Sabah Bülten (Ahlatcı Yatırım)

ABD'DE ENFLASYON BEKLENİYOR…

ABD hisse senetleri Perşembe gününü dalgalı bir seansın ardından düşüşle kapattı. Teknoloji bağlantılı hisse senetleri dünden önceki seansta keskin bir toparlanmanın ardından düşüşlerine devam ederken, yükselen işsizlik başvuruları yatırımcılara ekonominin önünde halen zor ve uzun sürecek bir toparlanma olduğunu hatırlattı. Ayrıca Kovid-19 salgınının ekonomik etkilerine karşı hayata geçirilmesi planlanan teşvik paketine ilişkin beklentilerin son bulması da düşüşte etken oldu. Cumhuriyetçi ve Demokrat Parti arasında günlerdir müzakere edilen ve genel kurulda oylamaya sunulabilmesi için en az 60 senatörün onayını alması gereken teşvik paketi tasarısı yeterli desteği alamadı. Demokrat senatörler, senatonun oylamasına sunulan 1 trilyon dolarlık yeni teşvik paketini "yeterli olmadığı" gerekçesiyle engelledi. Dow Jones endeksi, 400 puanın üzerinde değer kaybetti ve yüzde 1,45 azalışla 27.534,58 puana geriledi. S&P 500 endeksi yüzde 1,83 kayıpla 3.336,90 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 1,99 azalışla 10.919,59 puana düştü.

Avrupa Merkez Bankası'nın politika faizini ve diğer faizleri değiştirmemesi, mevcut teşvik tedbirlerinin yeterli olduğunu ve büyük olasılıkla tam olarak kullanılması gerektiğini söylemesinin ardından, Avrupa borsaları Perşembe günü düşüşle kapandı. Lagarde faiz kararı sonrası yaptığı açıklamalarda, "Temmuz'dan bu yana gelen verilerin toparlanmayı işaret ettiğini ve toparlanmanın önceki beklentilere paralel bir şekilde gerçekleştiğini söyledi. En çok beklenen Euro'nun değeri hakkında ise bankanın kur hedefi bulunmadığının altını çizerek, "Yetkimiz istikrarı sağlamak yönünde." dedi. Banka ayrıca Euro Bölgesi'nde bu yıla ilişkin daralma tahminini yüzde 8.7'den yüzde 8'e indirdi. Banka 2021 büyüme tahminini yüzde 5.2'den yüzde 5'e düşürdü. 2022 büyüme tahmini yüzde 3.3'ten yüzde 3.2'ye indi.

Ekonominin sağlığıyla ilgili en güncel veriler olan Perşembe günkü Çalışma Bakanlığı'nın haftalık işsizlik başvuruları raporu, geçen Cuma günü Ağustos ayında istihdam artışında daha fazla yavaşlama ve kalıcı iş kayıplarında bir artış görüntüsü verdi.

ABD'de, Demokrat senatörler, Kovid-19 salgınının ekonomik etkilerine yönelik hayata geçirilmesi amacıyla senatonun oylamasına sunulan 1 trilyon dolarlık yeni teşvik paketini "yeterli olmadığı" gerekçesiyle engelledi. Cumhuriyetçi ve Demokrat Parti arasında günlerdir müzakere edilen ve genel kurulda oylamaya sunulabilmesi için en az 60 senatörün onayını alması gereken tasarı yeterli desteği alamadı. Yeni teşvik paketi kapsamında salgın nedeniyle işini kaybeden vatandaşlara haftalık 300 dolar ödeme yapılmasına karşı çıkan Demokratlar, bu rakamın en az 600 dolara çıkartılması gerektiğini savunuyor. Tasarının bir müddet daha devam etmesi beklenen müzakerelerin ardından tekrar senatoda oylamaya sunulması bekleniyor.

Yurtiçinde her hafta Perşembe günü açıklanan veriye göre yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatları önceki haftaya göre 0,43 milyar USD azaldı ve 217,44 milyar USD oldu. Gerçek kişilerin mevduatı 0,18 milyar USD artarak 135,23 milyar USD; tüzel kişilerin mevduatı 0,60 milyar USD azalarak 82,21 milyar USD oldu.

Bugün ABD'de enflasyon rakamları takip edilecek. İngiltere 2.çeyrek büyüme ve yurtiçinde ödemeler dengesi verileri takip edilecek.

USDTRY

Çarşamba günü yurt içerisinde zayıf veri akışı devam ederken, ABD'de iş imkanları ve personel değişim oranı verisi Temmuz ayında 6,000M'luk beklentiler karşısında 6,618M'a yükseldi. Dün ise Türkiye'de işsizlik oranı, Haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre 0,4 puan artarak yüzde 13,4'e yükseldi. ABD tarafında işsizlik maaşı başvuruları geçen hafta değişmeyerek 884,000 seviyesinde kalırken, üretici fiyatları endeksi Ağustos ayında aylık bazda yüzde 0.3 ile beklentilerden fazla artış gösterdi. Gün içerisinde Doğu Akdeniz'de yaşanan jeopolitik gerginliğin Türk varlıkları üzerindeki baskıları devam ederken, takip edilen gelişmeler sonucu Dolar'da gözlenen geri çekilme ile birlikte güne 7,48 seviyesinde başlayan kurun aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, kurun 7,45 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek satışlar ile birlikte kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 7,43, 7,41 ve 7,39 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alışlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 7,47, 7,49 ve 7,52 direnç seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Geçtiğimiz Çarşamba, yurt içi ve Euro Bölgesi'nde zayıf ekonomik veri akışı sürerken, dikkatler Avrupa Merkez Bankası toplantısı ve Doğu Akdeniz'de süren gerilim üzerinde olmaya devam etti. Perşembe günü, yurt içerisinde işsizlik oranı, Haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre 0,4 puan artarak yüzde 13,4'e yükseldi. Euro tarafında ise Avrupa Merkez Bankası bugün gerçekleştirdiği Eylül ayı politika toplantısında faiz oranlarında değişikliğe gitmedi ve Pandemi Acil Varlık Alım Programı kapsamındaki alımlarını 1.350 milyar EUR seviyesinde sabit bıraktı. Gün içerisinde Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde'in açıklamaları ve takip edilen gelişmeler ile birlikte çaprazın aşağı yönlü sınırlı hareketi izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 8,82 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 8,80 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 8,84, 8,87 ve 8,90 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 8,80 8,78 ve 8,75 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD

Geçtiğimiz Çarşamba günü Euro tarafında zayıf veri akışı sürerken, Dolar tarafında açıklanacak açıklanan iş imkanları ve personel değişim oranı verisi Temmuz ayında 6,000M'luk beklentiler karşısında 6,618M'a yükseldi. Dün ise Avrupa Merkez Bankası bugün gerçekleştirdiği Eylül ayı politika toplantısında faiz oranlarında değişikliğe gitmedi ve Pandemi Acil Varlık Alım Programı kapsamındaki alımlarını 1.350 milyar EUR seviyesinde sabit bıraktı. ABD tarafında işsizlik maaşı başvuruları geçen hafta değişmeyerek 884,000 seviyesinde kalırken, üretici fiyat endeksi Ağustos ayında aylık bazda yüzde 0.3 ile beklentilerden fazla artış gösterdi. Gün içerisinde Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde'in politika toplantısının ardından yaptığı açıklamalarda ile birlikte paritede 1,19 seviyesi üzerindeki seyir takip edilirken, gün sonunda paritenin Dolar'daki güçlenme ve geri çekilmeye paralel olarak sınırlı yükselişini sürdürdüğü gözlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1830 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1790 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1850, 1,1880 ve 1,1920 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1790, 1,1760 ve 1,1720 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Geçtiğimiz Çarşamba, Dolar'da zaman zaman gözlenen güçlü görünüm ile birlikte Ons Altın'da satış baskıları devam ederken, koronavirüs aşısı konusunda gecikmelerin yaşanacağı yönündeki görüşler ve artan vaka sayılarının neden olduğu endişelerin ağırlık kazanması sonucu Ons Altın'ın 1940 Dolar seviyesi üzerinde yukarı yönlü hareketi takip edilmişti. Dün ise Avrupa Merkez Bankası toplantısı öncesinde Dolar'ın, talep gören Euro başta olmak üzere birçok para birimi karşısında gerilemesi değerli metalde yukarı yönlü hareketlere neden olsa gün sonunda Dolar'daki yukarı yönlü harekete bağlı olarak Ons Altın'ın 1950 Dolar seviyesi altında günü sonlandırdığı takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın'ın 1945 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Artan talep ile Ons Altın'ın yukarı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda sırası ile 1952, 1960 ve 1970 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda ise 1940, 1932 ve 1920 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Geçtiğimiz Çarşamba anlaşmasız Brexit belirsizliği hız kesmeden Sterlin üzerinde baskı oluşturmaya devam ederken, İngiltere'nin İç Pazar Yasası'nın ayrıntılarının ortaya çıkması ile satış baskılarının derinleştiği gözlenmişti. Perşembe günü ise Birleşik Krallık'ta zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD tarafında işsizlik maaşı başvuruları geçen hafta değişmeyerek 884,000 seviyesinde kaldı. Açıklanan ABD üretici fiyatları endeksi Ağustos ayında aylık bazda yüzde 0.3 ile beklentilerden fazla artış gösterdi. Takip edilen gelişmeler ve Brexit belirsizliğinin parite üzerinde ağırlık oluşturmaya devam etmesi sonucu paritenin gün sonunda aşağı yönlü sınırlı hareketini sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,2830 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2780 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,2890, 1,2950 ve 1,3020 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,2780, 1,2720 ve 1,2670 destek seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Çarşamba Japonya'da nispeten zayıf veri akışı devam ederken, ABD tarafında açıklanan iş imkanları ve personel değişim oranı verisi Temmuz ayında 6,000M'luk beklentiler karşısında 6,618M'a yükseldi. Perşembe günü ise Japonya'da devam eden zayıf veri akışına ek olarak, ABD tarafında işsizlik maaşı başvuruları geçen hafta değişmeyerek 884,000 seviyesinde kalırken, üretici fiyatları endeksi Ağustos ayında aylık bazda yüzde 0.3 ile beklentilerden fazla artış gösterdi. Gün içerisinde dikkatler koronavirüs gelişmeleri, jeopolitik gerilim üzerinde olmaya devam ederken, takip edilen gelişmeler ile birlikte gün sonunda paritenin aşağı yönlü sınırlı hareketini sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 106,10 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 105,90 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 106,30, 106,50 ve 106,75 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 105,90, 105,70 ve 105,50 destek seviyeleri takip edilebilir.

