Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

BUGÜN YURTİÇİNDE ENFLASYON RAKAMLARI TAKİP EDİLECEK

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI, Eylül'de 49,6 olarak 50 eşik değerinin altında gerçekleşti. Ağustos'ta 49 olan verinin, imalat sektörünün performansında ılımlı düzeyde bir yavaşlamaya işaret ettiğini ve faliyet koşullarında da yatay seyre yaklaşıldığını gösteriyor. PMI verileri hakkında değerlendirmede bulunan S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker açıklamasında; "Eylül ayında Türk imalat sektöründe bozulmanın hafiflediği yönünde işaretler gözlenirken bazı firmalar ay içerisinde talebin olumlu seyrettiğini bildirdi. Genel olarak zorlu faaliyet koşulları devam etse de son veriler yılın kalanında yeniden büyümeye geçilebileceğine dair bir miktar umut verdi. Eylül ayında firmalar açısından destekleyici bir gelişme de kurdaki göreli istikrarla birlikte enflasyonist baskıların belirgin bir şekilde azalması oldu." İfadelerine yer verdi.

Bugün yurtiçinde TÜİK tarafından açıklanacak enflasyon rakamları takip edilecek. Enflasyon rakamlarına yönelik piyasa beklentisinde yukarı yönlü revizeler söz konusu. AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi sonucuna göre; ekonomistler Eylül ayında TÜFE'nin %5,0 artmasını bekliyor. Bir önceki ay %56,37 olan yıllık enflasyonun ise %61,91'e çıkması öngörülüyor. Yılsonu enflasyon beklentisi ise %65,50'ye yükselmiş durumda.

Avrupa İstatistik Ofisi Eurostat AB ve Avro Bölgesi'nin Ağustos ayı işsizlik verilerini yayımladı. Açıklanan verilere göre; Euro Bölgesi'nde işsizlik oranı Ağustos'ta %6,5'ten %6,4'e geriledi. Geçen yılın aynı döneminde ise işsizlik oranı %6,7 olarak gerçekleşmişti. Ayrıca Bölge'de PMI rakamları açıklandı. Euro Bölgesi HCOB nihai imalat sektörü PMI Eylül'de 43,4 ile beklentilere paralel gelirken verinin üst üste 15 aydır 50 eşik değer altında kalması imalat sanayindeki pürüzlerin devam ettiğini gösteriyor.

İngiltere'de ise S&P Global/CIPS nihai imalat sektörü PMI Eylül'de 44,3 ile bir önceki aya göre 0,1 puanlık artış gösterirken ülkede ekonomik faliyet 2022 Temmuz ayından beri 50 eşik değerin altında seyrediyor.

ABD'de ISM İstihdam endeksi Eylül'de 51,2 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Aynı şekilde yeni siparişler endeksi de Eylül'de 49,2'ye yükselerek genişlemeyi işaret etti. ISM İmalat sektörü PMI 49,0 olurken S&9 Global nihai imalat sektörü PMI ise Eylül'de 49,8 ile eşik değerin hemen altında gerçekleşti. Öncü anket verilerine göre; ABD İmalar PMI endeksi Eylül ayında hafif bir artışla 48,9'a yükselmişti. S&P Global Başekonomisti Chris Williamson, veriye ilişkin değerlendirmesinde, eylül ayında imalat sektöründeki iş koşullarında neredeyse istikrar sağlandığının görüldüğü, ancak fiyat baskılarındaki artışın enflasyon cephesinde endişe oluşturduğunu belirtti. Üretici maliyetlerinin büyük ölçüde yüksek petrol fiyatlarının etkisiyle son beş ayın en hızlı seviyesinde arttığını belirterek, artan maliyetlerin müşterilere "daha yüksek fiyatlar" olarak yansıdığını ve bunun da kaçınılmaz olarak enflasyon üzerinde yeniden yukarı yönlü bir baskıya neden olacağını ifade etti.


USDTRY
DolarTL'de yükselişler Ekim ayının başında da devam etti. Kurda 27,40TL üzerinde kalıcılık sağlanırken dolar endeksinde sınırlı yükseliş gözlendi. Yurtiçinde ISO İmalat PMI Eylül'de 49,6 olurken veriler imalat sektöründeki daralmanın hafiflediğini işaret etti. ABD'de ise S&P Global nihai imalat sektörü PMI aynı dönemde 49,8'e yükselerek eşik değerin hafif altında kaldı. Bugün yurtiçinde en önemli gelişme enflasyon rakamlarının açıklanması olacak. Teknik olarak gün içinde sınırlı hareketler gördüğümüz kurda 27,50TL seviyesi üzerinde kalıcılık devam etmesi durumunda 27,60TL ve 27,70TL direnç bölgeleri izlenebilir. Geri çekilmelerde ise 27,40TL ilk destek olarak karşımıza çıkıyor, bu seviye altında 27,30TL ve 27,20TL diğer destek bölgeleri olarak takip edilebilir.

