Sabah Bülten (Ahlatcı Yatırım)

JPMorgan: Doların "rezerv para" statüsüne tehdit yok. JPMorgan stratejistlleri, doların daha da düşebileceğini, ancak bunun Goldman Sahcs'ın işaret ettiği gibi yapısal bir düşüş olmadığını kaydetti. Aralarında Daniel Hui, Paul Meggyesi veJuan Duran-Vara'nın olduğu JPMorgan Döviz stratejistleri, 7 Ağustos tarihli notlarında, "Doların yapısal faktörlere dayanan, çok daha geniş ve uzun soluklu bir trende içinde olduğu fikrini kabul etmemeye devam ediyoruz," dedi ve "Bu (yapısal) faktörler arasında 'doların rezerv para statüsünü kaybetmesi' ve 'euronun bölgedeki büyüme sıkıntısından iyileşmesi' yer alıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Trump Kovid-19 yardımlarını uzatan kararnameleri imzaladı. ABD Başkanı Donald Trump'ın, öğrenci kredileri, işsizlik yardımları, bordro vergileri ve ev sahiplerinin kiracılarını evden çıkarma yasağına yönelik 4 ayrı kararname imzaladığı açıklandı. Trump, hafta sonu tatilini geçirdiği New Jersey eyaletine bağlı Bedminster'da bir basın toplantısı düzenledi. Kovid-19 salgınının etkileriyle mücadeleye yönelik teşvik paketine ilişkin görüşmelerde Beyaz Saray ile Demokratlar arasında anlaşma sağlanamadığını anımsatan Trump, Demokratların kendi yönetimleri altındaki kentler için gerekli "kurtarma fonunu" almak için teşvik paketini "rehin tuttuğunu" vurguladı.

Tarım dışı istihdam artışı Temmuz ayında 1.76 milyon seviyesinde gerçekleşerek beklentiyi aştı. Çalışma Bakanlığı'nın Cuma günü yayınladığı verilere göre ABD'de tarım dışı istihdam Temmuz ayında artmayı sürdürerek, korona virüs enfeksiyonlarındaki artışa karşın ekonomik sıçramanın ilerleme kaydettiğini gösterdi. Tarım dışı istihdam Temmuz'da 1.76 milyon artış kaydederek analistlerin 1 milyon 480 bin seviyesindeki medyan beklentisini geride bıraktı. Haziran verisi revize edilmiş olarak 4.79 milyonluk bir artışı işaret ediyordu.

Merkez Bankası'nın brüt döviz rezervleri geçen hafta 4.25 milyar dolar azalarak 46.7 milyar dolara indi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri geçen hafta 2 milyar 786 milyon dolar azalarak 90 milyar 245 milyon dolara geriledi. Yurt içi yerleşiklerin Döviz mevduatı 30 Temmuz ile biten işlem haftasında 4.4 milyar dolar artarak 212.92 milyar dolar olurken Merkez Bankası'nın verilerine göre, yabancı yatırımcılar geçen hafta net 281 milyon dolarlık menkul kıymet sattı. Yurt dışında yerleşik kişiler, 30 Temmuz haftasında 69,2 milyon dolarlık hisse senedi sattı. Merkez Bankası, piyasa yapıcı bankalara açık piyasa işlemlerinde likidite imkan limitlerini yarıya düşürdüğünü açıkladı ve öte yandan bir hafta vadeli repo ihalesi açmadı.

OPEC+ anlaşması doğrultusunda, Irak günlük petrol üretiminde 400 bin varil daha kesintiye gidecek. Irak Cuma günü yaptığı bir açıklamada, petrol üretiminde Ağustos ve Eylül ayı için ek olarak günlük 400,000 varil kesintiye giderek geçen üç aylık süredeki fazla üretimini telafi etmeyi planlıyor. Irak Petrol Bakanı İhsan Abdül Cabbar, Prens Abdülaziz bin Salman ile yaptıkları bir ortak açıklamada, OPEC+ anlaşmasıyla kararlaştırılan günlük 850,000 varillik kesintiye ek olarak bu kesintinin yapılacağını belirtti.

USDTRY

Geçtiğimiz haftanın üçüncü işlem gününde yurt içerisinde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD'de özel sektör istihdam verisi ve ISM hizmet PMI endeksi takip edildi. Haftanın dördüncü işlem gününde ABD'de işsizlik maaşı başvuruları geçtiğimiz hafta 1.4 milyonluk beklentilerden daha fazla düşerek 1,19 milyona geriledi. Gün içerisinde yurt içerisinde zayıf veri akışı sürerken, Dolar endeksindeki zayıflığa rağmen Türk varlıklarının baskı altında kalması ile yukarı yönlü sert hareketler gözlendi. Haftanın son işlem gününde ABD'de açıklanan tarım dışı istihdam ve işsizlik verilerinin piyasa beklentisinden iyi gelmesi doları güçlendirirken TCMB kurdaki yükselişe müdahale etmek için piyasa yapıcı bankalara açık piyasa işlemlerinde likidite imkan limitleri yarıya düşürdüğünü açıkladı. Bu açıklamaya ek olarak bir hafta vadeli repo ihalesi de açmayan TCMB'nin hamleleri sonrasında kurda geri çekilmeler görüldü.
Teknik olarak incelediğimizde, kurun 7,30 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek satışlar ile birlikte kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 7,25, 7,21 ve 7,18 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alışlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 7,32, 7,35 ve 7,38 direnç seviyeleri takip edilebilir.
EURTRY
Geçtiğimiz haftanın işlem gününde yurt içerisinde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, Almanya ve Euro Bölgesi'nde hizmet ve bileşik endeksleri takip edilmişti. Haftanın dördüncü işlem gününde ise yurt içi ve Euro Bölgesi'nde zayıf veri akışı sürerken, pariteden gücünü alan Euro'nun etkisine ek olarak Türk varlıklarını baskı altında kalması ile güne 8,36 seviyesinde başlayan çaprazın gün sonunda 8,50 seviyesi üzerinde yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi. Haftanın son işlem gününde kurdaki yükselişe müdahale etmek için Merkez Bankası, piyasa yapıcı bankalara açık piyasa işlemlerinde likidite imkan limitleri yarıya düşürdüğünü açıkladı. Bu açıklamaya ek olarak bir hafta vadeli repo ihalesi de açmayan TCMB'nin hamleleri sonrasında kurda geri çekilmeler görüldü.
Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 8,55 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 8,58 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 8,55, 8,52 ve 8,50 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü olmasında ise 8,58, 8,62 ve 8,68 direnç seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD

Haftanın üçüncü işlem gününde Euro Bölgesi'nde hizmet PMI endeksi Temmuz ayında 54,7 beklentilerini karşılayamayarak 48,3 seviyesinden 55,1'e yükselirken, perakende satışlar verisi Haziran ayında aylık yüzde 5,7, yıllık bazda yüzde 1,3 yükseldi. ABD tarafında ise ADP'nin açıkladığı özel sektör istihdam verisi Temmuz ayında 167 bin ile 1,2 milyonluk beklentinin altında kaldı. Açıklanan ABD ISM hizmet PMI endeksi Temmuz ayında 55,0'lık beklentileri aşarak 58,1 seviyesine yükseldi. Haftanın dördüncü işlem gününde Euro Bölgesi'nde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD'de işsizlik maaşı başvuruları geçtiğimiz hafta 1.4 milyonluk beklentilerden daha fazla düşerek 1,19 milyona geriledi. Gün içerisinde dikkatler yeni teşvik paketi gelişmeleri üzerinde yoğunlaşırken, Dolar endeksinde 93,00 seviyesi altında zayıf görünüm paritedeki yukarı yönlü hareketlerin devam etmesine neden oldu.

