Piyasalara Analitik Bakış (Bizim Menkul)

PİYASALARA ANALİTİK BAKIŞ
Dün Ne Oldu…
Dün ABD'de açıklanan Ağustos ÜFE verisi aylık %0,2, yıllık ise %2,4 artış gösterirken, her iki verinin de beklentilerin altında kalmasına rağmen veri sonrasında dolar endeksine alımlar geldiğini gördük. Dolar endeksi 8 Eylül tarihindeki 91,00 seviyesinden sonra yükseliş trendine girerken, veri öncesi 91,80 seviyesinde işlem görürken veri sonrasında 92,50 seviyelerine yükseldi. Brent tipi petrol fiyatı 54,96 seviyesinde işlem görürken, risk iştahının artmasıyla 1.340 seviyelerinden geri dönen ons altın 1.324 dolar seviyesinde işlem görüyor. Euro/USD paritesi 1,1880 seviyesinde işlem görürken yurtiçinde ise . USD/TL 3,4650, Euro/TL ise 4,1185 seviyesinde işlem görmeye devam ediyor.

3 kez direnç bölgesi haline gelip aşılamayan 110.000 psikolojik seviyesinden döndükten sonra Bist-100 endeksinde zayıflama devam ediyor. Dolar endeksindeki ve ABD tahvil faizlerindeki artışın da etkisiyle Bist-100 endeksi dün günü %0,89 azalışla 974 puan düşerek 108.156 seviyesinden kapattı. Fiyatlamaları çekecek sıcak bir motivasyonu kalmamış gibi görünen Bist-100 endeksi bir miktar daha bu seviyelerde dinlenebilir. Daha aşağı seviyelere geri çekilme yaşanması ise sene başından bu yana oluşan yükseliş trendinin aşağı doğru kırılması manasına gelecektir. Bir süre Fed ve AMB kararları ve bu kararları etkileyebilecek makro verilerin sonuçlarına göre piyasaların yön bulacağı bir döneme giriyoruz.

Bugün Ne Bekliyoruz…
Bu günün en önemli yurtdışı verisi kuşkusuz ABD Ağustos ayı TÜFE rakamları olacak. Enflasyon rakamının beklentilerin altında kalması dolar endeksini aşağı yönlü baskı altına alacaktır. Kısa vadede Fed'in sıkılaştırıcı politikaları uygulama hızını oldukça yavaşlatacak olan bu durum gelişmek olan piyasaların lehine olacaktır. Bunun dışında İngiltere Merkez Bankası'nın faiz kararı ve ABD haftalık işsizlik başvuruları da yatırımcılar tarafından dikkatle izlenecektir.

Yurtiçinde ise önemli bir veri akışı bulunmazken, gözler TCMB'nin faiz toplaantısında olacak. Piyasalar faiz oranlarında herhangi bir değişiklik beklemiyorlar.

Uzun Vadede Ne Bekliyoruz…
MSCI Türkiye F/K17 çarpanı MSCI EM F/K17 çarpanına göre %33 iskontolu. İskontonun tarihi ortalamasının %17 olduğu dikkate alındığında Türkiye için son dönemde artan CDS ve piyasa volatilitelerinin bir katalizör sonrası normalize seviyeye gelmesi durumunda Türk borsası için önemli bir potansiyelin bulunduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca Türkiye'nin taşıdığı riskleri dengeleyebilecek büyüme potansiyeli de dikkate alınmalı. Türk şirketlerinin 2017 satış, FAVÖK ve net kar büyüme beklentileri EM ortalama beklentilerine paraleldir. TCMB'nin 2017 yılında FED'in atacağı adımlara göre pozisyon alacağını beklemekteyiz. 2017 sonunda 10 yıllık tahvil faizlerinin piyasa beklentisine paralel %11,17 seviyesinin hafif üzerine çıkmasını öngörmekteyiz. Dolar/TL'nin 2017'de ortalama 3,78 seviyelerinde seyredeceğini beklerken 2017 sonunda 3,88 seviyesine ulaşacağını öngörmekteyiz.

http://www.bmd.com..tr/page/rapor_detay/2316/piyasalar-analitik-bakis-14.09.2017.htm

 Kagan AŞIK
 Bizim Menkul Değerler A.Ş.
 bmd.com.tr
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş