Reel sektör son iki ve üç yılda toplum genelinden kendi portföylerine haksız satın alma gücü transfer etti (Sesmir)

1. Reel sektörün borçluluk oranları artmakta ve özkaynak yeterliliği giderek azalmaktadır: 2009 yılında %44’ler civarında seyreden Özkaynaklar/Varlıklar rasyosu yıllar içerisinde kesintisiz olarak azalarak 2022 yıl sonunda %28’ler civarında kadar gerilemiştir. 2023 yılında da bu düşme eğilimi devam etmektedir. Mali borçlanma oranında daha çok olmak üzere hem ticari hem de mali borçlanma oranlarının her ikisi de son 14 yılda artış göstermiştir. Aynı şekilde son 14 yılda reel sektörün Öz Kaynaklar / Yabancı Kaynaklar Toplamı Oranı da hemen hemen iki kat daha aşağı düşmüştür.

2. Reel sektörün tahvil ve bono ihraçlarıyla sermaye piyasalarından borçlanma alışkanlıkları son 14 yılda artarak devam etmektedir. Menkul ihraçları yoluyla borçlanmanın toplam mali borçlara oranı 2009 yılında hemen hemen sıfıra yakın iken 2023 yılında % 5 civarına kadar yükselmiştir. Gelecek dönemlerde sermaye piyasalarından borçlanma alışkanlığı artarak süreklileşecek ve sermaye piyasaları bu yönüyle daha da derinleşecektir.

3. Reel sektör son iki ve üç yılda toplum genelinden kendi portföylerine haksız satın alma gücü transfer etmişlerdir. Reel sektör 2020 sonuna kadar son 11 yılda her yıl ortalama % 10-%12 civarında büyüme gösterirken, 2021 ve 2022 yıllarında başlayan enflasyon ve uygulanan irrasyonel para politikaları nedeniyle yıllık olarak % 35 ve % 62 yüksek büyüme göstererek, toplum genelinden kendi portföylerine satın alma gücü transfer etmişlerdir.

4. Reel sektörün aktif getirileri 2009 - 2020 yılları arasında yıllık ortalama %2,3 civarında iken, 2021 yılından itibaren aniden yükselerek 2022 yılında %5,5 oranına ulaşması toplum aleyhine sistematik olarak haksız enflasyon kazancı sağladıklarının işaretidir. Ayrıca finansman giderlerindeki düşüklük ve diğer tüm kamusal yönlendirmelerin sonucudur.

5. Özellikle son iki yıldan bu yana, ödeme sistemleri içerinde vadeli alım yöntemi peşin alımların üzerine çıkmıştır. Reel sektör firmalarında 2021 yılına kadar ticari alacaklar istisnasız olarak ticari borçların üzerinde konumlanırken, 2021 ve devamında durum terse dönmüş ve peşin alım yerine vadeli alım tercihi nedeniyle ticari borçlar ticari alacakların üzerine çıkmıştır.

6. Reel sektörün likidite yönetimi kapsamında, hazır değerlerin varlıklar içerindeki yapı son yıllarda giderek artmaktadır.

7. Asit test oranı 2009 yılından itibaren düşerek 1’e yaklaştığı için reel sektörün mevcut likit varlıkları ile kısa vadeli borçlarını ödemesi riskli alana kaymaya başlamıştır.

8. Son 14 yıllık süre içerisinde, reel sektörün stok devir hızlarının alacak devir hızlarından daha uzun süreli olması likidite yönetimlerindeki zorlukların aynen devam ettiğini göstermektedir.

 Orhan Ökmen
 Başkan
Sesmir Kurumsal ve Finansal Danışmanlık A.Ş
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Hong Kong'da Hang Seng Endeksi %1.1 artışla 16374,50 puandan kapandı
TCMB, 19.12.2023 vadeli 1000.00 milyon TL tutarlı repo ihalesi açtı
Şimşek: Kısa vadeli kiralamalara ilişkin düzenlemelerimiz konut arzını artırdı, özellikle büyükşehirlerde kiralarda gerileme başladı
Şimşek: Deprem konutlarının tamamlanması, kentsel dönüşüm ve afet riskini azaltmaya yönelik çalışmalarımızın hız kazanmasıyla 2024’te konut arzı daha da artacak
Şimşek: Kira fiyatlarındaki katılığın azalması enflasyonu düşürme çabalarımızı destekler nitelikte
Facebookta Paylaş