PPK toplantısı analizi (İş Yatırım)

Merkez Bankası Naci Ağbal dönemindeki ilk Para Politikası Kurulundan alnının akıyla çıktı. Politika faizi olan haftalık repo faizi 475 baz puan artış ile %15’e yükseldi. Daha önemlisi operasyonel yapı basitleştirilerek tüm fonlamanın haftalık repo faizi ile yapılacağı açıklandı.

Merkez Bankası’nın net ve güçlü bir parasal sıkılaşmaya gitmesini gerek ekonomi gerekse piyasalar açısından olumlu buluyoruz. (Türk lirası +, Borsa +, Banka hisseleri ++, Uzun vadeli tahvil +, kısa vadeli tahvil -)

Para Politikası Kurulu metninde yeni yönetimin getirdiği farklılık net bir şekilde görülüyor. Daha kısa ve anlamlı bir metin görüyoruz. Kullanılan dil geçmişe göre daha gerçekçi ve samimi.

Ekonomiyle ilgili yapılan tespitler geçtiğimiz döneme göre çok daha net veriliyor. Banka salgının hızlanması nedeniyle getirilen kısıtlamaların iktisadi faaliyet ile ilgili yaratığı belirsizliği de güçlü kredi ivmesinin gecikmeli etkileriyle artan iç talebin cari işlemler dengesi üzerinde yarattığı riskleri de gerçekçi bir dille paylaşıyor.

Kur artışı, gıda fiyatlarındaki artış ve beklentilerdeki bozulma nedeniyle enflasyonun Kasım ayında yükseleceği kabul ediliyor. Beklentilerdeki bozulmayı kontrol altına almak için “net ve güçlü” bir parasal sıkılaşmaya gidildiği ve sıkı para politikasının “enflasyonda kalıcı düşüş sağlanana kadar kararlılıkla sürdürüleceği” mesajı açık bir şekilde veriliyor.

Merkez Bankası’ndaki değişimi önemsiyoruz. Yeni dönemde “fonlamanın tamamının haftalık repo faiz oranından yapılması ve bu faiz oranının parasal duruş için tek gösterge niteliğinde olması” enflasyon hedeflemesine dönüş anlamında önemli adımlar.

Bundan sonraki amaç 2009, 2010 yıllarında yapıldığı gibi daha gerçekçi enflasyon hedefleri koymak ve bu hedefler ulaşmak olmalı. Merkez Bankasının 2021, 2022 yılları için gerçekçi bir enflasyon hedefi koyup bu hedefi yakalayacak şekilde “şeffaf, öngörülebilir, hesap verilebilirlik” ilkelerine bağlı bir şekilde sıkı para politikasını uygulamaya çalışacağına inanıyoruz.

Naci Ağbal’ın Başkanlığındaki Merkez Bankası ile enflasyonu düşürmek, piyasaların güvenini kazanmak, risk primini indirmek, döviz rezervlerini yükseltmek için tarihi bir fırsat yakalandığına inanıyoruz. Bu fırsatın layığıyla kullanılacağını umuyoruz.

Sonuç olarak yılsonu Dolar/TL beklentimiz 8,20’den 7,60’a, 2021 yılsonu enflasyon beklentimizi %11,0’den %10,5’e, 2021 yılsonu politika faizi beklentimizi %13,5’ten %13,0’e indiriyoruz. Aralık ayı PPK toplantısında faizler tarafında herhangi bir değişiklik beklemiyoruz.

Serhat Güreyen, Araştırma Direktörü
Dağlar Özkan, Ekonomist

İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.isyatirim.com.tr

                                 ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Bankaların bugün TCMB'nin geç likidite imkanından 14,75 faiz ile kullandığı miktar 19.75 milyar TL
MARK MOBIUS: GELECEK YIL V ŞEKLİNDE TOPARLANMA BEKLİYORUZ - BLOOMBERG HT
MARK MOBİUS: TÜRKİYE'YE GÜVENİMİZİ KAYBETMEDİK - BLOOMBERG HT
Bankaların bugün TCMB'nin geç likidite imkanından 14,75 faiz ile kullandığı miktar 19.40 milyar TL
GÜNEY AFRİKA MERKEZ BANKASI POLİTİKA FAİZİNİ (REPO) DEĞİŞTİRMEDİ (BEKLENTİ: 3.50%, ÖNCEKİ: 3.50%)
Bankaların bugün TCMB'nin geç likidite imkanından 14,75 faiz ile kullandığı miktar 19.00 milyar TL
İMF BAŞKANI: TIRMANAN VARLIK DEĞERLENMELERİ FİNANSAL PİYASALARIN REEL EKONOMİDEN BAĞLANTISIZLIĞINI GÖSTERİYOR
IMF/GEORGIEVA: AŞILARIN VE TEDAVİLERİN DAĞITIMINDAKİ GECİKMELER, BÜYÜMEYİ SINIRLAYABİLİR, BORÇ SEVİYELERİNİ YÜKSELTEBİLİR
IMF BAŞKANI: SON VERİLERİN ÇOĞU, TEMAS YOĞUN SEKTÖRLEDE İVMENİN YAVAŞLADIĞINI GÖSTERİYOR
Facebookta Paylaş