PMI: Sektör büyümesi Covid kısıtlamalarıyla yavaşlıyor…
İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) ve IHS Markit'in açıkladığı verilere göre; Aralık ayında imalat PMI 51,4 seviyesinden 50,8 seviyesine geriledi. Nisan ayında Covid-19 kaynaklı ekonomide durgunluk etkisiyle 33,4 olan imalat PMI endeksi, sonraki aylarda toparlanma göstermiş ve Haziran itibariyle büyüme pozisyonuna geçmişti. Covid salgınının ikinci dalgası ve artan faizlerin talebi kısıtlayıcı etkileri, sektörü büyümesini yavaşlatmakla beraber, endeks halen 50 eşik değerinin üzerinde büyüme pozisyonunda kalarak iyi bir görüntü sergilemektedir.
PMI verisinin ayrıntılarına bakacak olursak; üretim ve yeni siparişler yavaşladı. Covid salgınının yayılmasında ikinci evrenin yaşanması ve buna bağlı olarak Aralık ayında yeniden getirilen kısıtlamalar bunun nedeni olmuştur. Firmaların bu dönemde ise istihdam artırmaya devam ettikleri gözlemlendi, ki bu sektörün genişlemesini sürdürmesi anlamında olumlu. Covid kısıtlamalarının önceki kısıtlamalara göre daha ılımlı olması ve üretim, tedarik aşamalarının bundan etkilenmemesinin amaçlanması istihdamın ve üretim süreçlerinin olumsuz etkilenmemesini sağlamıştır. Buna karşılık, ihracat pazarlarındaki yavaşlama siparişler ve üretim üzerinde azaltıcı etkiye neden olmaktadır. Tedarik zincirleri de bu durumdan etkileniyor, bu nedenle firmalar yüksek derecede stok kullanma durumunda olmaktadırlar. Arz yetersizlikleri, aynı zamanda fiyat baskılarının da yukarıya olmaya devam etmesine yol açmaktadırlar. Geçmiş kur artışlarının yansımaları, emtia fiyatlarının ve enerji maliyetlerinin artışı ve arz sıkıntıları sektör genelinde enflasyonist hareketlere dayanak oluşturmaktadır.
PMI Üretim Endeksi… Kaynak: TÜİK, İstanbul Sanayi Odası, IHS Markit, Bloomberg
Covid kısıtlamalarının ve sıkılaşan finansal koşulların etkisiyle yavaşlama görülmekle beraber, özellikle salgın kısıtlamalarının asıl etkilerinin hizmet sektöründe olduğu, imalatın daha iyi konumlandığı gözlemlenmektedir. Aralık ayı, faizlerin arttığı ve yeniden karantina önlemlerinin geldiği bir döneme tekabül ediyor, dolayısıyla bunun piyasaya yansıması da talep daralması ve bunun yansıması olarak da sipariş ve üretimde yavaşlama olarak kendini göstermiştir. Buna karşılık dünyadaki PMI göstergelerine de paralel bir şekilde, imalatın hizmet sektöründeki daralmaya göre daha sınırlı bir olumsuz reaksiyon gösterdiğini söyleyebiliriz.
Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.terayatirim.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.