HAFTANIN İLK İŞLEM GÜNÜNDE GÖZLER YURTİÇİ BÜYÜME VERİSİNDE
Hafta sonu ABD’den uzun zamandır piyasaların beklediği 1.9 trilyon Dolar’lık teşvik paketinin onaylandığı haberleri geldi. ABD Temsilciler Meclisi’nde Joe Biden tarafından önerilen 1.9 trilyon dolarlık Covid-19 yardım paketi onaylandı. Demokratların ağırlıklı olduğu Temsilciler Meclisi'nde kabul edilen yardım paketi, oylanmak üzere Senato'ya gönderildi. Pakette kişi başına 1400 dolarlık nakit yardım çeklerinin yanı sıra asgari saatlik ücretin 15 dolara çıkarılmasını öngören madde de yer aldı. Ancak Senatoda ilgili yetkililerin açıkladığı bir karara göre, asgari saatlik ücretin 15 dolara çıkarılması ile ilgili madde ekonomik destek paketinde yer alamayacak. Senatodaki Cumhuriyetçilerin yanı sıra bazı Demokratlar da bu yönde bir adıma 'işsizliği artıracağı' gerekçesiyle karşı çıkıyor. Bu karar sonrası ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ABD Temsilciler Meclisi'nin, Başkan Joe Biden'ın 1.9 trilyon dolarlık Covid-19 yardım paketini onaylamasını alkışlayarak karşıladığını vurguladı.
Hafta sonu gelen bir başka veriye göre Çin İmalat PMI Covid-19 ile ilgili kısa süreli kesintilerin ardından Şubat ayında bir ay öncesine göre daha yavaş bir hızla genişledi, geçen Mayıs ayından bu yana en düşük seviyeye ulaştı ve piyasa beklentilerini karşılayamadı. Resmi İmalat Satın Alma Müdürü Endeksi (PMI) Ocak ayında 51,3'ten 50,6'ya düştü ve büyümeyi daralmadan ayıran eşik olan 50 puanın üzerinde kaldı. Beklenti ise 51.1 idi. Büyük ölçüde büyük ve devlete ait şirketlere odaklanan resmi PMI, yeni ihracat siparişleri alt endeksinin Ocak ayında 50,2 iken Şubat ayında veri yurtdışı talebin daralmasıyla 48,8 oldu. Çin'in fabrika çıkış fiyatları Ocak ayında bir yıl içinde ilk kez yükseldi, çünkü aylar süren güçlü üretim büyümesi hammadde maliyetlerini yükseltti.
ABD’de geçen Cuma günü gelen veri olan tüketici harcamaları, hükümetin düşük gelirli hanelere daha fazla salgın yardım parası dağıtması ve yeni Covid-19 enfeksiyonlarının düşmesi nedeniyle Ocak ayında yedi ay içinde en fazla artışı gösterdi ve ekonomiyi ilk çeyrekte daha hızlı büyüme için konumlandırdı. ABD ekonomik faaliyetinin üçte ikisinden fazlasını oluşturan tüketici harcamaları geçen ay %2,4 arttı. Bu, geçen Haziran ayından bu yana en büyük kazanç olarak gözlenirken iki aylık düşüşü sona erdirdi.
Bugün yurtiçinde 4.çeyrek büyüme verisi açıklanacak. Tahminlere göre 4.çeyrekte %7 2020 yılının tamamı için %2.25 büyüme olacağı bekleniyor. Büyüme açısından öncü göstergeler toparlanmanın devam ettiğini gösterdi. Bu göstergelerden sanayi üretiminde takvim etkisinden arındırılmış veri 2020 yılı dördüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 10,1 arttı. Bir önceki çeyreğe göre mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi ise yüzde 4,8 arttı. İmalatın eğilimini gösteren satın alma yöneticileri endeksinde (PMI) de benzer bir seyir görüldü. Nisan ayında 33,4 ile dibi gören endeks, Temmuz’da 56,9 seviyesine yükselerek yılın zirvesini kaydetmişti.
Bu sabah ABD vadelilerinde ve Asya endekslerinde yükselişlerin yaşandığı gözleniyor. Buna göre endeksin de güne pozitif başlangıç yapmasını bekliyoruz.
USDTRY
Yeni yıl itibariyle gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en iyi performans gösteren Dolar/TL kuru, Şubat ayında ise bu performanstan uzak bir görüntü sergiledi. Gerek yurtiçinde yaşanan siyasi gelişmeler gerekse gelişmekte olan ülkelerde yaşan fiyat hareketlilikleri sonrasında Türk Lira’sı kırılgan bir görüntü sergilerken artan ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin Mart ayı içerisinde sergileyeceği performans kur için önem arz ediyor.
Yaşanan gelişmeler çerçevesinde 7 TL psikolojik eşiğin üzerinde 7,38 TL civarında seyreden kurda 7,50 ve 7,65 TL direnç seviyeleri takip edilmesi gerekirken satış baskının görülmesi durumunda ise 7,30 ve 7,15 destek seviyeleri önem arz ediyor.
EURTRY
Aşılamanın hız kazanmasıyla birlikte Euro bölgesinde bulunan ülkelerden Covid-19 kapsamında alınan önlemlerin hafifleteceğine dair açıklamalarla ekonomik toparlanma sürecinin beklenilenden daha olumlu seyir kattetiği görülüyor. Gelişmekte olan ülkelerde ABD 10 yıllık tahvillerinde yaşanan sert yükseliş sonrasında satışlar derinleşiyor. Ocak ayı performansı ile diğer gelişmekte olan ülkelerden pozitif ayrışan Türkiye, Şubat ayında aynı performansı göstermedi. Gelişmekte olan ülke para birimlerinde satışların devam etmesi halinde yukarı yönlü hareketine devam etmesi beklenen kurda 9,10 ve 9,30 TL direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Olası satış baskının oluşması durumunda ise 8,75 ve 8,50 destek seviyeleri önem arz ediyor.
EURUSD
Şubat ayında tahvil piyasasında yaşanan gelişmeler döviz kurlarında hareketliliğe neden oldu.ABD 10 Yıllık tahvil getirilerinin yüzde 1,50’yi aşması üzerine küresel piyasa borsalarında sert satışlar yaşandığı görüldü. Atlanta FED üyesi Bostic’in yaptığı açıklamalarla birlikte piyasalardaki dalgalanmalar artarken açıklamalarında getiri oranlarından endişelenmediğini ve getirilerin hala tarihsel açıdan çok düşük olduğunun altını çizdi. Hafta içerisinde açıklanacak olan Euro Bölgesi TÜFE ve ABD tarafından açıklanacak olan istihdam veri seti parite için önem arz ediyor. Açıklamalar sonrasında yatay bir hareket sergileyen paritede yukarı yönlü hareketlerde 1,2100 ve 1,2125 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Aşağı yönlü hareketin oluşması durumunda ise 1,2060 ve 1,2040 destek seviyeleri önem arz ediyor.
ONS ALTIN
Dolar endeksinin güçlenmesiyle birlikte Ons Altın’da görülen değer kaybı derinleşiyor.. ABD 10 Yıllık tahvil getirilerinin yüzde 1,50’yi aşması üzerine küresel piyasa borsalarında sert satışlar görüldü. FED Başkanı Powell’ın geçtiğimiz hafta senatoya yaptığı sunumlarda ekonomik toparlanmaya ilişkin fikirleri sunarken ekonomik büyüme için alınması gereken kararlar için hazır olduklarını tekrar ederken ABD hükümetinin iç talebi canlandırmak adına uygulamaya geçirmek istediği Covid-19 salgın teşvik paketi onay aldı. Ons Altın’da yukarı yönlü trendin oluşması için 1800 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanması gerekiyor. Yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda 1760 ve 1785 dirençler seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Satış baskısının görülmesiyle birlikte aşağı yönlü harekette 1740 ve 1710 destek seviyeleri Ons Altın’ın seyri için önem arz ediyor
GBPUSD
Geçtiğimiz hafta içerisinde kritik seviye olan 1,40 geçilmesine rağmen GBPUSD hemen bu seviyenin altında 1,3928 ile haftayı kapattı. Hükümetin açıklamalarına göre Covid-19 kapsamında alınan önlemler hafifletiliyor. Ekonomideki toparlanma aşıyla beraber hızlanırken Başbakan Johnson, her şey olumlu olsa dahi tedbirli davranılması gerektiğini açıkladı. Şubat ayında açıklanan verilerle ekonomik toparlanma için olumlu sinyaller gelirken Ekonomi Bakanı Rishi, iki hafta içerisinde yapılacak olan bütçe toplantısı sonrası işsizlik için yeni destek paketlerinin açıklanacağını kamuoyuna duyurdu. Yukarı yönlü seyrini sürdüren paritede olası satış baskısının gelmesi halinde 1,3960 ve 1,3930 destek seviyeleri takip edilmesi gerekiyor. Yukarı yönlü seyrin sürmesi durumunda ise 1,4030 ve 1,4055 direnç seviyeleri önem arz ediyor.
USDJPY
Tahvil getirilerindeki yukarı yönlü hareket sonrasında Dolar, Japon Yen’i karşısında değer kazanmaya devam ediyor. ABD hükümetinin iç talebi canlandırmak adına uygulamaya geçirmek istediği Covid-19 salgın teşvik paketi onay aldı. Piyasaların uzun zamandır beklediği bu gelişme sonrasında ABD varlıklarında yaşanacak olan gelişmeler önemini koruyor. Japonya’da geçtiğimiz haftanın son işlem gününde açıklanan perakende satışların beklenti üzeri gelmesi üzerine ekonomik toparlanmaya dair umutlar artıyor. Güne yatay bir seyirle başlaması beklenen paritede yukarı yönlü hareketin devam etmesi durumunda 106,80 ve 107,10 direnç seviyeleri takip edilmesi gerekiyorken olası satışların görülmesi halinde ise 106,30 ve 106,00 destek seviyeleri önem arz ediyor.
BRENT PETROL
Yukarı yönlü hareketine devam eden Brent Petrol için ham stoklarda yaşanan artış hareketin kuvvetini azaltıyor. Amerikan Petrol Enstitüsü’nün haftalık olarak açıkladığı ham petrol stokları 5 hafta aradan sonra ilk kez arttığını bildirirken haberler sonrasında satışların yaşandığı görülsede yukarı yönlü hareket devam ediyor. Aynı zamanda, ABD’li üreticiler, ham petrol üretiminin yüzde seksenine yeniden başlandığını bildirdi. 4 Mart’ta yapılacak olan OPEC toplantısı Brent Petrol’ün gelecekteki seyri için önem arz ediyor. Yukarı yönlü hareketin devamı durumunda 65,45 ve 66,65 Dolar direnç seviyelerine dikkat edilmesi gerekiyor. Olası satışların devam etmesi durumunda ise 64,95 ve 64,65 Dolar destek seviyeleri önem arz ediyor.
GRAM ALTIN
Ons Altın’da yaşanan değer kaybı devam ederken Dolar/TL kurunda yukarı yönlü seyir sonrasında Gram Altın hafta içerisinde en yüksek 424 seviyesini gördü. ABD tahvil getirilerinin 1,50 seviyesinde devam etmesi durumunda Ons Altın’ın izleyeceği seyir Gram Altın için önemini koruyor. Gelişmekte olan ülkeler para birimlerinde yaşanan satış baskısının devam etmesi halinde Gram altında yukarı yönlü hareketin devam etmesi bekleniyor.
Gram Altın’da yukarı yönlü hareketin devam etmesi durumunda 425 ve 445 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekirken aşağı yönlü bir hareketin olması durumunda ise 405 ve 385 direnç seviyeleri yukarı yönlü hareket için önem arz ediyor.
Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.