Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

GÖZLER ABD TARIM DIŞI İSTİHDAM VERİSİNDE

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayi performansında en hızlı ve güvenilir referans kabul edilen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) eylülde 52,8'e gerilemekle birlikte, yine de önceki aya göre sektörün faaliyet koşullarında güçlü iyileşmenin sürdüğüne işaret etti. Böylece faaliyet koşulları son dört ay boyunca güçlenmiş oldu.

Euro Bölgesi'nde yakından izlenen bankalar arası borçlanma faizi, ekonomideki nakit fazlalığından dolayı rekor düşük seviyeye indi. ESTR olarak bilinen Euro Bölgesi Kısa Vadeli Faizi, tanıtılmasının ardından ilk yıl dönümünün arifesinde, bir ay önceki en düşük seviyeyi kırarak 1.4 baz puan ekside yüzde 0.57 seviyesine geriledi. Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) TLTRO programı altında bankalara aşırı ucuz kredi sağlamasıyla, Euro Bölgesi'nde çok fazla likidite mevcut. Bankalar, AMB'nin Haziran'da 1.3 trilyon euro sağlamasının ardından geçen haftaki ikinci arzda 174.5 milyar euro borçlandı.

NATO, Türkiye ile Yunanistan arasında bir süredir devam eden görüşmelerin ardından Doğu Akdeniz konusunda ayrıştırma usullerine ilişkin mekanizmanın kurulduğunu bildirdi. NATO'dan yapılan açıklamaya göre, Türk ve Yunan askeri heyetlerin NATO karargahında yürüttüğü bir dizi teknik görüşmenin sonucunda ikili ayrıştırma usulleri mekanizması, Doğu Akdeniz'de istenmeyen olaylar ve kaza riskini azaltmayı amaçlıyor.

Merkez Bankası verilerine göre, 25 Eylül ile biten hafta itibari ile Merkez Bankası'nın brüt döviz rezervleri geçen hafta 739 milyon dolar azalarak 42.4 milyar dolara gerilerken net uluslararası rezervleri ise 129.9 milyar TL oldu. Yine dün açıklanan merkez bankası verilerine göre yurt içi yerleşiklerin Döviz mevduatı 25 Eylül ile biten işlem haftasında 391 milyon dolar azalarak 217.74 milyar dolar olurken yabancı yatırımcılar geçen hafta net 14 milyon dolarlık menkul kıymet aldı.

ABD Merkez Bankası (Fed), bölgesel Fed şubeleri tarafından teminatlı ve teminatsız olarak verilen gün içi kredinin kullanılabilirliğini artırmayı hedefleyen geçici uygulamaları 31 Mart 2021'ye kadar uzattı. Fed'den yapılan açıklamada, Fed şubelerince verilen gün içi kredinin kullanılabilirliğini artırma amacıyla uygulanan geçici eylemlerde süre uzatımına gidildiği bildirildi.

Euro Bölgesi'nde işsizlik, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirlerinin gevşemeye devam ettiği ağustos ayında yüzde 8,1 seviyesine çıktı. Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Avrupa Birliği (AB) ve Euro Bölgesi'nin ağustos ayı işsizlik verilerini yayımladı. Buna göre, 19 üyeli Euro Bölgesi'nde temmuzda yüzde 8 olan mevsimsellikten arındırılmış işsizlik, ağustosta yüzde 8,1'e yükseldi.

ABD'de işsizlik maaşı başvuruları geçen hafta 837,000 ile beklenenden daha düşük çıktı. ABD'de geçen hafta daha az sayıda kişi ilk kez işsizlik maaşından yararlanmak için başvuruda bulundu. Bu durum, iş gücü piyasasındaki toparlanmanın, işletmelerin artan korona virüs vakalarının olumsuz etkileri ile uğraşmalarına karşın devam ettiğini işaret ediyor. Öte yandan ABD'de ISM imalat sektörü endeksi Eylül ayında 55.4 ile beklenenin altında gerçekleşti.

Bu sabah erken saatlerde, ABD Başkanı Trump, kendisi ve eşi Melania Trump'ın Kovid-19 testlerinin pozitif çıktığını açıkladı. Açıklamasında, "Bu gece First Lady ve benim Kovid-19 testimiz pozitif çıktı. Karantina ve iyileşme sürecine hemen başlayacağız. Bu süreci beraberce atlatacağız." ifadelerini kullandı.

USDTRY

Geçtiğimiz gün, yurt içerisinde açıklanan İstanbul Sanayi Odası imalat PMI endeksi Eylül ayında 52,8'e gerilemekle birlikte, 50 eşik seviyesinin üzerinde tutunarak önceki aya göre sektörün faaliyet koşullarında iyileşmenin sürdüğüne işaret etti. ABD tarafında işsizlik maaşı başvuruları 26 Eylül'de biten haftada 36,000 azalarak 837,000'e gerilerken, beklenenden daha düşük çıktı. Açıklanan ISM imalat PMI endeksi ise 55.4 ile 56,5'lik beklentilerin altında gerçekleşti. Gün içerisinde yeni teşvik yasasına dair iyimserlik Dolar üzerinde baskı oluştururken, takip edilen jeopolitik gelişmeler sonucu kurun yukarı yönlü sınırlı hareketini sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, kurun 7,73 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek alımlar ile birlikte kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 7,75, 7,77 ve 7,79 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 7,70, 7,68 ve 7,66 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Perşembe günü yurt içerisinde açıklanan İstanbul Sanayi Odası imalat PMI endeksi Eylül ayında 52,8'e gerilemekle birlikte, 50 eşik seviyesinin üzerinde tutunarak önceki aya göre sektörün faaliyet koşullarında güçlü iyileşmenin sürdüğüne işaret etti. Euro tarafında ise dikkatler kritik Avrupa Birliği Liderler Zirvesi üzerinde olmaya devam ederken, açıklanan Euro Bölgesi imalat PMI endeksi Eylül ayında beklentilere paralel olarak 51,7 seviyesinden 53,7 seviyesine yükselerek, Avrupa'da ekonomik toparlanma sinyallerini güçlendirdiği gözlendi. Gün içerisinde, takip edilen jeopolitik gelişmelerin Türk varlıkları üzerindeki sınırlı etkileri devam ederken, açıklanan ekonomik veriler ve pariteden destek alan Euro ile birlikte çaprazın yukarı yönlü sınırlı hareketini sürdürdüğü gözlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 9,05 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 9,02 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 9,08, 9,11 ve 9,14 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile çaprazdaki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 9,02 9,00 ve 8,97 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD

Geçtiğimiz Perşembe günü Euro tarafında dikkatler kritik Avrupa Birliği Liderler Zirvesi üzerinde olmaya devam ederken, açıklanan Euro Bölgesi imalat PMI endeksi Eylül ayında beklentilere paralel olarak 51,7 seviyesinden 53,7 seviyesine yükseldi. ABD tarafında ise işsizlik maaşı başvuruları 26 Eylül'de biten haftada 36,000 azalarak 837,000'e gerilerken, beklenenden daha düşük çıktı. Açıklanan ISM imalat PMI endeksi 55.4 ile 56,5'lik beklentilerin altında gerçekleşmesine rağmen ekonomik toparlanmanın sürdüğü takip edildi. Gün içerisinde yeni teşvik yasasına dair iyimserlik Dolar üzerinde baskı oluştururken, açıklanan ekonomik veriler sonucu paritenin yukarı yönlü sınırlı hareketini sürdürdüğü izlendi. Gözler bugün açıklanacak olan Euro Bölgesi enflasyon ve ABD Tarım Dışı İstihdam verileri üzerinde..

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,17 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1670 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1730, 1,1760 ve 1,1800 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1670, 1,1640 ve 1,1605 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