BRENT PETROL

Hafta başından beri talep yönündeki endişeler devam ederken, Çarşamba günü Brent Petrol'ün önceki kayıplarını tersine çevirerek tekrar 40 Dolar üzerinde işlem gördüğü takip edilmişti. Dün ise ABD'de açıklanan özel sektör verilerinin ham petrol stokların arttığını göstermesinin ardından, talep endişelerinin artarak devam etmesi ile aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü gözlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol'ün 39,90 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 39,20 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol'deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 40,60, 41,80 ve 42,90 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 39,20, 38,20 ve 37,40 destek seviyeleri takip edilebilir.

GAUTRY

Çarşamba günü kurda 7.45 seviyesi üzerinde yukarı yönlü sınırlı hareketlere ek olarak, Ons Altın'da tarafındaki 1940 Dolar üzerindeki seyir ile birlikte Gram Altın'da da yukarı yönlü sınırlı yükselişler takip edilmişti. Dün ise takip edilen gelişmeler sonrası gün sonunda Ons Altın'da yatay hareketler takip edilirken, kur tarafında 7,45 seviyesi altındaki hareketler ile birlikte Gram Altın'da da aşağı yönlü sınırlı hareketleri izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın'ın 464 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 462 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 466, 468 ve 470 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın'daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 462, 460 ve 457 destek seviyeleri takip edilmelidir.




 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ECB/LANE: ÇEKİRDEK ENFLASYONDA YUKARI YÖNLÜ REVİZYONUN ÖLÇEĞİ, EURO KURUNUN DEĞELENMESİ TARAFINDAN CİDDİ ÖLÇÜDE SESSİZLEŞTİRİLDİ
ECB/LANE: EURO DÖVİZ KURUNUN SON ZAMANLARDA DEĞER KAZANMASI ENFLASYON GÖRÜNÜMÜNÜ DÜŞÜRÜYOR
ECB/LANE: ÇEKİRDEK ENFLASYONDA YUKARI YÖNLÜ REVİZYON, PARA POLİTİKASI ÖNLEMLERİMİZİN POZİTİF ETKİSİNİ YANSITIYOR
ECB/LANE: GELEN VERİLER, 3. ÇEYREK BOYUNCA EURO BÖLGESİ EKONOMİK AKTİVİTESİNDE GÜÇLÜ TOPARLANMAYA İŞARET EDİYOR
ECB/LANE: YÖNETİM KONSEYİ TÜM ARAÇLARINI AYARLAMAYA HAZIR
ECB/LANE: TOPARLANMA, SEKTÖRLER VE ÜLKELER BOYUNCA ASİMETRİK, AYRICA TIRMANAN BELİRSİZLİĞE TABİ
ALMANYA'DA TEFE AĞUSTOS'TA AYLIK %-0.4 (ÖNCEKİ:%+0.5)
ALMANYA'DA TÜFE AĞUSTOS'TA YILLIK % 0.0 (ÖNCEKİ:%0.0)
ALMANYA'DA TÜFE AĞUSTOS'TA AYLIK % -0.1 (ÖNCEKİ:%-0.1)
Facebookta Paylaş