı yönlü hareketleri desteklerken, ABD'de seçimlerden önce ekonomik destek paketinin hayata geçirilmesine dair umutların son bulması ve artan vaka sayılarının neden olduğu endişelerin Dolar'a destek olması Ons Altın'da yukarı yönlü hareketleri sınırlandırmıştı. Yılın en yoğun haftası olan ABD'de seçimlerin gerçekleştirileceği haftaya yükseliş ile başlayan Dolar ve Çin tarafında toparlanmayı işaret eden ekonomik göstergeler değerli metalde yukarı yönlü hareketleri sınırlandırırken, ABD seçimleri, Fed toplantısı öncesi yataya yakın hafif yukarı yönlü seyrin sürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın'ın 1892 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Azalan talep ile Ons Altın'ında aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda sırası ile 1884, 1875 ve 1868 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Olası bir yukarı yönlü harekette ise 1899, 1907 ve 1915 direnç seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde Birleşik Krallık'ta nispeten zayıf veri akışı devam ederken, ABD'de tarafında kişisel gelirler ve Michigan tüketici güven endeksi takip edilmişti. Haftanın ilk işlem gününde ise İngiltere'de Ekim ayı nihai imalat sektörü PMI endeksi 53,3'lük beklentilerin üzerine çıkarak 53,7 seviyesine yükselirken, ABD tarafında ISM imalat PMI endeksi 55,6 seviyesinde 59,3'e çıktı. Gün içerisinde Brexit müzakerelerindeki engellerin paritede üzerinde oluşturduğu baskılara ek olarak, ABD'deki başkanlık seçimleri öncesinde doların küresel bazda güçlü duruşu devam ederken, gün sonunda paritenin aşağı yönlü sınırlı hareketini sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,2920 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2860 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,2960, 1,3020 ve 1,3070 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,2860, 1,2820 ve 1,2750 destek seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Haftanın ilk işlem gününde Japonya imalat PMI endeksi beklentilerin üzerine çıkarak 48,7 seviyesine yükselirken, 50 eşik seviyesinin altında seyrini sürdüren endeksin daralma ivmesini yavaşlattığı gözlendi. ABD tarafında ise ISM imalat PMI endeksi 55,6 seviyesinde 59,3'e yükseldi. Gün içerisinde ABD'deki başkanlık seçimleri öncesinde doların küresel bazda güçlü duruşu devam ederken, paritenin yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 104,70 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 104,50 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 104,90, 105,10 ve 105,30 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 104,50, 104,30 ve 104,10 destek seviyeleri takip edilebilir.

BRENT PETROL

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde devam eden endişeler ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün Libya ve Irak'ın üretimi artırmasıyla birlikte günde 210.000 varil arttırması, Brent Petrol'de değer kayıplarının sürmesine neden olmuştu. Haftanın ilk işlem gününde ise toparlanmayı işaret eden küresel imalat PMI endekslerinin Petrol arzı konusundaki endişeleri nispeten baskılaması neden olurken, gün sonunda Brent Petrol'ün yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol'ün 38,80 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 38,00 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol'deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 39,40, 40,20 ve 40,90 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 38,00, 37,40 ve 36,50 destek seviyeleri takip edilebilir.

GAUTRY

Haftanın son işlem gününde Ons Altın ve kur çevresinde takip edilen yukarı yönlü hareketlere paralel olarak Gram Altın'da da yukarı yönlü hareketlerin sürdüğü izlendi. Haftanın ilk işlem gününde ise artan korona virüs endişeleri ile geçtiğimiz hafta 1860 dolara kadar gerilediğini gördüğümüz Ons Altın, ABD'deki başkanlık seçimlerinin olduğu haftaya yükselişle başlarken Dolar/TL kurunun da tarihi zirvesini sürekli geliştirmesi Gram Altın'da yukarı yönlü hareketlerin desteklenmesine neden oldu.

Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın'ın 512 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 510 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 514, 516 ve 518 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın'daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 510, 508 ve 506 destek seviyeleri takip edilmelidir.



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş