YENİ HAFTADA PİYASALARDA YOĞUN VERİ GÜNDEMİ TAKİP EDİLECEK..
Geçen hafta yurt içinde TCMB enflasyon raporu ile ABD’de FED’in faiz kararı izlediğimiz iki önemli gelişmeydi. Yurt içi riskli varlıkla haftalık bazda yükselişle kapanırken bilanço bazlı hareketlerin de öne çıktığı gözlendi. Yurt dışı endekslerde ise yükseliş eğilimleri devam etse de zaman zaman geri çekilmelerin de yaşandığı ve yine bilanço sonuçlarına bağlı hareketlerin meydana geldiği izlendi. Yeni haftada ise veri açısından yoğun bir gündem bizi bekliyor. Yeni haftada yurt içinde pazartesi, imalat sanayi PMI, TÜFE ve yurt içi ÜFE, salı reel efektif döviz kuru, çarşamba TCMB'nin beklenti anketi, perşembe PPK toplantısı ve cuma hazine nakit dengesi takip edilecek. Yurt dışında ise, ABD'de tarım dışı istihdam başta olmak üzere yoğun veri gündemiyle birlikte İngiltere ve Türkiye'de merkez bankalarının faiz kararları takip edilecek.
Cuma günkü ABD aylık istihdam raporu, ülke ekonomik yeniden açılımını genişletmeye çalışırken işgücü piyasasının sağlığına önemli bir bakış sağlayacak. Fabrika verileri ve PMI'lar dahil olmak üzere tarım dışı istihdam sonuçları yoğun bir haftanın sonunda gelecek. Olası güçlü sonuçlar Dolar ve tahvil faizlerinde getiri artışı sağlayabilir ve acil durum desteğini geri almayı düşünmek için çok erken olduğunu söylemesini ardından Fed’in kararını bir kez daha sınayabilir.
Bu arada ABD Hazine Bakanı Janet Yellen Pazar günü Başkan Joe Biden’in altyapı, iş ve ailelere yönelik planlarının enflasyona neden olacağına dair endişeleri harcamaların on yıldan fazla bir süre içinde aşamalı hale getirileceğini söyleyerek bastırdı. Yellen konuşmasında ayrıca FED’in enflasyonu dikkatlice izleyeceğini ve gerekirse bunu ele alacak araçlara sahip olduğunu söyledi. Enflasyonun bir sorun olacağına inanmadığını ifade eden Yellen, “ancak bir sorun haline gelirse, onu çözecek araçlarımız var. Bunlar, ekonomimizi verimli ve adil hale getirmek için ihtiyacımız olan tarihi yatırımlar” açıklamalarında bulundu.
Bugün yurt içinde ise saat 10:00’da TUİK Nisan ayına ait Tüketici ve Üretici Fiyat Enflasyonu sonuçlarını açıklayacak. Global düzeyde artan tarımsal emtia ve ana metal fiyatları ile iç talebin canlılığı koruması ve kurun bulunduğu seviyeler itibariyle Nisan ayı enflasyonunda yıllık bazda yeni bir zirve seviye görmemiz olası. ÜFE tarafında %31’e varan Mart ayı sonucu karşısında artışın sürüp sürmediği yakından izlenecek. Bunun dışında döviz kuru etkisinin çekirdek enflasyondaki görünümü de önemli olacak. Bu veri öncesinde İTO İstanbul için Nisan ayı enflasyonunu açıkladı. Nisan 2021 itibarıyla İstanbul'da perakende fiyat hareketlerinin göstergesi olan İstanbul Ücretliler Geçinme indeksi aylık yüzde 1,01 artış kaydetti. Bu dönemde toptan fiyat hareketlerini yansıtan Toptan Eşya Fiyatları indeksinde ise yüzde 0,70 oranında artış görüldü. Söz konusu verilere yıllık bazda bakıldığında ise perakende fiyatlar yüzde 16,34, toptan fiyatlar yüzde 17,52 arttı.
Asya hisse senedi piyasaları bugün Çin ve Japonya'nın tatil olmasının hacimleri daraltması ve yatırımcıların bu hafta ABD'nin küresel ekonomik toparlanmaya liderlik ettiğini göstermesi muhtemel olacak veri akışını beklemesi nedeniyle yatay bir başlangıç yaptı. Wall Street, Nasdaq vadeli işlemleri ve S&P 500 vadeli işlemleri ise yazının yazıldığı sıralarda hafif artıda hareket ediyor. Endeksin de güne yatay bir başlangıç yapmasını bekliyoruz.
USDTRY
Piyasalar TCMB PPK toplantısına odaklandı. Geçtiğimiz toplantıda piyasa beklentisine paralel faiz oranlarında değişliğe gidilmezken toplantı metninde yapılan değişiklikler çok konuşulmuştu. Gün içerisinde açıklanacak olan Nisan ayı TÜFE endeksi PPK toplantısı öncesinde takip edilecek önemli parametre olacak. Bu hafta ABD Tarım dışı istihdam ve PMI verileri yakından takip edilecek. Yaşanan gelişmeler çerçevesinde yukarı yönlü hareketin devam etmesi beklenilen kurda 8,35 ve 8,38 TL direnç seviyeleri önem arz ediyor. Olası satışların görülmesi durumunda ise 8,25 ve 8,20 TL destek seviyeleri test edilmesi bekleniyor.
