PMI: Sektör büyümesi Haziran'dan sonraki en yavaş ivmesinde…
İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) ve IHS Markit'in açıkladığı verilere göre; Kasım ayında imalat PMI 53,9 seviyesinden 51,4 seviyesine geriledi. Nisan ayında Covid-19 kaynaklı ekonomide durgunluk etkisiyle 33,4 olan imalat PMI endeksi, sonraki aylarda toparlanma göstermiş ve Haziran itibariyle büyüme pozisyonuna geçmişti. Ekonomik normalleşme periyodu içinde, imalat sektörü faaliyeti toparlanmaya devam etmekle beraber, Covid salgını kaynaklı talep ve aktivite riskleri, döviz kurlarındaki oynaklık ve kırılgan dış talep ile beraber sektör ivmelenmesi yavaşlamıştır.
PMI verisinin ayrıntılarına bakacak olursak; üretim ve yeni siparişler yavaşladı. Güçlü istihdam artışı devam etti. Tedarik zincirlerinde ise ciddi aksamalar yaşandı. Covid-19 pandemisinin ikinci dalgası, üretim ve siparişlerdeki düşüşü açıklamaktadır. Bu kapsamda yurtiçinde ve yurtdışında yüksek seyreden vaka artışları, üretim seviyeleri ve genel ekonomik aktivite açısından aşağı yönlü risk teşkil etmektedir. Aynı zamanda iç talebin, sıkılaşan finansal koşullar nedeniyle sınırlanacağını hatırlamak gerekir. Salgının küresel etkisi, tedarik zincirlerinde de olumsuzluğa yol açmakta, sevkiyatta ve dağıtımda yavaşlamaya neden olmaktadır. Bu dönemde istihdam seviyeleri ise, büyük oranda sağlanan firma teşvikleri sayesinde korundu ve imalat sektörü aktivitesini yüksek tutmaya devam etti.
PMI Üretim Endeksi… Kaynak: TÜİK, İstanbul Sanayi Odası, IHS Markit, Bloomberg
İmalat sektörü, büyüme bölgesinde kalmaya devam ediyor. Covid salgını ve yeni kısıtlamalar, son çeyrekte ekonomik büyüme için aşağı yönlü bir risk oluşturacak. Koşullar özellikle hizmet sektörü faaliyetine ve istihdama zarar verecektir. Dünyadaki kapanmalar gibi, daralma etkisini ilk önce hizmet sektörü hissediyor. Bunun üretim tarafına yansıyıp yansımayacağını göreceğiz. Ancak bu aşamada tedarik ve üretim süreçlerinin etkilenmeyeceği şekilde Covid önlemleri alınmaya çalışılmaktadır. Üretim maliyetleri de kur artışından dolayı artış eğilimindeydi, ancak kurun Kasım ayı itibariyle stabilize olması beklentisi arttığından enflasyonist etkiler sınırlanabilir. Bunun nihai mal fiyatları üzerine yansıması, stokların yenilenmesi aşamasında gerçekleşecektir.
Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.terayatirim.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.