Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

ABD'de özel sektör istihdamı Haziran'da 2.37 milyon arttı, Mayıs ayı verisi yukarı yönlü revize edildi. ABD'de şirketlerin pandemi sonrası işe alımlara yeniden başlamasıyla ADP özel sektör istihdamı Haziran'da 2.37 milyon arttı. Beklenti istihdamda 2.9 milyonluk artış olmasıydı. Mayıs ayı verisi 2.76 milyon düşüşten 3.065 milyon artışa revize edildi. ADP Araştırma Enstitüsü Başkanı Ahu Yıldırmaz Haziran ayında küçük ölçekli şirketlerde işe alımların hızlandığını söyledi. Küçük ölçekli firmalar 937 bin, orta ölçekli firmalar 559 bin, büyük ölçekli firmalar ise 873 binlik istihdam yarattı. Yarın açıklanacak tarım dışı istihdamın da 3.09 milyon artması, işsizliğin yüzde 13.3'ten 12.5'e gerilemesi bekleniyor. Pandemi öncesi işsizlik oranı 50 yılın en düşük seviyesi olan yüzde 3.5'te seyrediyordu.

ABD'de ISM imalat endeksi Haziran'da ekonomilerin yeniden açılmaya başlamasıyla 43.1'den 52.6'ya yükselerek Nisan 2019'dan beri en yüksek seviyeye çıktı. Beklenti 49.7'ydi. Endeks böylece pandemi nedeniyle 3 ay daralmasının ardından ilk kez büyüme bölgesine girdi. Endeksin 50'nin üzerinde değer alması sektörde büyümeye işaret ediyor. Öte yandan ABD'de inşaat harcamaları, mayısta piyasa beklentisinin aksine aylık yüzde 2,1'lik azalış gösterdi

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Christine Lagarde, küresel ekonomide toparlanmanın inişli çıkışlı olabileceğini söyledi. Birleşmiş Milletler toplantısı için hazırlanan video mesajında konuşan AMB Başkanı Lagarde, “Ekonomide kötü geride kaldı. Fakat daha en zoru ise henüz gelmedi.” dedi. Lagarde, küresel ekonomide salgının şoklarının belirleyici olacağını, toparlanmanın belirsiz ve eşit olmayan bir şekilde, inişli çıkışlı gerçekleşebileceğine işaret etti. Küresel ekonomideki değişimin işsizliğin ve eşitsizliğin artmasına neden olacağını belirten Lagarde, hassas durumda olan insanların zor durumda kalabileceğini söyledi. Öte yandan Euro Bölgesi imalat sektöründe umutlar yeşeriyor. Euro Bölgesi'nde imalat sektöründe gerileme hızını kaybetti, ancak istihdama yönelik risk sürüyor. Euro Bölgesi'nde fabrikalar, tüketici malları üreticilerinin tekrar büyüme göstermesi ile birlikte, Haziran ayında ilk açıklanan seviyesine göre daha güçlü bir performans gösterdi.

Fed'in 9-10 Haziran tarihli Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) Toplantı tutanaklarında, getiri eğrisi kontrolü hakkında daha fazla analiz gerektiğinde uzlaşıldığı vurgulandı. Ekonominin bir süre çok destekleyici para politikasına ihtiyacı olduğu belirtilen tutanaklarda, "Faizler ve varlık alımlarının patikası için netlik sağlamak çok önemli. Bazı üyelere göre takvime bağlı sözel yönlendirme değerli olabilir. Fed üyeleri, ekonomi için olağanüstü belirsizlik ve önemli riskler gördü" ifadelerine yer verildi. Tutanaklarda, pek çok üye Fed'in faizler konusunda daha belirgin ileri dönük yönlendirme ve varlık alımları konusunda ortaya daha fazla netlik koyması gerektiğini düşünüyor. Likidite pozisyonu iyileşmeye devam ediyor ancak hala bir miktar stres söz konusu. Bazı üyeler, düşük faiz oranlarının daha fazla varlık alımının etkinliğini sınırlayabileceğini belirtti" denildi.

USDTRY

Haftanın ikinci işlem gününde yurt içerisinde dış ticaret açığı takip edilirken, ABD’de Conference Board tüketici güveni endeksi, takip edilmişti. Haftanın üçüncü işlem gününde ise Türkiye imalat PMI endeksi Haziran ayında, 40,9 seviyesinden 53,9 seviyesine yükselirken, endeksin Şubat ayından beri ilk kez 50 eşik seviyesi üzerine geçtiği kaydedildi. ABD’de ise imalat PMI endeksi, 43,1 seviyesinden 52,6’ya yükselerek, 14 ayın zirvesine çıktı. Açıklanan ABD ADP özel sektör istihdamı verisi ise 2,9 milyon atışlık beklentiler karşısında 2.37 milyon artış ile kayıtlara geçti. Gün içerisinde koronavirüs aşı gelişmeleri takip edilirken, olumlu açıklanan veriler sonrasında güne 6,85 seviyesinde başlayan kurun yatay hareketini sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Dolar’ın 6,84 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek satışlar ile birlikte kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 6,82, 6,80 ve 6,78 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alışlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 6,87, 6,89 ve 6,92 direnç seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Haftanın ikinci işlem gününde yurt içerisinde dış ticaret açığı takip edilirken, Euro Bölgesi’nde enflasyon verisi takip edilmişti. Haftanın üçüncü işlem gününde ise Türkiye imalat PMI endeksi Haziran ayında, 40,9 seviyesinden 53,9 seviyesine yükselirken, endeksin Şubat ayından beri ilk kez 50 eşik seviyesi üzerine geçtiği kaydedildi. Gün içerisinde, Almanya’nın imalat PMI endeksi 44,6’dan 45,2 seviyesine, Euro Bölgesi’nin imalat PMI endeksi, 46,9’dan 47,4 seviyesine yükseldi. Çaprazın 7,67 - 7,72 seviyeleri arasında dalgalı seyri devam ederken, takip edilen gelişmeler sonucunda gün sonunda sınırlı yükselişine devam ettiği izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 7,71 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 7,73 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 7,68, 7,65 ve 7,62 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü olmasında ise 7,73, 7,75 ve 7,78 direnç seviyeleri takip edilebilir

EURUSD

Haftanın ikinci işlem gününde Euro Bölgesi’nde tüketici fiyat endeksi takip edilirken, ABD’de Conference Board tüketici güveni endeksi takip edilmişti. Haftanın üçüncü işlem gününde gözler imalat PMI endekileri üzerinde olmaya devam ederken, Haziran ayında Almanya’nın imalat PMI endeksi 44,6’dan 45,2 seviyesine, Euro Bölgesi’nin imalat PMI endeksi, 46,9’dan 47,4 seviyesine yükseldi. Sektördeki daralma ivmesinin yavaşlandığı takip edilirken, ABD’de ise imalat PMI endeksi, 43,1 seviyesinden 52,6’ya yükselerek, 14 ayın zirvesine çıktı. Açıklanan ABD ADP özel sektör istihdamı verisi ise 2,9 milyon atışlık beklentiler karşısında 2.37 milyon artış ile kayıtlara geçti. Gün içerisinde koronavirüs aşı gelişmelerinin parite üzerindeki baskıları azalttığı takip edilirken, güne 1,1240 seviyesinde başlayan paritenin gün sonunda takip edilen gelişmeler ile birlikte yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1260 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1290 direnç seviyesinin altında kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1230, 1,1200 ve 1,1170 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Paritenin yukarı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1290, 1,1320 ve 1,1360 direnç seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Haftanın ikinci işlem gününde artan vaka sayıları Ons Altın üzerinde destek olamaya devam ederken, ikinci çeyreğin ve Haziran ayının sona ermesi sonucu güvenli varlık talebinin artığı gözlenmişti. Haftanın üçüncü işlem gününde ise ekonomilerdeki toparlanma sinyalleri ve risk iştahında gözlenen artış Ons Altın üzerinde baskı oluşturmaya devam ederken, Fed'in Haziran Toplantı tutanaklarında, getiri eğrisi kontrolü hakkında daha fazla analiz gerektiğinde uzlaşılmasının sınırlı etkileri gözlendi. Güne 1,1783 seviyesinde başlayan Ons Altın’ın gün sonunda takip edilen gelişmeler ile birlikte aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.
 
Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın’ın 1768 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Artan talep ile Ons Altın’ın yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 1776, 1784 ve 1792 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Olası bir aşağı yönlü harekete geçiş durumunda ise 1760, 1753 ve 1745 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Haftanın ikinci işlem gününde İngiltere büyüme verisi takip edilirken, ABD’de Conference Board tüketici güveni endeksi takip edilmişti. Haftanın üçüncü işlem gününde ise İngiltere’de açıklanan imalat PMI endeksi Haziran ayında beklentilere paralel olarak 40,7 seviyesinden, 50,1 seviyesine yükselirken, ABD’de ise imalat PMI endeksi, 43,1 seviyesinden 52,6’ya yükselerek, 14 ayın zirvesine çıktı. Açıklanan ABD ADP özel sektör istihdamı verisi ise 2,9 milyon atışlık beklentiler karşısında 2.37 milyon artış ile kayıtlara geçti. Gün sonunda takip edilen veriler ve gelişmeler ile birlikte paritenin yukarı yönlü hareketini ikinci gününde de sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,2490 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2550 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile paritedeki aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,2440, 1,2390 ve 1,2330 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile paritedeki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 1,2550, 1,2600 ve 1,2660 direnç seviyeleri takip edilmelidir

USDJPY

Haftanın ikinci işlem gününde Japonya’da sanayi üretimi verisi takip edilirken, ABD’de Conference Board tüketici güveni endeksi takip edilmişti. Haftanın üçüncü işlem gününde ise Japonya'da Tankan büyük imalatçılar endeksi beklentilerden fazla gerilerken, ABD’de ise imalat PMI endeksi, 43,1 seviyesinden 52,6’ya yükselerek, 14 ayın zirvesine çıktı. Açıklanan ABD ADP özel sektör istihdamı verisi ise 2,9 milyon atışlık beklentiler karşısında 2.37 milyon artış ile kayıtlara geçti. Artan vaka sayıları piyasalardaki hissiyat üzerinde baskı oluştururken, Japon Yeni’nin güvenli liman görünümüne katkıda bulunması ile paritenin aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 107,40 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 107,20 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 107,60, 107,80 ve 108,05 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 107,20, 107,00 ve 106,80 destek seviyeleri takip edilebilir.

BRENT PETROL

Haftanın ikinci işlem gününde hafta başındaki yükseliş sonrası gözlenen kar realizasyonu, Rusya ve OPEC'in üretim kesintilerini hafifletebileceğini yönündeki haber akışı ile birlikte Brent Petrol’de aşağı yönlü hareketi takip edilmişti. Haftanın üçüncü işlem gününde ise Enerji Bilgi İdaresi’nin yaptığı açıklamada, ABD'deki ticari ham petrol stoklarının 26 Haziran tarihinde sona eren haftada 7,2 milyon varil azaldığını bildirmesinin Petrol arzını desteklemesi ile Brent Petrol’ünde yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol’ün 41 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 39,40 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol’deki yukarı 45yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 42,30, 43,80 ve 44,90 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 39,50, 38,40 ve 37,00 destek seviyeleri takip edilebilir.

GAUTRY

Haftanın ikinci işlem gününde kur tarafında gözlenen yatay hareket devem ederken, artan ikinci dalga koronavirüs endişeleri sonucu güvenli varlık talebini desteklemesiyle Gram Altın’ın yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edilmişti. Haftanın üçüncü işlem gününde ise takip edilen gelişmeler sonrasında yatay hareket sürerken, ekonomilerdeki toparlanma sinyalleri ve risk iştahında gözlenen artış Altın üzerinde baskı oluşturması ile güne 392 seviyesinde başlayan Gram Altın’ın gün sonunda aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın’ın 389 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 387 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 392, 394 ve 397 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın’daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 387, 385 ve 382 destek seviyeleri takip edilmelidir.

 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş