Bitmeyen düzeltme…
Beklentilerden çok güçlü tarım dışı istihdam verisi sonrası ABD tahvillerinde sert değer kaybı ve güçlü dolar ile haftaya başlıyoruz. S&P endeksi banka ve teknoloji hisselerindeki alışlar sayesinde sınırlı kayıpla zirvesine yakın seviyede. Altın madenleri, demir-çelik, enerji, gayrimenkul, havacılık negatif ayrışıyor.
Meksika seçimleri sonrası yeni sol iktidarın piyasa dostu politikalardan uzaklaşacağı endişesi ile gelişmekte olan ülke paralarında satış baskısı devam ediyor. ABD doları geçen hafta Meksiko pesosuna karşı %10, Brezilya realine karşı %4, Güney Afrika randına karşı %2 değer kazandı. Türk lirası gelişmekte olan para birimlerindeki satıştan neredeyse hiç etkilenmedi.
Borsa İstanbul’da satıcılı seyir devam ediyor. 21 Mayıs’ta gelişmekte olan piyasalarla birlikte başlayan düzeltme hareketi, son iki günde dünyadan bağımsız bir hal aldı. Banka ve holdinglerin başı çektiği satış dalgasına Arçelik, Ford Otosan, Şişecam, Tüpraş gibi dev sanayi şirketleri de katılıyor.
Açıklanan verilerde satışı tetikleyecek bir gelişme yok. Ekonomide dışa dönük dengelenme devam ediyor. Enflasyon istendiği kadar olmasa da geriliyor, rezervler artıyor, portföy tercihleri lira lehine değişiyor. Türk lirası gelişmekte olan ülke paralarındaki oynaklığa karşı emin liman rolü oynuyor. Buna karşın, yabancı yatırımcının hisse senedinde bir haftada 500 milyon dolardan fazla satış yapması moralleri bozdu.
Gelişmekte olan ülkelerden yabancı çıkış olması, Saudi Arabistan’da halka arzlar bu hareketi kısmen açıklıyor. Ancak dünyada çıkış yerel tahvil tarafında, biz de ise ağırlıklı olarak hisse senedinde satış var. Hisse senedi gelirlerine vergi getirileceği iddiasının yalanlanmasına rağmen hafta boyunca satış baskısı devam etti.
Borsa İstanbul’daki satışı temel nedenlerle değil pozisyonlanma ile açıklayabiliyoruz. Yabancı kurumsal yatırımcının gelmediğini gören, kaldıraç ile iş yapan kısa vadeli oyuncular karlı Türkiye pozisyonlarını azaltıyorlar.
Satış devam eder mi? Bilmiyoruz. Ama takvim aleyhimize işliyor. Haziran ayında pozitif bir sürpriz olmazsa, yabancı girişi mevsimsel nedenlerle sonbahara kalacak endişesi ile piyasada baskı devam edebilir.
Dünya piyasalarının seyri Borsa İstanbul’da sınırlı satıcılı bir seyre işaret ediyor. Ancak haber akışı borsa için pozitif. İhracatçının döviz bozdurma zorunluluğunun %30’a indirilmesi, Çin’den otomotiv ithalatına %40 gümrük vergisi konmasına normal şartlar altında pozitif tepki gelmesi lazım. Endeks için destek ve direnç seviyeleri 10.000 ve 10.280.
Çin’den otomotiv ithalatına vergi gelmesi yüksek faiz, kredi kısıtlamaları ve yoğun rekabet altında bunalan otomotiv üreticilerini rahatlatabilir. Binek ağırlığı daha fazla olan Doğuş Otomotiv, Tofaş Fabrika karardan olumlu etkilenir. Orta vadede Çin’in yatırım yapması durumunda Doğan Holding pozitif etkilenebilecek şirketler arasında yer alıyor.
Teknik olarak beğendiğimiz hisseler: Anadolu Grubu Holding ve Doğan Holding.
Detaylı bilgi almak, İş Yatırım’ın güncel raporlarına ulaşmak için aşağıdaki linki kullanabilirsiniz.
https://arastirma.isyatirim.com.tr/2024/06/10/piyasalarda-bugun-10-06-2024/
İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.isyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.