EURTRY
Geçtiğimiz hafta Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde’ın konuşması Euro üzerinde etkili oldu. TCMB PPK toplantısı yaklaşırken piyasa beklentisine göre faiz oranlarında herhangi bir değişikliğe gidilmesi beklenilmiyor. Bugün açıklanacak olan Türkiye enflasyon oranı toplantı kararı açısından yakından takip ediliyor. Yukarı yönlü hareketine devam etmesi beklenilen kurda 10,00 ve 10,05 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Olası satış baskısının görülmesi durumunda ise 9,90 ve 9,85 destek seviyeleri önemini koruyor.
EURUSD
Geçtiğimiz hafta açıklanan ABD büyüme verisi beklentilerin hemen üzerinde yüzde 6,4 olarak gerçekleşirken ekonomik toparlanma tam hızıyla devam ediyor. FOMC toplantısında Başkan Powell, ekonomik toparlanmanın hedeflenen düzeyden uzak olduğunu yineledi. AMB Başkanı Lagarde ise ekonominin yılın ikinci yarısı itibariyle güç kazanacağını belirtti. Hafta içerisinde açıklanacak olan ABD Tarım dışı istihdam verisi parite üzerindeki etkisini koruyor. Teknik açıdan inceleyecek olursak, yukarı yönlü hareketin devam etmesi halinde 1,2040 ve 1,2075 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekirken satış baskısının devam etmesi halinde ise 1,2000 ve 1,1975 destek seviyelerinin test edilmesi gerekiyor.
ONS ALTIN
Nisan ayı içerisinde başlayan yukarı yönlü trendin son haftalar psikolojik seviye olan 1800$’a yaklaşmasıyla birlikte yatay bir seyir kat ediyor. Dolar endeksinde görülen toparlanma ve FOMC toplantısı sonrasında ABD 10 yıllık tahvillerinde görülen yukarı yönlü hareket yatay seyrin en önemli etkenleri oldu. Teknik açıdan incelendiğinde yukarı yönlü hareketin devam etmesi durumunda 1780 ve 1795 $ direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Satış baskının görülmesi durumunda ise 1760 ve 1750 destek seviyeleri yakından izlenecek.
GBPUSD
Geçtiğimiz hafta ABD büyüme verisi beklentinin üzerinde gelmesi parite üzerinde baskı oluştururken Dolar Endeksinde görülen toparlanma ve ABD 10 yıllık tahvillerindeki artış satışın gelmesine neden oldu. Hafta içerisinde İngiltere Merkez Bankası’nın toplantısı fiyatlamalarda oynaklığa neden olabilir. Yukarı yönlü hareketini sürdüren paritede olası satış baskısının gelmesi halinde 1,3790 ve 1,3755 destek seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Yukarı yönlü seyrin sürmesi durumunda ise 1,3840 ve 1,3875 direnç seviyeleri önem arz ediyor.
USDJPY
Geçtiğimiz hafta yapılan Japonya Merkez Bankası toplantısı sonrasın konuşan Kuroda, faiz oranlarında değişikliğe gitmezken 2022 mali yılına ilişkin büyüme oranını yukarı yönlü revize etti. ABD büyüme verisi beklentinin hemen üzerinde yüzde 6,4 olarak gerçekleşti. ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde görülen yukarı yönlü hareket sonrası dolar değer değer kazanımını sürdürdü. Teknik açıdan bakılacak olursa, yukarı yönlü hareketini sürdürmesi durumunda 109,85 ve 110,50 direnç seviyeleri takip edilecek. Satış baskısının oluşması durumunda ise 109,30 ve 108,90 destek seviyelerinin test edilmesi bekleniyor.
BRENT PETROL
Hindistan’da yaşanan salgının olağanüstü boyutlara ulaşması ile petrol talebine olumsuz yansıyacağı endişeleri Brent Petrol üzerindeki satış baskısını artırıyor. Geçtiğimiz hafta açıklanan ABD ham petrol stokları bir önceki haftaya göre 100K varil artış gösterdi. Teknik açıdan bakılacak olursa, yatay hareketine devam etmesi beklenilen Brent Petrol’de 67,20 ve 68,00 $ direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Yaşanan gelişmelerle beraber aşağı yönlü bir seyrin oluşması halinde ise 66,20 ve 65,60 $ destek seviyeleri önem arz ediyor.
GRAM ALTIN
Döviz kurunda görülen yatay seyir sonrasında Gram Altın’da geri çekilmeler görülürken Ons Altın, artan Covid-19 vakaları baskı oluşturmaya devam ediyor. Dolar endeksindeki toparlanma ve ABD 10 yıllık tahvil getirilerindeki yükseliş Altın üzerinde olumsuz etkisini sürdürüyor. Gram Altın’da yukarı yönlü hareketin devam etmesi durumunda 475 ve 480 TL direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekirken aşağı yönlü bir hareketin olması durumunda ise 470 ve 465 TL destek seviyeleri aşağı yönlü hareket için önem arz ediyor.
Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.