Piyasalar 01/04/2019
Yerel Seçimler Sonrası ilk Değerlendirme
31 Mart yerel seçimleri Cumhur İttifakının büyük şehirlerde kan kaybetmesine rağmen ülke genelinde oylarını büyük ölçüde koruduğu bir seçim olarak tarihe geçti. Anadolu Ajansının geçici sonuçlarına göre Cumhur İttifakı toplam oyların %51.7'sini (2018 Haziran %53.7) alırken, Millet İttifakının oyları %37.5 düzeyinde (2018 Haziran %32.6) gerçekleşti.
Cumhur ittifakı büyük şehirlerde oy kaybediyor
Ekonomik durgunluğun yoğun olarak hissedildiği büyük şehirlerde Cumhur ittifakının oylarının %3-%4 civarında gerilediği görülüyor. Ankara, Adana, Antalya, Mersin gibi büyük şehirlerde Millet İttifakı çoğunluğu elde etti. Kıyasıya bir rekabetin yaşandığı İstanbul için iki taraf da zafer ilan ediyor.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da mutlak galip yok
Büyük şehirlerdeki kan kaybına karşın Doğu ve Güneydoğu Anadolu seçimlerinde mutlak bir galip yok. Bitlis, Ağrı ve Şırnak HDP'den Cumhur İttifakına geçerken, Kars Cumhur İttifakından HDP'ye geçiyor. Cumhur İttifakının beka temelli söylemi güvenliğin ön planda olduğu Doğu, Güneydoğu bölgesinde büyük şehirlere göre daha etkili olmuş görünüyor.
Piyasalarda pozitif bir açılış bekliyoruz
Seçim sonuçlarının açıklanması sonrası piyasalarda pozitif bir açılış bekliyoruz. Küresel risk iştahının güçlenmesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önümüzdeki dönemde serbest piyasa ekonomisine bağlı, reform ağırlıklı politikalar izleyeceği sinyalini vermesi Türkiye piyasalarında pozitif bir açılışa işaret ediyor.
4.5 yıllık seçimsiz dönem reformların yapılması için büyük fırsat veriyor
Açıklanan sonuçlar ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları Türkiye'nin seçim sarmalına girmesi riskinin önemli oranda azaldığına işaret ediyor. Yerel seçimlerin geride kalmasıyla ortaya çıkan 4.5 yıllık seçimsiz dönem ekonomik, sosyal ve siyasi reformların yapılması için büyük bir fırsat veriyor.
Yükselişin devam etmesi için sırada piyasaların güveninin yeniden tesisi var
Borsa İstanbul'un gelişmekte olan piyasallara göre %50'yi geçen ıskontosunda kalıcı bir düşüş sağlanması ve değerlemelerin normalleşmesi için seçim sarmalından çıkılması gerekli ama yeterli değil. Kalıcı bir iyileşme sağlanması için yeni dönemde doğru ekonomi politikaların uygulanacağı konusunda piyasaların güveninin yeniden kazanılması gerekiyor.
Küresel sermayeyi ülkeye çekmek doğru politikaların uygulanması gerekli
Küresel sermayenin daha seçici olacağı yeni dönemde Türkiye'nin ekonomide yumuşak inişle borçlarını intizamlı bir şekilde azaltabilmesi için küresel sermayenin güveninin doğru ekonomi politikalarla yeniden tesis edilmesi gerekiyor. 8 Haziran haftasında Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanacak reform programı yeni dönemde izlenecek politikalara yönelik ilk sinyalleri verecek.
İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.isyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlıığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.