PMI: Ocak ayında aşı iyimserliği büyüme getirdi (Tera Yatırım )

PMI: Ocak ayında aşı iyimserliği büyüme getirdi…

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) ve IHS Markit’in açıkladığı verilere göre; Ocak ayında imalat PMI 50,8 seviyesinden 54,4 seviyesine yükseldi. Nisan ayında Covid-19 kaynaklı ekonomide durgunluk etkisiyle 33,4 olan imalat PMI endeksi, sonraki aylarda toparlanma göstermiş ve Haziran itibariyle büyüme pozisyonuna geçmişti. Ekim döneminden sonra, hem artan faizlerin yurtiçi talebe sınırlayıcı etkisi hem de yılsonuna doğru artan Covid kısıtlamaları, sektörün büyüme bölgesinde kalmasına rağmen yavaşlamasına neden olmuştu. Ocak ayında ise, söz konusu negatif etmenlerin yarattığı risk devam etse de aşı iyimserliği ile artan siparişler ve üretim endekste ivme kazancı görülmesini sağlamıştır.

PMI verisinin ayrıntılarına bakacak olursak; üretim ve yeni siparişler büyüme bölgesine geri döndü. Koronavirüs salgınının ikinci dalgasının yarattığı yavaşlatıcı etkilerden sonra, Ocak’ta tekrar hızlanma görüldü. Global anlamda aşılamaya ilişkin olumlu beklentiler, yeni siparişlerdeki eğilimi pozitif yönde etkiledi. Yeni siparişler büyüme bölgesine geçerken, yeni ihracat siparişleri de bu durumdan olumlu etkilendi. İstihdam, yeni siparişlerdeki ve üretimdeki hızlanmanın personel ihtiyacını artırmasıyla beraber 3 yılı aşkın dönemin en iyi artışını gösterdi. Tedarik zincirlerindeki Covid-19 kaynaklı aksamanın devam etmesi ise, girdi maliyetleri tarafındaki yukarı yönlü baskıyı devam ettirirken, TRY’nin istikrar kazanması ve kurlarda sağlanan düşüş ile beraber sektörde enflasyonist fiyat baskıları hafiflemiştir.

 
PMI Üretim Endeksi… Kaynak: TÜİK, İstanbul Sanayi Odası, IHS Markit, Bloomberg

Ocak PMI verileri ile beraber yıla hızlı bir başlangıç yapıldığı görülmektedir. Büyüme projeksiyonları açısından olumlu değerlendirilebilir, çünkü 1Ç21 Covid salgınının devam eden koşulları ve kısıtlamalar nedeniyle en riskli dönem olarak görülmektedir. Üretimdeki hızlı eğilimin devam etmesi, genel büyüme görünümünü pozitif etkileyecektir. Öte yandan, finansal koşulların sıkılaşması ve salgın kısıtlamaları gibi etmenlerin ekonomiyi yavaşlatıcı etkisi yakından takip edilecektir. Bu etmenler, halen aşağı yönlü riskler teşkil etmektedir. Global ekonomiler gibi, Türkiye ekonomisinin ivmesini de salgın koşullarının ne derece iyileşeceği ve aşılamanın ne kadar etkin olacağı belirleyecektir.



 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
İSVEÇ'TE 4. ÇEYREKTE GSYİH ÇEYREKLİK %+0.5 YILLIK %-2.6
HONG KONG'DA HANG SENG ENDEKSİ YÜZDE 2.2 ARTIŞLA 28892,86 PUANDAN KAPANDI
TCMB, 08.02.2021 vadeli 37.00 milyar TL tutarlı repo ihalesi açtı
KAZAKİSTAN'DA TÜFE OCAK'TA AYLIK %+0.5
HİNDİSTAN MERKEZ BANKASI: NAKİT DENGESİ 31 OCAK İTİBARIYLA 4.47 TRİLYON RUPİ
İSVİÇRE'DE İMALAT PMI OCAK'TA 62.4 (ÖNCEKİ: 64.9)
Facebookta Paylaş