QE için zaman vurgusu, Biden paketlerinin olası akıbeti(Tera Yatırım )

QE için zaman vurgusu, Biden paketlerinin olası akıbeti…

16-17 Mart tarihlerinde düzenlenen Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının tutanakları yayınlandı. Merkez Bankası'nın (Fed) son toplantısının tutanakları, maksimum istihdam ve fiyat istikrarı hedeflerinde önemli ilerleme kaydedilmesinin biraz zaman alacağını ve varlık alımlarının en azından mevcut hızda devam edeceğini ortaya koydu. Tutanaklar ortaya çok fazla yeni bilgi koymamakla beraber, QE’nin azaltılması için zamana ihtiyaç olduğu vurgusunun yapılması piyasaları rahatlatmış görünüyor. Fed, muhtemelen bu aşamaya geldiğinde bunun iletişimini yapmaya da çok erken bir dönemde başlayacaktır. Önemli olan iyileşmenin sürdürülebilmesi ve enflasyonun doğal döngü içerisinde hedefte istikrarı bulması…

Toparlanma ve enflasyon açısından pozitif katkı vermesi beklenen Biden yardım ve altyapı paketleri çerçevesinde, ekonominin paydaşlarına gelecek paranın nasıl değerlendirileceği konusu piyasalar açısından önemlidir. Küresel likidite bol, bol para da neredeyse bütün varlık sınıflarında boğa piyasasına yol açtı. Hisse senedi, kripto para ve belli bir dönem tahvil piyasası… Şimdi ise tahvil piyasasının satışlarla beraber finansman koşullarını sıkılaştırmaya zorladığı bir ortamda, reel ekonomiye harcama olarak yansıması varsayılan paranın önemli kısmının, önceden tüketilen tasarrufları yerine koymaya ve piyasalardan para kazanmaya yönlendiğini görüyoruz.

PCE, TÜFE, ÜFE gibi enflasyon göstergeleri ve perakende satışlar gibi aktivite göstergeleri harcama eğilimlerini ortaya koymaları açısından önemli olacaktır. Enflasyonda ısınma varsayımlarının önemli bir kısmı emtia fiyatından, kalan kısmı ise harcamaların talep artırıcı beklentisinden geldi. Eğer, ekonomiye mali paketlerle enjekte edilen para, reel ekonomiye sanıldığı kadar girmeyecekse, yani harcamaya çok fazla dönüşmeyecekse, buradan anlaşılan ya eski tasarruflar yerine konuyordur, ya da para yatırıma gidiyordur. Bu eğilim; borsa pozitif, ancak %28’e çıkacak olan kurumlar vergisi bilhassa teknoloji devlerinin hoşuna gitmeyecektir. Çin ile rekabetin büyümesi de, firmaların maliyetlerini artırabilir.



 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
BİRİM İTHALAT FİYATI BEKLENTİSİ (GELECEK 3 AY): 143.3 (ÖNCEKİ: 134.5) - TİCARET BAKANLIĞI
MEVCUT İTHALAT SİPARİŞ DÜZEYİ: 81.9 (ÖNCEKİ: 80.5) - TİCARET BAKANLIĞI
İTHALAT SİPARİŞ DÜZEYİ (SON 3 AY): 104.6 (ÖNCEKİ: 122.8)- TİCARET BAKANLIĞI
İHRACAT BEKLENTİ ENDEKSİ 2.ÇEYREKTE: 132.0 (ÖNCEKİ: 114.9 ) - TİCARET BAKANLIĞI
İHRACAT BEKLENTİSİ (GELECEK 3 AY) 2.ÇEYREKTE: 148.3 (ÖNCEKİ: 124.6) - TİCARET BAKANLIĞI
İHRACAT SİPARİŞİ BEKLENTİSİ (GELECEK 3 AY) 2.ÇEYREKTE: 146.7 (ÖNCEKİ: 124.4) - TİCARET BAKANLIĞI
ŞU ANDA KAYITLI İHRACAT SİPARİŞ DÜZEYİ: 102.0 (ÖNCEKİ: 78.7) - TİCARET BAKANLIĞI
İHRACAT SİPARİŞ DÜZEYİ (SON 3 AY): 130.9 (ÖNCEKİ: 132.0) - TİCARET BAKANLIĞI
İTHALAT BEKLENTİ ENDEKSİ (GELECEK 3 AY) 2.ÇEYREKTE: 111.6 (ÖNCEKİ: 112.8)- TİCARET BAKANLIĞI
İTHALAT BEKLENTİSİ (GELECEK 3 AY) 2.ÇEYREKTE: 116.6 (ÖNCEKİ: 113.5) - TİCARET BAKANLIĞI
İSVİÇRE MERKEZ BANKASI DÖVİZ REZERVLERİ MART SONUNDA 930.5 MİLYAR CHF
Facebookta Paylaş