ABD'deki ilk başkanlık münazarasının ardından Çarşamba günü, Dolar'ın birçok para birimi karşısında değer kazanması ve Asya ekonomilerinde açıklanan veriler ekonomik iyileşmeyi işaret etmesi değerli metal üzerinde zaman zaman satış baskılarını yoğunlaşmasına neden olmuştu. Geçtiğimiz gün ise ABD'de açıklanan işsizlik başvuruları ve ekonomik genişlemenin sürdüğünü işaret eden ISM imalat PMI endeksi takip edilirken, yatırımcıların ABD teşvik paketi görüşmelerine odaklanmasının Dolar üzerinde oluşturduğu baskılar sonucu gün sonunda değerli metalin yukarı yönlü hareketi izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın'ın 1890 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Azalan talep ile Ons Altın'ında aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda sırası ile 1883, 1875 ve 1865 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Olası bir yukarı yönlü harekette ise 1898, 1905 ve 1912 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Çarşamba açıklanan İngiltere büyümesine göre İngiltere ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 26,5 daralırken ABD ekonomisinin ise ikinci çeyrekte yıllıklandırılmış rakamla yüzde 31.4 daraldığı takip edildi. Dün ABD tarafında açıklanan ADP özel sektör istihdam Eylül ayında 749,000 ile beklenenden daha fazla artarken dün ise Birleşik Krallık'ta açıklanan Eylül ayı imalat PMI endeksi 54,3'lük beklentilerin biraz altında kalarak 54,1 seviyesine geriledi. ABD tarafında işsizlik maaşı başvuruları 850 binlik beklentiler karşısında 21 Eylül haftasında 837 bine gerilerken, ISM imalat PMI endeksi ise 55.4 ile 56,5'lik beklentilerin altında gerçekleşti. Gün içerisinde Brexit ticaret müzakerelerinin son turunda yaşanan anlaşmazlıklar belirsizliğin sürmesine neden olurken, yeni teşvik yasasına dair iyimserlik ile Dolar üzerinde oluşturduğu baskılara rağmen gün sonunda paritenin aşağı yönlü hareketler takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,2840 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2790 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,2890, 1,2940 ve 1,3000 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,2790, 1,2740 ve 1,2700 destek seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Geçtiğimi gün Japonya'da Tankan Büyük İmalatçılar Endeksi yılın üçüncü çeyreğinde beklentilerin altında kalarak -27 seviyesinde gerçekleşirken, Tankan Büyük İmalat Dışı Endeksi -12 seviyesine geriledi. ABD tarafında ise işsizlik maaşı başvuruları 26 Eylül'de biten haftada 36,000 azalarak 837,000'e gerilerken, beklenenden daha düşük çıktı. Açıklanan ISM imalat PMI endeksi 55.4 ile 56,5'lik beklentilerin altında gerçekleşmesine rağmen ekonomik toparlanmanın sürdüğü takip edildi. Gün içerisinde yeni teşvik yasasına dair iyimserlik Dolar üzerinde baskı oluşturmaya devam ederken, açıklanan ekonomik veriler sonucu paritenin yukarı yönlü sınırlı hareketini sürdürdüğü gözlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 105,50 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 105,30 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 105,70 105,90 ve 106,10 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 105,30, 105,10 ve 104,90 destek seviyeleri takip edilebilir.

BRENT PETROL

Geçtiğimiz Çarşamba günü takip edilen gelişmeler ve 25 Eylül'de sona eren haftada ABD'de Ham Petrol Stokları Değişiminin 1,56 milyonluk artış beklentileri karşısında beklenmedik bir şekilde 2 milyon varil gerilemesi sonrası Brent Petrol'ün gün içerisindeki kayıplarını tersine çevirdiği takip edilmişti. Perşembe günü ise artan koronavirüs vakaları talep görünümü üzerinde endişe oluşturmaya devam ederken, geçen ay OPEC üretimindeki artışın fiyatları baskı altında bırakması ile Brent Petrol'ün yaklaşık yüzde 4 düşüş gösterdiği izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol'ün 40,20 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 39,30 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol'deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 41,20, 42,20 ve 43,30 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 39,30, 38,20 ve 37,20 destek seviyeleri takip edilebilir.

GAUTRY

Çarşamba günü kur ve Ons Altın'daki gerileme ile birlikte Gram Altın'ın dünkü kazançlarını geri verdiği gözlenirken, gün sonunda kayıplarını hızlandırdığı gözlenmişti. Geçtiğimiz gün ise kur tarafında gözlenen yukarı yönlü sınırlı hareketlere ek olarak, değerli metaldeki 1900 Dolar üzerindeki seyirden destek alan Gram Altın'ın bir önceki gün yaşadığı kayıpların bir kısmını geri kazandığı takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın'ın 472 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 470 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 474, 476 ve 478 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın'daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 470, 468 ve 466 destek seviyeleri takip edilmelidir.



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ABD/POMPEO: RUSYA VE TÜRKİYE LİBYA'NIN İÇİNDE BULUNDUĞU KRİZİ KENDİ BAŞINA ÇÖZMESİNE İMKAN VERMELİ
ABD/POMPEO: DIŞARIDAN MÜDAHALE LİBYA'DAKİ DURUMU KÖTÜLEŞTİRİR
AB/VON DER LEYEN: YUNANİSTAN VE KIBRIS İLE DAYANIŞMAMIZI TEYİT EDİYORUZ.
AB/VON DER LEYEN: TÜRKİYE'NİN TEK TARAFLI VE YASADIŞI EYLEMLERİNE SON VERMESİNİ BEKLİYORUZ, BU, UZUN VADELİ POZİTİF BİR AJANDANIN ÖN KOŞULUDUR
JAPONYA'DA TÜKETİCİ GÜVEN ENDEKSİ EYLÜL'DE: 32.7 (ÖNCEKİ: 29.3)
Emisyon hacmi 01.10.2020 itibariyle 212.34 milyar TL
TRUMP: EŞİM VE BENİM COVİD-19 TESTİ POZİTİF ÇIKTI, DERHAL KARANTİNA VE TEDAVİ SÜRECİNE BAŞLAYACAĞIZ, BUNU BİRLİKTE ATLATACAĞIZ
Facebookta Paylaş