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1840 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1800 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1870, 1,1900 ve 1,1930 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1800, 1,1770 ve 1,1730 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Geçtiğimiz haftanın üçüncü işlem gününde devam eden endişeler ve jeopolitik risklerin yanı sıra pandeminin olumsuz etkileri ile başa çıkmak için yeni teşviklerin gelebileceği yönündeki beklentilerin değerli metali desteklemesiyle tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 2055 Dolar seviyesine yükseldiği takip edildi. Haftanın dördüncü işlem gününde ise Altın'ın rekor seviyeye ulaşmasının ardından açıklanan ekonomik veriler ve aşı gelişmelerinin yanı sıra dikkatlerin yeni teşvik paketlerine odaklanması yükselişi sınırlandıran unsurlar olarak karşımıza çıkarken Dolar endeksindeki zayıf seyir ve artan talep ile birlikte Ons Altın'ın yukarı yönlü hareketi sürdü ve rekor seviyesini 2075 dolara çıkardı. Haftanın son işlem gününde beklentilerin üzerinde gelen ABD tarım dışı istihdam verisi sonrasında ise Ons'ta geri çekilme gördük.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın'ın 2035 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Artan talep ile Ons Altın'ın yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 2050, 2065 ve 2075 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Olası bir aşağı yönlü harekete geçiş durumunda ise 2030, 2025 ve 2015 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Geçtiğimiz haftanın üçüncü işlem gününde İngiltere'de hizmet ve bileşik PMI endeksi takip edilirken, ABD tarafında ise Dolar endeksindeki zayıf seyre ek olarak özel sektör istihdam verisi ve ISM hizmet PMI endeksi takip edildi. Haftanın dördüncü işlem gününde dikkatler İngiltere Merkez Bankası üzerinde olmaya devam ederken banka para politikasında değişikliğe gitmedi ve enflasyon görünümünden emin olmadıkça para politikasında sıkılaştırma planlamadığını belirtti. Dolar tarafında ise zayıf görünüm devam ederken, ABD'de işsizlik maaşı başvuruları geçen hafta 1.4 milyonluk beklentilerden daha fazla düşerek 1,19 milyona geriledi. Haftanın son işlem gününde ise ABD'de açıklanan tarım dışı istihdam ve işsizlik verilerinin doları yukarı desteklediği izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,3050 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,3020 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,3080, 1,3120 ve 1,3160 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,3020, 1,2980 ve 1,2950 destek seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY
Geçtiğimiz haftanın üçüncü işlem gününde dikkatler Japonya Merkez Bankası başkanı Kuroda'nın konuşması üzerinde olmaya devam ederken, açıklanan hizmet PMI endeksi Temmuz ayında 45,0 seviyesinden 45,2 seviyesine yükseldi. ABD tarafında ise ADP'nin açıkladığı özel sektör istihdam verisi Temmuz ayında 167 bin ile 1,2 milyonluk beklentinin altında kaldı. Açıklanan ABD ISM hizmet PMI endeksi ise Temmuz ayında 55,0'lık beklentileri aşarak 58,1 seviyesine yükseldi. Haftanın dördüncü işlem gününde ise Japonya'da nispeten zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD'de işsizlik maaşı başvuruları geçtiğimiz hafta 1.4 milyonluk beklentilerden daha fazla düşerek 1,19 milyona geriledi. Haftanın son işlem gününde ise ABD'de açıklanan tarım dışı istihdam ve işsizlik verilerinin doları yukarı desteklediği izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 105,60 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 105,30 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 106,20, 106,50 ve 106,80 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 105,30, 105,00 ve 104,70 destek seviyeleri takip edilebilir.

BRENT PETROL

Geçtiğimiz haftanın üçüncü işlem gününde ekonomilerdeki toparlanma sinyalleri, Dolar endeksindeki zayıf görünüm ve Beyrut'taki patlama sonrası bölgede istikrarsızlığın artabileceği endişeleri Petrol fiyatlarına yükseliş olarak yansıdığı takip edilmişti. Haftanın dördüncü işlem gününde ise Dolar'daki değer kaybı ve ABD ticari Ham Petrol stoklarının geçen hafta 3 milyon azalış beklentileri karşısında 7,4 milyon varil azalışla 518,6 milyon varile geriledi. Açıklanan stok verilerinin Petrol fiyatlamaları üzerindeki yukarı yönlü hareketleri takip edilirken, artan vaka sayılarının neden olduğu arz endişeleri yükselişi baskılayan unsur olarak karşımıza çıkıyor. OPEC+ anlaşması doğrultusunda Irak'ın günlük petrol üretiminde 400 bin varil daha kesintiye gidecek olması petrol fiyatlarını yukarı yönlü destekleyebilir.

Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol'ün 45 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 44,80 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol'deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 46,30, 47,80 ve 48,80 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 44,80, 43,40 ve 42,00 destek seviyeleri takip edilebilir.

GAUTRY
Geçtiğimiz hafta 7,00 TL seviyesi üzerine çıktıktan sonra yükselişine devam eden ve 7,36 TL ile tarihi zirvesini gören dolar/TL kuruna ek olarak değerli metale olan talebin devam etmesi sonucu Ons Altın'ın tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 2075 Dolar seviyesine yükseldiği gözlenmişti. Haftanın son işlem gününde TCMB'nin açık piyasa işlem likidite imkan limitleri yarıya düşürmesi ile 7,13 TL'ye kadar gerilediği görülen kur sonrasında tekrar 7,30 TL seviyelerine yükselirken Ons tarafında ise 2015 dolara kadar geri çekilmeler izlendi. Haftanın ilk işlem gününde ise ons tarafındaki geri çekilmenin sürmesi ile gram Altın'da da geri çekilmeler görebileceğimiz gibi kurdaki yükselişin sürmesi geri çekilmeleri sınırlayabilir.
Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın'ın 478 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 475 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 480, 484 ve 488 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın'daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 475, 472 ve 470 destek seviyeleri takip edilmelidir.


 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.