EURTRY
Paritede 1,0500 seviyelerine yakın zayıf seyir devam ederken çaprazda da psikolojik seviye 29,00TL altı test edildi. Gün içerisinde 28,80TL ile 29,14TL arasında seyreden EuroTL 28,72TL seviyesinde kapanış gördü. Euro Bölgesi'nde işsizlik oranı Ağustos'ta %6,5'ten %6,4'e geriledi. Ayrıca imalat sektörü PMI Eylül'de 43,4 ile üst üste 15 ay 50 eşik değerinin altında kalmış oldu. Yurtiçinde ise ISO imalat PMI aynı dönem için 49,6 ile imalat sektöründeki daralmanın yavaşladığını gösteriyor. İlk destek bölgesi 28,70TL altı fiyatlamalarda destek bölgeleri olarak 28,60TL ve 28,50TL seviyeleri izlenecek. Yükselişlerin devam etmesi halinde 28,80TL ilk direnç seviyesi üzerinde 28,90TL ve psikolojik direnç bölgelesi olan 29,00TL ön plana çıkıyor.

EURUSD
Parite 1,0500 desteğinin de altını test etti. Dolar tarafında güçlü seyir devam ederken paritede ise zayıf görünüm yerini koruyor. Bu sabah 1,0460 seviyesini test eden parite buradan aldığı destek ile gün sonunda nispeten toparladı. Bugün her iki bölgeden de veri akışı zayıf. Piyasa Cuma günü açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verisine odaklanmış durumda. Öncesinde de Euro Bölgesi'nde ÜFE rakamları ve PMI rakamları takip edilecek. Gün içerisinde ilk direnç 1,0460 seviyesi, yükselişlerin bu seviye üzerinde devam etmesi durumunda sırasıyla 1,0480 ve 1,0500 seviyeleri diğer direnç bölgeleri olarak takip edilebilir. Destek bölgesi olarak ise 1,0440 bölgesi en yakın takip edilirken aşağı yönlü kırılmalarda 1,0420 ve 1,0400 seviyeleri izlenebilir.

GBPUSD
ABD'de ISM istihdam ve yeni siparişler endeksi beklentilerin üzerinde açıklandı. Bununla birlikte imalat sektörü PMI rakamları da yükselişi işaret ediyor. Verilerin ardından dolar endeksi 106,8 seviyesine doğru yukarı hareketler sergilerken parite ise 1,2060seviyesine varan geri çekilmeler yaşadı. Genel görünüm itibari ile 1,2200 psikolojik direncinin altında zayıf görünümün devam ettiği söylenebilir. Bugün her iki bölgede de veri akışı zayıf. İlk direnç noktası olarak 1,2080 direnç seviyesi takip edilebilir, bu seviye üstünde fiyatlamalarda 1,2100 psikolojik direnç seviyesi olarak ve sonrasında 1,2120 sırasıyla direnç bölgeleri olarak izlenebilir. Geri çekilmelerde 1,2060 ilk destek bölgesi, bu seviye altında ise 1,2040 ve 1,2020 bölgelerini genel olarak izlenebilir.

ONS ALTIN
ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde ve dolar endeksinde güçlü seyir ons altın tarafında baskı oluşturmaya devam ediyor. Haftanın ilk işlem gününde 10 Mart'tan bu yana en düşük seviye olan 1828 dolar seviyesi test edilirken kıymetli maden buradan aldığı destek ile orta bollinger bandı 1842 dolar seviyesinde tutunmaya çalıştı. Gün sonunda 1827 dolar seviyesinde kapanış sonrası bu sabah 1815 dolar test edildi. Teknik olarak gün içinde 1815 dolar seviyesi ve bu seviye altında fiyatlama için psikolojik destek noktası olarak 1810 ve 1805 dolar diğer destek bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor. Yükselişlerin gün içinde gerçekleşmesi durumunda ise 1820 dolar ve üstünde 1825 ile 1830 dolar seviyeleri direnç bölgeleri olarak takibimizde olacak.

GRAM ALTIN
Yurtiçinde gram altın fiyatlarında ons altındaki aşağı yönlü çözülme etkili olmaya devam ediyor. DolarTL'deki fiyat hareketlerinin etkisi sınırlı kalırken ons altının 1830 dolar seviyesini de aşağı yönlü kırmasıyla birlikte gram altında zayıf seyir sürüyor. Haftaya 1629TL seviyesinde başlayan gram altın gün sonunda ise 1613TL seviyesinde kapanış gördü. Kurun sınırlı etkisi karşısında ons altında 1812 dolar desteğine düşüşler olması halinde 1600TL desteği takip edilebilir. İlk direnç noktası olarak 1610TL takip edilirken bu seviye üzerinde 1615TL ve 1620TL seviyeleri izlenebilir. Geri çekilmelerde ise 1605TL noktası ilk destek olarak takip edilebilir. Bu fiyatlama altında ise 1600TL ve 1595TL diğer destek bölgeleri izleniyor olacak.



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.