Reel GSYH, 2Ç20 için Covid-19 etkisiyle sert daralmaya işaret edecektir…
Türkiye'nin 2Ç20 GSYH büyüme verileri Pazartesi günü açıklanacak. İlk çeyrekte kaydedilen %4,5'lik büyümenin ardından, 2Ç20 döneminde Covid-19 salgınının ve buna bağlı kilitlenme önlemlerinin etkisiyle genel piyasa beklentisinin %10,5'lik bir daralmaya işaret ettiği görülmektedir. Biz ise 2Ç20'de %12,5 oranında bir daralma bekliyoruz.
Bilindiği gibi 2Ç20 dönemi içinde özellikle Nisan ve Mayıs ayında "evde kal" önlemleri ile azalan ekonomik faaliyet, özellikle üretim tarafında etkisini göstermiş, talep bileşeni de eş zamanlı olarak pandemi etkilerinden dolayı daralmıştı. Türkiye'de ilk teyit edilen Covid-19 vakasının ardından getirilen kısıtlama önlemleri, firmaların özellikle üretim faaliyetlerini yavaşlatması, kısıtlama önlemlerinin hizmet sektörüne etkisi gibi etkenler söz konusu ayların ekonomik faaliyet anlamında minimum seviyede geçirilmesine neden oldu. Yine de, Avrupa'daki gibi ekonominin tamamen şalteri indirilmedi. Söz konusu dönem, talep bileşeni tarafında özel tüketim tarafında yansımasını gösterirken, bu etkiyi hafifletmek amacıyla faiz indirimleri yapılarak kredi büyümesi desteklendi.
2Ç20 dönemine dair elimizde olan PMI ve sanayi üretimi gibi seriler, Haziran ile başlayan büyümeye rağmen Nisan ve Mayıs aylarında sert daralma etkisinin yaşandığını göstermektedir. Haziran ile beraber başlayan ve sonraki dönemde hızlandırılan normalleşme, etkiyi hafiften azaltsa da 2Ç20 görünümünü kurtarmaktan ziyade etkiyi daha çok 3Ç20 dönemine yansıtacaktır. Nisan, Mayıs ve Haziran ayı sanayi üretimi verileri 2Ç20 GSYH büyümesinin de resmini çekmiş oldu. Sanayi üretiminin 2Ç20 döneminde, geçen yıla göre %16,9 daralma gösterdiği görülmektedir. Bu nedenle, görece pozitif gerçekleşen Haziran verisine rağmen 2Ç20 döneminde aynı küresel ekonomilerde olduğu gibi çift haneli bir daralma göreceğiz.
Türkiye reel GSYH büyüme oranları… Kaynak: Bloomberg, TÜİK…
3Ç20 döneminde ekonomik normalleşme süreci kapsamında artan işe dönüşlerin ve hızlanan işletme faaliyetlerinin pozitif etkisini görüyoruz. Öncü göstergelerdeki yansıma, ekonominin dip noktasından toparlanma safhasında olduğunu teyit etmektedir. Buna karşın, TRY'nin artan volatilitesi kredi büyümesinin desteklenmesinin önüne set çekmek durumundadır, Merkez Bankası'nın sıkılaştırma hamleleri ile artan kredi maliyetleri talep tarafındaki toparlanmayı sınırlandırıcı etki yapacaktır. 3Ç20 döneminin ortasından itibaren 4Ç20 sonuna kadar olan dönemdeki ekonomik toparlanma momentumu pandeminin seyrine ve bunu etkilerine bağlı olacaktır. Bu dönemde, pandeminin daraltıcı veya yavaşlatıcı etkisini hafifletmek amacıyla hükümet tarafından alınan, özellikle firma bazlı teşvikler tarafında yoğunlaşan ekonomik önlemler görülen ihtiyaç üzerine birer aylık sürelerle uzatılmıştır ve ihtiyaca göre uzatılmaya devam edilmesi de beklenir
Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.terayatirim.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.