Piyasalara Analitik Bakış (Bizim Menkul)

PİYASALARA ANALİTİK BAKIŞ
Dün Ne Oldu…
Geçtiğimiz hafta küresel piyasalar ABD'deki TÜFE rakamlarını takip etti. TÜFE rakamı FED'in beklentilerine uygun olarak gelince, gelişmekte olan ülke paralarında değer kayıpları yaşandı. Bu duruma rağmen sakinleştiği düşünülen Kuzey Kore-ABD krizi hafta içi yeni bir füze denemesi ile tekrar gündeme gelmiş ve TÜFE rakamının dolar endeksi üzerindeki etkisini sınırlamıştır. 92,50 seviyesine kadar yükselen dolar endeksi daha sonra 91,60 seviyesine kadar geriledi. Hafta başlangıcında dolar endeksi 91,90 seviyelerinde işlem görüyor. Risk iştahının artması ve ABD başta olmak üzere küresel borsalarda yaşanan yukarı ivme altın tarafında satışların devam etmesine neden oldu. Geçtiğimiz haftaya 1.354 dolar seviyelerini test ederek başlayan ons altın bu haftaya balarken 1.315 dolar seviyesinde.

Geçtiğimiz hafta yurtiçinde 2. Çeyrek GSYH büyümesi, cari açık ve işsizlik verileri açıklanırken aynı zamanda TCMB'de faiz kararını açıkladı. 2. Çeyrekte büyüme %5,1 gelerek beklentilerin biraz altında kalırken, 12 aylık cari açık Temmuz ayında 37,1 Milyar USD oldu. İşsizlik oran ise %10,2 olarak açıklandı. TCMB ise beklendiği gibi faiz oranlarını değiştirmedi. Piyasalar ise yurtiçi haber akışından ziyade yurtdışı haber akışından etkilendikleri bir hafta geçirdiler. 110.000 direnç noktasını kalıcı olarak geçmeyi başaramayan Bİst-100 endeksi yeni haftaya 107.741 seviyesinden başlayacak. USD/TL 3,4445 seviyesinde işlem görürken, Euro/TL ise 4,1170 seviyesinden işlem görüyor.

Yeni haftada yurtiçinde yoğun bir veri akışı bulunmazken Perşembe günü Eylül ayı Tüketici güven endeksi takip edilecek. Bunun dışında BM Genel kurulundan yapılacak görüşmelerde ortaya çıkan sonuçlara ve yapılacak açıklamalara kulak kesileceğiz. Yurtdışında ise FED faiz kararı ve Draghi'nin yapacağı konuşma dikkatle takip edilecek.
 
Bugün Ne Bekliyoruz…
Bugün ise yurtiçinde veri akışı bulunmazken yurtdışında Euro Bölgesi Ağustos TÜFE rakamı takip edilecek.

Uzun Vadede Ne Bekliyooruz…
MSCI Türkiye F/K17 çarpanı MSCI EM F/K17 çarpanına göre %33 iskontolu. İskontonun tarihi ortalamasının %17 olduğu dikkate alındığında Türkiye için son dönemde artan CDS ve piyasa volatilitelerinin bir katalizör sonrası normalize seviyeye gelmesi durumunda Türk borsası için önemli bir potansiyelin bulunduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca Türkiye'nin taşıdığı riskleri dengeleyebilecek büyüme potansiyeli de dikkate alınmalı. Türk şirketlerinin 2017 satış, FAVÖK ve net kar büyüme beklentileri EM ortalama beklentilerine paraleldir. TCMB'nin 2017 yılında FED'in atacağı adımlara göre pozisyon alacağını beklemekteyiz. 2017 sonunda 10 yıllık tahvil faizlerinin piyasa beklentisine paralel %11,17 seviyesinin hafif üzerine çıkmasını öngörmekteyiz. Dolar/TL'nin 2017'de ortalama 3,78 seviyelerinde seyredeceğini beklerken 2017 sonunda 3,88 seviyesine ulaşacağını öngörmekteyiz.


 Kagan AŞIK
 Bizim Menkul Değerler A.Ş.
 bmd.com.tr
 
                                  ***
                                Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş