Sabah Analizi (Ahlatcı Yatırım)

PİYASALARDAKİ RİSK İŞTAHI DEVAM EDECEK Mİ?


BIST100 önceki işlem gününü %0,16 düşüşle 3.841,56 seviyesinden kapatırken işlem hacmi ise 98,4 milyar TL olarak gerçekleşti. Endeks gün içi en yüksek 3,927,17 seviyesini görürken en düşük 3.805,45 seviyesini gördü. Yurtdışı piyasalara bakıldığında ABD’de Dow Jones %1,12, S&P 500 %1,14 ve Nasdaq %0,90 yükselişle kapattı. Avrupa piyasalarında ise FTSE 100 %0,24, CAC 40 %0,44 ve DAX %0,92 yükselişle kapattı. Asya piyasasının ilk işlemlerinde karışık bir seyir gözleniyor.
 
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Avrupa'da yaşanan doğalgaz krizi, üçlü faiz artışı tehdidi ve Çin'in emlak piyasasında yaşanan zayıflama nedeniyle küresel kredi risklerinin son çeyrekte arttığını ve temel tahminlerin 2023'te ABD ve Avrupa'daki resesyonları içerecek şekilde revize edildiği, geniş tabanlı risk ortamının aşağı yönlü olmaya devam ettiği aktarıldı.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) Genel Sekreteri Heysem el-Gays, Güney Afrika'da düzenlenen enerji konferansında 5 Ekim'de alınan petrol üretimini azaltma kararına ilişkin OPEC+ grubunun küresel petrol piyasasında kriz yaşanmasını önlemek için uygun zamanda hareket ettiğini söyledi.

ABD'de sanayi üretimi Eylül'de artarak Fed'in faiz artışlarının talebi azaltmasına rağmen sektörün güçlü kaldığına işaret etti.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Avrupa doğalgaz borsalarında acil durumlarda fiyatları sınırlandıracak bir mekanizma kurmayı teklif etti.

Almanya'nın önde gelen ekonomik düşünce kuruluşu ZEW tarafından hazırlanan yatırımcı güven endeksi, cari ekonomik durumun önceki aya göre kötü olduğu yönündeki beklentilere rağmen, Ekim ayında hafif şekilde yükseldi.

Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın BOTAŞ’ın Rus gazı ödemelerinin 2024’e ertelenmesine ilişkin görüşmelerin sürdüğünü söyledi.

Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 8,0 oranında artan Konut Fiyat Endeksi, bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde 184,6, reel olarak ise yüzde 57,2 oranında arttı.

Bugün yurt içinde veri akışı zayıf, yurtdışında ise İngiltere ve Avrupa TÜFE verisi, ABD inşaat izinleri ve ham petrol stokları verileri takip ediliyor olacak.



USDTRY

Kurda yaklaşık 15 gündür devam eden yatay bant hareketinde dün de fiyatlama değişmedi ve aynı aralık içinde hareketine devam etti. Dolar endeksinde yatay değerlenme görürken piyasalarda risk iştahında ABD’den açıklanan beklentilerin üzerinde sanayi üretimi verilerine rağmen bozulma olmadı. Bugün yurt içinde veri akışı zayıf, ABD’de inşaat izinleri, konyt başlangıçları ve Fed Bej kitap raporu yayınlanacak. TCMB PPK toplantısı öncesi 18,55 TL seviyesinden tepki alımları görülebilir. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde kurda 18,60 ve 18,65 TL direnc¸ seviyesinin takip edilebilir. Olası satıs¸ baskısı durumunda ise 18,55 ve 18,50 TL destek seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Çaprazda TCMB PPK kararı öncesi 18,00 - 18,50 TL arasındaki dalgalanmanın devam ettiğini görüyoruz. Bugün yurt içinde veri akışı sınırlı, Avrupa’da Eylül ayı enflasyon verisini takip edeceğiz. Almanya enflasyonu sonrası Avrupa genelinde de enflasyonun yükselmeye devam etmesi bekleniyor. TCMB PPK kararı öncesi destek seviyesi olarak gördüğümüz 18,20 TL seviyesine doğru geri çekilmelerde tepki alımları görülebilir. Yükselişlerde ise 18,40 TL seviyesi takip ediliyor olacak. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde kurda 18,35 ve 18,40 TL direnc¸ seviyesinin takip edilebilir. Olası satıs¸ baskısı durumunda ise 18,20 ve 18,15 TL destek seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD

Paritede dün ABD’de açıklanan sanayi üretimi verisi beklentinin üzerinde gerçekleşmesine rağmen geri çekilmelerin sınırlı kaldığını görüyoruz. ABD 10 yıllık takvil faizleri yüzde 4 üzerine geçti fakat dolar karşısındaki para birimlerinde özellikle Sterlin’deki değer kazanımı dolar endeksini aşağı baskılıyor. Bugün Avrupa’da enflasyon verisi takip edilirken, ABD’de inşaat izinleri, konut başlangıçları ve Fed Bej kitap raporu açıklanacak. Yaşanacak gelis¸meler c¸erc¸evesinde paritede 0,9900 ve 0,9950 direnc¸, olası satıs¸ baskısında ise 0,9800 ve 0,9700 destek seviyeleri takip edilebilir.


ONS ALTIN

Ons altında 1850$ seviyelerinde yatay fiyatlamanın devam ettiğini görüyoruz. Özellikle yüzde 4 üzerinde gerçekleşen ABD 10 yıllık tahvil fiyatlaması dolar endeksinde yaşanan geri çekilmeye rağmen ons altını aşağı baskılamaya devam ediyor. Genel olarak Fed toplantısında gerçekleşecek faiz artışı sonrasında oluşacak dip seviyelerden sonra yükselişin yıl sonuna kadar devam edeceğini düşünüyoruz. Yaşanacak gelis¸meler c¸erc¸evesinde ons altında 1.660 ve 1.670 direnc¸, olası satıs¸ baskısında ise 1.640 ve 1.630 destek seviyeleri takip edilebilir.

GBPUSD

Paritede üssel 50 GAO. hemen altında geri çekilmelerin sınırlı kaldığı güçlü görünümün devam ettiğini söyleyebiliriz. Genel olarak siyasi gelişmelerin İngiltere’de para birimine yön verdiği bir dönemden geçiyoruz. ABD’de ise Fed toplantısı beklenirken, bugün inşaat izinleri, konut başlangıçları ve Fed Bej kitap raporu açıklanacak. Bugün ayrıca İngiltere’de Eylül ayı enflasyon verisini takip edeceğiz. Yaşanacak gelişmelerde paritede 1,1350 ve 1,1400 seviyesinin direnç, olası satış baskısının görülmesi durumunda ise 1,1280 ve 1.1250 seviyesi ise destek olarak takip edilebilir.

USDJPY

Parite, son günlerde gerçekleşen yükselişle birlikte son 30 yılın zirvesine çıkmasına karşın Maliye Bakanı Suzuki Şuniçi’nin oynaklığa karşı uygun müdahaleyi yapmaya hazır olduklarını belirtmesi ve dolar endeksindeki geri çekilme dün paritede yukarı yönlü hareketleri sınırladı. Açıklamaların devam etmesi paritede geri çekilmelere neden olabilir. Bugün yukarı yönlü hareketlerde psikolojik bir seviye olarak değerlendirdiğimiz 150 seviyesi geri çekilmelerde ise 148,9 seviyesi takip ediliyor olacak. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde paritede 149,5 ve 150,0 seviyesi direnç, olası satış baskısının görülmesi durumunda 148,5 ve 148,0 seviyesi ise destek olarak takip edilebilir.

BRENT PETROL

Brent petrol, ekonomik yavaşlama, ABD’nin petrol arzını artırabileceği korkusu ve Çin’in düşük yakıt talebi ile birlikte gün içinde 87,9 dolar seviyesine kadar geri çekildi. Bugün ABD’de ham petrol stokları takip ediliyor olacak. Brent petrol 89,5 dolar seviyesinin üzerinde tutunabilirse 90 dolar seviyesi ilk güçlü direnç seviyesi olarak karşımıza çıkarken olası geri çekilmelerde 89,10 ilk güçlü destek bölgesi olarak değerlendirilebilir. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde brent petrolde 90,0 ve 91,5 seviyesi direnç, olası satış baskısının görülmesi durumunda 89,1 ve 88,5 seviyesi ise destek olarak takip edilebilir.

GRAM ALTIN

Gram altında kurda ve ons altında yaşanan yatay fiyatlama ile birlikte dün dar bant aralığında sıkışık bir gün içi fiyatlaması yaşadık. Bugün özellikle TCMB PPK toplantısı öncesinde kurda geri çekilmeler sınırlı kalmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Diğer taraftan ons altında ise Fed toplantısı öncesinde tahvil faizlerinde yaşanan yükselişin etkisi ile aşağı yönlü baskı devam ediyor. Yukarı yönlü hareketlerde 990 TL seviyesi ilk güçlü direnç bölgesi olarak karşımıza çıkıyor. Yukarıda ise 990 TL seviyesi takip ediliyor olacak. 990 TL üzerinde oluşabilecek fiyatlamalarda 1.000 TL seviyesi tekrardan test edilebilir. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde gram altında 900 ve 1000 TL direnç; 980 ve 975 TL ise destek olarak takip edilebilir

 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.