"Rusya Trump’ın Başkan Seçilmesi İçin Sosyal Medyayı Kullandı" - Rapor

Amerika'nın Sesi internet sitesinde yayınlanan haber aşağıda bulunuyor:
  
 ABD Senatosu için hazırlanan ve Washington Post’un ulaştığı taslak rapora göre, Rusya Donald Trump’ın başkan seçilmesini sağlamak amacıyla seçmeni dezenformasyonla hedef almak için her sosyal medya platformunu kullandı.

Washington Post, raporun Oxford Üniversitesi’nin Bilgisayar Programıyla Propaganda Projesi tarafından Graphika adlı analiz şirketi desteğiyle hazırlandığını yazdı.

Raporda, İnternet Araştırma Ajansı (IRA) adı verilen bir grup için çalışan Rusların 2009 yılında yerel seçimleri etkilemek amacıyla sosyal medyayla deneylere başladığı ve bu operasyonu da 2013 yılında ABD seçimlerini kapsayacak şekilde Twitter’ı kullanarak genişlettiği belirtildi.

Rapora göre Ruslar daha sonra bu çalışmaya YouTube, Facebook ve Instagram gibi diğer popüler sosyal medya platformlarını da aşama aşama ekledi.

2016 Başkanlık seçimleri kampanyasında Ruslar bireysel silahlanma ve göç gibi konuları gündeme taşıyarak muhafazakar seçmenin Trump’ı desteklemesine yönelik tartışma başlatmaya teşebbüs ettiği belirtildi.

Rapora göre, Ruslar siyah seçmenlere seçim süreci konusunda kafalarını karıştırmak amacıyla mesaj ve bilgi gönderdi, nasıl oy verileceğiyle ilgili yanlış yönlendirici bilgiler verdi.

Liberaller, kadınlar, Müslümanlar, Latinler ve muharipler gibi diğer gruplar da kendi siyasi görüşleri doğrultusunda ya da seçmeni oy vermemeye teşvik etmeye çalışarak benzer mesajların hedefi oldu.


Washington Post’a göre, raporda “Bu mesajlarla Cumhuriyetçi Parti’ye ve özellikle de Donald Trump’a fayda sağlamanın amaçlandığı açık” ifadesi kullanıldı.

Gazeteye göre rapor, dezenformasyon kampanyası ortaya çıktıktan sonra teknoloji şirketlerini “geç ve koordinasyonsuz tepki” verdikleri ve soruşturmayı yürütenlerle geç bilgi paylaştıkları gerekçesiyle eleştirdi.

Rapor aynı zamanda sosyal medyanın Ortadoğu dahil olmak üzere toplu sorunların paylaşıldığı ya da sivil toplum diyalogunun geliştirildiği araçlardan,, “kurnaz siyasi danışmanlar” ve “demokrasiler ya da diktatörlüklerdeki siyasiler”den gelen demokrasiye yönelik tehditlere dönüştüğüne dikkat çekiyor.

Washington Post’un haberine göre, Facebook ve Google raporla ilgili bir yorumda bulunmadı. Ancak Twitter 2016 seçiminden bu yana dijital savunmasını güçlendirmek amacıyla çaba sarf ettiğini belirtti.

ABD 2016 seçim kampanyasına müdahale ettiği gerekçesiyle Rusya’nın İnternet Araştırma Ajansı hakkında dava açmıştı.

Özel yetkili savcı Robert Mueller, Trump’ın seçim kampanyası ve Rusya arasında 2016 seçimini etkilemek amacıyla bir işbirliği olup olmadığına ve başkanın soruşturmaya zarar vermeyi amaçlayarak adaletin önünde engel teşkil edip etmediğine ilişkin soruşturmayı yürütüyor.

Trump ise iddiaları reddediyor ve Rusya soruşturmasını “cadı avı” olarak niteliyor.

 Sözkonusu habere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.amerikaninsesi.com/a/rusya-trump-%C4%B1n-ba%C5%9Fkan-se%C3%A7ilmesi-i%CC%87%C3%A7in-sosyal-medyay%C4%B1-kullaand%C4%B1-/4704071.html



Facebookta Paylaş