Piyasalar 07/08/2020
Ekonomi yönetimi yangını söndürmeye çalışıyor...
Küresel pyasalar ABD - Çin gerginliğinde tırmanış gerekçesiyle Cuma gününe satıcılı bir başlangıç yapıyor. Başkan Trump’ın ulusal güvenlik gerekçesiyle WeChat ve Tik Tok gibi şirketlerin kullanımını yasaklaması sonrası Çin teknoloji hisselerinde ağır kayıplar görülüyor. Çin’in misilleme yapacağı endişesiyle ABD vadelileri de hafif satıcılı bir seyir izliyor.
ABD - Çin gerginliği tırmanmaya devam edecek mi? Beklentilerden güçlü gelen ekonomik veriler ve aşının bulunmasına yönelik gelişmelerin yarattığı iyimser havayı bozacak mı? Dolarda görülen güçlenme kalıcı mı? Bu soruların cevaplarını tartışmak için henüz çok erken.
Ancak rezerv kaybına yönelik endişeler gerekçesiyle Türkiye varlıklarında 2018 Ağustos’unu andırır kayıplar yaşandığı bir dönemde olası bir dışsal şok ihtimalini ciddiye alıp eylem planımızı yapmamız gerekiyor.
Türkiye varlıklarında kayıplar devam ediyor. MSCI Türkiye Ağustos’un ilk haftasında %8 değer kaybederek, son beş haftada dünyadan negatif ayrışmasını %17’ye taşıdı. Döviz kurunda, yerel tahvillerde ve CDS piyasasında da açık ara en kötü performans gösteren ülkeyiz.
Satışların arkasında rezervlerdeki erime endişesi yatıyor. Pandeminin yarattığı hasarı onarmak için uygulanan genişleyici maliye ve para politikaları, kamu bankalarının agresif fiyatlaması, aktif oranıyla desteklenen kredi büyümesi ve finansal basskılama cari dengeyi bozarak ve portföy çıkışını tetikleyerek 1 rezerv kaybına yol açıyor.
Ama enseyi karartmayın. Ankara’nın elinde bu durumu tersine çevirecek imkanlar var. Uygulanan politikaların normalleştirilerek piyasalara güven verilmesi ve faizlerin artırılarak Türk lirasının yeniden cazip hale getirilmesi mümkün.
Bu yönde ilk adımlar pandemi döneminde uygulanan genişleyici politikaların kademeli olarak normalleştirileeği açıklaması ve kamu bankalarının kredi faiz oranlarını yükseltmesi ile atıldı. Doğru yönde ancak gecikmiş adımlar olduğu için yeterli gelmedi.
Merkez Bankası, BDDK ve bankaların olağanüstü toplanması sonrasında Ankara’nın ne yapacağı konusunda elimizde somut bir bilgi yok. Ancak “aktif oranı parametrelerinin kredi genişlemesini ve finansal baskılamayı normalleştirilecek şekilde değiştirileceğini tahmin ediyoruz. Merkez Bankası’nın 2019 yılında olduğu gibi haftalık repo yerine geç likidite penceresinden fonlama yaparak faizleri fiilen 300 baz puan artırması ve ardından Ağustos PPK toplantısından kalıcı ve anlamlı bir faiz artışı yapması bundan sonraki adımlar olabilir.
Hafta başından beri yaşanan sert kayıpların ardından Borsa İstanbul’da sınırlı tepki alışı bekliyoruz. Aktif oranında değişiklik yapılacağı beklentisi bankaları piyasadan pozitif ayrıştırabilir. Beklentileri geçen Erdemir hisseleri endeksi yenebilir. Ancak Ankara somut ve güçlü adımlar atmadan ve kurdaki yangın sönmeden tepki alışları ne kadar kalıcı olur bilemiyoruz.
İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.isyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.