PLASFED Başkanı Karadeniz: Yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği projelerine öncelik verilmeli

Kuruluştan yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

Ülkemizin en önemli sorunlarından birinin enerjide dışa bağımlı yapısı olduğunu belirten Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Karadeniz: “Bu sebeple ülkemiz ekonomisi küresel enerji piyasalarında meydana gelen dalgalanmaları daha derinden hissediyor. Yeni hidrokarbon kaynakları bularak bunları aktif hale getirmek çok uzun ve zorlu bir süreç olacağına için yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği projelerine öncelik verilmeli” dedi.
Ülkemizin enerji ithalatı olmasa cari fazla verebileceğinin altını çizen Ömer Karadeniz, “Bu doğrultuda yenilenebilir enerji yatırımlarının ülkemiz açısından büyük potansiyel arz ettiğini düşünüyorum. Özellikle son dönemde güneş enerjisi panellerinde yaşanan teknolojik gelişmeler sayesinde bu yatırımların geri dönüş süreleri daha hayata geçirilebilir noktalara geldi. Kamunun son yıllarda verdiği desteklerle de bu alanda önemli yatırımlar hayata geçirildi. Öte yandan, boş arazilere kurulan güneş enerjisi santrallerinin yanı sıra sanayi tesislerimizin çatıları da bu alanda büyük bir potansiyel oluşturmakta. Bu kapsamda sanayi tesislerimizin çatılarına güneş enerjisi sistemlerinin kurulması ile ilgili teşvik mekanizmalarının geliştirilmesi bu dönüşümün hızlanmasına katkıda bulunacaktır. Bir diğer önemli husus ise enerji verimliliği konusudur. Dünyada enerji verimliliği yatırımlarına da bir enerji kaynağı olarak bakılmaktadır. Zira enerji söz konusu olduğunda arzı arttırmak kadar tüketimi azaltmakta önemlidir. Sanayi tesislerimizde enerji verimliliği projeleri geliştirilmeli ve makine altyapısı enerji dostu olarak güncellenmelidir. Gene ilgili kamu kuruluşlarının bu konuda özendirici teşvikler vermesi, ülkemizin enerji ithalatını azaltıcı bir etki yapacaktır” dedi.
Öncelik KOBİ’lere verilmeli
Ülkemizde enerji verimliliği alanında verilen desteklerin her ölçekteki sanayi kuruluşunu kapsar nitelikte olmadığını dile getiren Karadeniz, “Enerji verimliliği alanında verilen belirli destek mekanizmaları mevcut lakin bu destekler yıllık enerji tüketimi 500 TEP ve üzeri olan orta büyüklüğün üstündeki sanayi tesislerini kapsamakta. Oysa ki hepimizin malumu olduğu üzere küçük işletmelerde enerji verimliliği konusunda çok daha büyük sorunlar var. Üstelik orta vadede bu projeler kendi kendilerini finanse edebilir durumda olsa dahi küçük işletmelerin finansmana erişiminin kısıtlı olması sebebiyle bu yatırımların altına girmesi çok daha zor oluyor. Bu sebeple söz konusu destek mekanizmaları tabana yayılacak şekilde güncellenmeli ya da yeni destek mekanizmaları oluşturulmalı. Sanayide kullanılan verimsiz elektrik motorlarının yenilenmesi ve kojenerasyon sistemlerinin yaygınlaştırılması gibi fiziki altyapı yatırımlarının desteklenmesinin yanı sıra ısı ticaretine imkan sağlayacak mevzuat çalışmalarının da tamamlanması durumunda ülkemizin enerji ithalatını önemli ölçüde düşürmek mümkün olacaktır” dedi.
Konutlarda ısı izolasyonu zorunlu olmalı
Konutların iklimlendirme amaçlı enerji tüketimlerinin asgari düzeye çekilebilmesi adına izolasyonun hayati önem taşıdığını belirten Ömer Karadeniz, “Isı izolasyonu konusunda üstün performans gösteren plastik izolasyon malzemelerinin konut inşaatlarında uygulanmasının zorunlu hale getirilmesi ve eski konut sahiplerinin izolasyon projelerinin uzun vadeli düşük faizli kredilerle cazip hale getirilmesi durumunda toplam doğalgaz tüketimimizin yaklaşık %25’ine denk gelen konutlardaki doğalgaz tüketiminin düşürülmesi mümkün olacaktır” dedi.



Facebookta Paylaş