Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

PİYASALAR ENFLASYON VERİLERİNE ODAKLI HAREKET EDİYOR..
Dün gün içi işlem hacimlerinin yoğun olduğu saatlerde Dolar/TL’nin zaman zaman 8.50’nin altını test ettiği fakat fazla kalıcı olamayarak tekrar 8.50 seviyesi üzerine geçtiği gözlendi. Akşam saatlerinde ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katıldığı bir TV programında faizler ile ilgili söylemlerin akabinde yeniden 8.60 seviyesine yaklaştığı gözlendi. Düşük işlem hacimlerinin olduğu sıralarda yaşanan hareketlerin bu nedenle sert bir şekilde gerçekleştiği gözlendi. Borsa İstanbul’da ise ana endeksi yine bankalardan gelen destekle günü yükselişle tamamladı. Dün izlediğimiz ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan verilerden olan ve imalat sanayi performansında referans kabul edilen İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI, Mayıs'ta 49.3 ile, son bir yılda ilk kez eşik değer 50’nin altına geriledi. PMI Nisanda 50.4 düzeyindeydi. Mayıs ayının önemli bölümünde uygulamada olan Covid-19 kısıtlamaları, beklentilerle uyumlu bir şekilde Türk imalat sektörü üzerinde olumsuz etki yarattı.
ABD’de ise imalat faaliyeti, ekonominin yeniden açılmasının etkisi olarak ertelenmiş talebin siparişleri artırmasıyla Mayıs ayında yükseldi, ancak hammadde ve işgücü kıtlığı nedeniyle tamamlanmamış işlerin biriktiği gözlendi. ISM imalat PMI, Nisan'daki 60.7'den geçen ay 61.2'ye yükseldi. 50 eşik seviyesinin üzerinde bir okuma, ABD ekonomisinin %11,9'unu oluşturan imalattaki genişlemeyi gösteriyor. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki yetişkinlerin yarısından fazlası COVID-19'a karşı tamamen aşılanmış durumda ve bu da yetkililerin işletmeler üzerindeki pandemi ile ilgili kısıtlamaları kaldırmasına izin veriyor. Bu, büyük mali teşvik gibi ekonomi genelinde talebi artırıyor. Talep hizmet sektöründe geri dönüyor olsa bile, arz darboğazlarının hafiflediğine dair bir işaret henüz yok.
S&P 500, yatırımcıların ekonomide toparlanma ve yükselen enflasyon işaretleri için en son ABD ekonomik verilerini beklemeye almasıyla sağlık ve teknoloji hisselerindeki düşüşlerin enerji ve finansal kazançlarla karşılık vermesiyle Salı günü düştü. S&P 500, dört aylık kazançların ardından rekor seviyesinin %1'den daha azını korurken, yatırımcılar yükselen enflasyonun hisse senedi fiyatlarını vurup vurmayacağı konusunda endişe duyuyor. Dün Minneapolis Federal Rezerv Bankası Başkanı Neel Kashkari ve Fed'in Denetimden Sorumlu Başkan Yardımcısı Randal Quarles, daha yüksek fiyatların geçici olacağı görüşünü yineledi. Sonuç olarak Cuma günkü tarım dışı istihdam raporu odakta olmaya devam ediyor ve önemi artmış durumda.
Avrupa hisse senetleri ise güçlü metal ve petrol fiyatlarının büyük emtia şirketlerinin hisse fiyatlarını artırmasıyla Salı günü yeni rekor seviyelere ulaştı ve veriler, Euro bölgesi imalat faaliyetinin Mayıs ayında rekor bir hızla arttığını gösterdi. Stoxx 600 endeksi, Haziran ayının ilk işlem seansında %0.8 yükseldi. Alman DAX %1,0 artışla yeni bir rekor seviyeye yükselirken, Fransız CAC 40 %0,7 değer kazandı. Euro bölgesinde imalat PMI verisine ilişkin son okuma, ilk 62,8 tahmininin üzerinde ve anketin başladığı Haziran 1997'den bu yana en yüksek olan Mayıs ayında 63.1'e yükseldi. Yatırımcılar, daha yüksek enflasyonun Avrupa Merkez Bankası'nı teşvik tedbirlerini geri almaya zorlayabileceğinden endişe ederken, politika yapıcılar son haftalarda fiyatlardaki artışın geçici olduğunu ve desteğin devam ettiğini söylemeyi sürdürüyor.
Asya seansına baktığımızda endekslerin Japonya dışında ekside hareket ettiği gözleniyor. ABD vadelileri ise yatay. Bu görünümle endeksin güne yatay bir başlangıç yapmasını bekliyoruz..
USDTRY

Cumhurbaşkanı Erdoğan dün akşam katıldığı programda faizlerin düşürülmesiyle ilgili yaptığı açıklama sonrası kurda yeni zirve görüldü. Türkiye ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yıllık bazda yüzde 7 büyüdü. Açıklanan veri incelendiğinde sermaye yatırımlarının artması dikkat çekti. Geçtiğimiz hafta rekor tazeleyen DolarTL haftaya güçlü başladı. Yaşanan gelişmeler çerçevesinde yukarı yönlü hareketin devam etmesi beklenilen kurda 8,65 ve 8,75 TL direnç seviyeleri önem arz ediyor. Olası satışların görülmesi durumunda ise 8,58 ve 8,50 TL destek seviyeleri test edilmesi bekleniyor.

