Rus Petrolüne Alternatif Aranıyor (Enver Erkan/Tera Yatırım )

https://terayatirim.com/arastirma/makro-perspektif/080320221033

Rus Petrolüne Alternatif Aranıyor

Rus petrolü ve yaptırımlar… Rus petrolüne ambargo olasılığı ile beraber Brent petrolün varil fiyatı 139 doları buldu. Piyasalar büyük bir petrol şokundan endişe ediyorlar ve bu noktada Rus petrolünün ve gazının yokluğu ciddi bir ekonomik şoka da neden olacak bir potansiyel taşıyor. Rus petrolü henüz yaptırıma konu olmasa da, agresyonun devamında ABD'nin lehine çevireceği siyasi dengelerde bu kart da yer alıyor. Ekonomik açıdan bağımlı, Rus tehdidine karşı savunma harcaması yapmak zorunda olan, Rus petrolün bağımlılığından kurtulmak için de Amerika'nın kaynaklarına kayan Avrupa, aslında ABD'nin idealinde olacak bir olguya işaret eder. Avrupa, Yeşil Mutabakatı ilerletmek istiyor ancak enerji otonomisi için ilerleme safhasında fosil yakıt kaynakları hala gerekli. Rusya'nın gelir kaynaklarının kesilmesi, rezervlerine bloke konulması ve kreditörlere tahvil ödemesi yapmaması (belli kreditörlere ruble cinsinden ödenecek) ciddi bir karşı taraf riskine de sahne olacak. Rusya eğer zorlanacaksa, Avrupa da zorlanacaktır.

Stratejik rezervler ve İran… Rusya petrolde %12,3 pay ile en büyük üçüncü üretici ve %11,6 pay ile en büyük ikinci ihracatçıdır. Uluslararası toplum tarafından halihazırda uygulanan yaptırımlar, özel olarak Rus enerjisini hedef almasa da, tipik alıcıları satın almakta tereddüt etti veya korkuttu. Yani yaptırım olmasa bile piyasadan çekilmeler söz konusu.

Avrupa, Rus gazına olan bağımlılığını vurgularken, ABD müttefikleri olmadan bir yandan Rusya ambargosu uygulama, bir yandan da İran ve Venezuela anlaşmaları ile piyasaya daha çok petrol çekme derdinde. Grafikte İran'ın hali hazırdaki üretimi ve kapasitesi ile Rusya'nın petrol üretiminin karşılaştırmasını görüyorsunuz. İran artırılmış kapasite ile bile Rusya'yı tam anlamıyla ikame etmeyecek. 60 milyon varillik stratejik rezerv pompalamasının da sınırlı etkisi, ihtiyacın belli ölçüde karşılanmasını sağlar, piyasada eskiye göre daha az petrol olmasının önüne geçmeyecektir. Üstelik petrolün fiyatını sadece arz dengesi belirlemeyecek. Nakliye gibi maliyetler, Rusya'dan Avrupa'ya boru hattı transit geçişleri kesintiye uğrayacağından artacaktır. Petrolün limanlarda bekletilmesi de "para" demektir.

Bütün bunlar olurken, 1 Mart Salı günü Shell, Rus firmaları Gazprom ve Salym Petroleum ile bağlarını kopardığı ve Nord Stream 2 gaz boru hattındaki katılımına son verdiği için övüldü. Bu mahkumiyet bir haftadan az sürdü. 4 Mart Cuma günü, Rusya'nın Ural ham petrolü ile uluslararası petrol fiyatları ölçütü olan Brent ham petrolü arasındaki fiyat farkı genişlerken Shell, varil başına 28.50$ gibi rekor bir indirimle 100.000 mt satın aldı. Shell, sıkı bir pazar ve ham petrol tedarik etmek için birkaç alternatifi öne sürerek Rus petrolünü almaya devam edeceğini doğruladı.


 

 Enver Erkan
 Araştırma - Başekonomist
 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
UKRAYNA'DA, BAŞKENT KYIV'İN YANISIRA CERHIHIV, SUMY, KHARKIV VE MARIUPOL'DAN İNSANİ KORİDORLAR AÇILDI- INTERFAX
RUSYA, GÜÇLERİNİN UKRAYNA'DA TSİ 10:00'DA ATEŞ KESTİĞİNİ BİLDİRDİ - INTERFAX
RUSYA, KİEV VE DÖRT ŞEHİRDE İNSANİ KORİDORLARI AÇTI - INTERFAX
UKRAYNA BAŞBAKAN YARDIMCISI: UKRAYNA'NIN SUMY ŞEHRİNDE İNSANİ YARDIM KORİDORU BUGÜN AÇILACAK, SİVİLLER TSİ 11.00'DE OTOBÜSLERE BİNMEYE BAŞLAYACAK
TCMB 1 AY VADELİ 1 MİLYAR DOLAR TUTARLI DÖVİZ KARŞILIĞI TL SWAP İHALESİ AÇTI
ÇİN'DE ŞANGHAY BİLEŞİK ENDEKSİ %2.4 DÜŞÜŞLE 3293,53 PUANDAN KAPANDI
2021 yılında meyveler, içecek ve baharat bitkilerinden zeytin (sofralık) fiyatında yıllık %31,85 artış oldu- TÜİK
Tahıllar ve diğer bitkisel ürünler üretim değerinde yıllık %34,98 artış gerçekleşti - TÜİK
Facebookta Paylaş