EURTRY

Cumhurbaşkanı’nın faizler ile ilgili yaptığı açıklama sonrası kurda yeni zirve görüldü. Türkiye ekonomisi yıllık bazda 2021 yılının ilk çeyreğinde yüzde 7. Büyüyerek güçlü bir performans sergiledi. Almanya TÜFE Endeksi Mayıs ayında da artış gösterdi ve aylık artış yüzde 0,5 oldu. Geçtiğimiz hafta açıklan Euro bölgesi ekonomik güven endeksi beklentilere paralel 114.5 olarak açıklandı. Yukarı yönlü hareketine devam etmesi beklenilen kurda 10,60 ve 10,65 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Olası satış baskısının görülmesi durumunda ise 10,50 ve 10,45 destek seviyeleri önemini koruyor.

EURUSD

Euro bölgesi enflasyon oranı artmaya devam ediyor. Açıklanan veriye göre Mayıs ayında yıllık bazda enflasyon 2,0 olarak gerçekleşti. Buna ek ok olarak açıklanan Euro PMI verisi 63,1 puana yükselirken güçlü bir toparlanmaya işaret ediyor. FED üyesi Kashkari, diğer üyelerin söylemlerine paralel olarak enflasyonun geçici olduğunu yineledi. Teknik açıdan inceleyecek olursak, yukarı yönlü hareketin devam etmesi halinde 1,2235 ve 1,2260 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekirken satış baskısının devam etmesi halinde ise 1,2200 ve 1,2185 destek seviyelerinin test edilmesi gerekiyor.

ONS ALTIN

Dolar Endeksinde kısmen görülen toparlanma ile Ons Altın’da hafif bir geri çekilme görülüyor. ABD 10 yıllık tahvil getirilerinde ise 1,60 seviyesindeki seyrine devam ediyor. Cuma günü açıklanacak olan ABD Tarım dışı istihdam verisi yakından takip edilecek. Teknik açıdan incelendiğinde yukarı yönlü hareketin devam etmesi durumunda 1910 ve 1925$ direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Satış baskının görülmesi durumunda ise 1890 ve 1880$ destek seviyeleri yakından izlenecek.

GBPUSD

ABD İmalat PMI verileri beklentilere paralel bir şekilde 62,1 olarak açıklandı. İngiltere’de salgının başlamasından bu yana ilk kez günlük ölüm kayıtlara geçilmedi. OECD, İngiltere ekonomisinin 2021 yılında yüzde 7,2 oranında yükselmesini beklerken 2022 büyüme beklentisini yüzde 5,5 olarak açıkladı. Yukarı yönlü hareketine devam etmesi beklenen paritede olası yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda halinde 1,4175 ve 1,4200 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Aşağı yönlü seyrin oluşması durumunda ise 1,4130 ve 1,4105 destek seviyeleri önem arz ediyor.

USDJPY

Dolar endeksinde hafif yükseliş görülürken ABD tahvil getirilerindeki yatay seyir devam ediyor. Japonya ekonomisi ile ilgili tahmini yayımlayan OECD, ekonominin 2021 yılında yüzde 2,6 büyümesini bekliyor. Japonya hükümeti, tüketim harcamaları ve işletme koşullarına yönelik görünüm beklentisini düşürdü. Japonya Mayıs ayı PMI verisi 53.0 olarak gerçekleşti. Teknik açıdan bakılacak olursa, yukarı yönlü hareketini sürdürmesi durumunda 109,95 ve 110,20 direnç seviyeleri takip edilecek. Satış baskısının oluşması durumunda ise 109,45 ve 109,15 destek seviyelerinin test edilmesi bekleniyor.

BRENT PETROL

Dün gerçekleştirilen OPEC+ toplantısında Haziran ve Temmuz’daki mevcut petrol üretimi kesintilerini gevşetme planına bağlı kalma konusunda anlaşmaya varıldı. Suudi Enerji Bakanı, ABD ve Çin’in petrol talebi iyileştiğini belirtirken aşılamadaki gelişmeler petrol piyasasının yeniden dengelenmesinin önünü açacağını belirtti. Teknik açıdan bakılacak olursa, yukarı yönlü hareketine devam etmesi beklenilen Brent Petrol’de 70,70 ve 71,30 $ direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Yaşanan gelişmelerle beraber aşağı yönlü bir seyrin oluşması halinde ise 70,00 ve 69,20 $ destek seviyeleri önem arz ediyor.

GRAM ALTIN

DolarTL’de yaşanan sert yükselişle birlikte hareketini kuvvetlendiren Gram Altın’da Ons Altın’ın hafif geri çekilmesi yükselişi sınırlıyor. Faizlerle ilgili yapılan açıklamanın ardından döviz kurunda yeni rekorlar görülürken seyrin zayıfladığı görüldü. Gram Altın’da yukarı yönlü hareketin devam etmesi durumunda 530 ve 540 TL direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekirken aşağı yönlü bir hareketin olması durumunda ise 520 ve 510 TL destek seviyeleri aşağı yönlü hareket için önem arz ediyor.



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş