Piyasadaki Son Gelişmeler (Gedik Yatırım)

• ABD’nin 14 Rus şirketi ve 7 iş adamına yönelik açıkladığı yaptırımlar sonrasında hafta başından bu yana Rus varlıklarında sert satışlar yaşanmakta. Dünden bu yana Rus Rublesi’nin Dolar karşısındaki değer kayıpları %8’leri bulurken, rubledeki kayıplar gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde de baskı oluşturmakta.
• Suriye’de Doğu Guta bölgesinde yaşanan saldırı sonrasında, ABD’nin askeri müdahale seçeneğini masada tutması ve Rusya’nın açıklamaları bölgedeki tansiyonu artıran gelişmeler olarak ön plana çıkmakta. ABD Başkanı Trump’ın pazartesi günü akşam saatlerinde Suriye konusunda askeri operasyona ilişkin olarak 48 saat içerisinde karar verileceğini açıklaması bölgedeki gelişmelerin yakından izlenmesinin önemini arıtrmaktadır. Gün içerisinde Suriye’nin bazı askeri üslerini boşalttığına yönelik haber akışları ve ABD’nin donanmasının Akdeniz’deki hareketliliğinin artması bölgede bir askeri operasyon seçeneğini güçlendiren ve jeopolitik risk fiyatlamasının etkili olmasına yol açan gelişmelerdir.
• Rus piyasalarındaki düşüşler ve Suriye tarafında artan jeopolitik risklerin, TL varlıklar üzerindeki satış baskısını artırdığı gözleniyor. Türk Lirası diğer para birimleri karşısındaki zayıf seyrini sürdürürken, Borsa İstanbul’da bir süredir kur ve faiz kaynaklı biriken stresin son iki gündür satışlarla kendini gösterdiğini izlemekteyiz. ABD’nin olası bir müdahalede bulunması ve ABD ile Rusya’nın karşı karşıya kalması hem bölgedeki riskleri artırabilecek hem de TL varlıklarda satışların hız kazanmasına neden olabileceğinden yakından izlenmelidir.
BIST-100:
"200 günlük hareketli ortalama önemli"
Son dönemlerde güçlü destek olarak çalışan 113.300 seviyesinin pazartesi günü yaşanan düşüşlerle kırılmasına bağlı olarak endeksteki teknik görünümün bozulma kaydettiği izlendi. Bu seviye konsolide bölgesinin alt sınırı olması dolayısıyla önemliydi. Yukarıda saydığımız gerekçeler nedeniyle artan satış baskısının bugün de BIST-100 Endeksi üzerinde etkisini sürdürdüğü görülmeekte. Gün içerisinde Suriye’ye yönelik askeri operasyon ihtimalini güçlendiren haber akışları BIST-100 Endeksi’nde satışların hız kazanmasına ve önemli destek noktalarının kırılmasına neden oldu. Hem saatlik hem günlük grafikte kısa vadeli ortalamalar aşağı yönlü hareket ederken teknik indikatörler satış baskısını net olarak yansıtmaktadır. Yaşanan son düşüşle birlikte 110.179 seviyesini test eden endeks gelen tepki alımlarının etkisiyle 111 binli seviyelerden işlem görmekte. 200 günlük hareketli ortalamasını destek edinmeye çalışan endeksin, 110 bin seviyesini kırması ve 200 günlük ortalamasının altında bir kapanış gerçekleştirmesi aşağı yönlü hareketlerin hız kazanmasına neden olabilecektir. Günün ikinci yarısında yaşanabilecek düşüşlerde 110.300 - 110.000 aralığı önem arz etmektedir. Sert bir düşüşün ardından tepki alımlarının yaşandığı endekste haber akışlarına bağlı olarak volatilitenin artış kaydedebileceği göz önünde bulundurulmalı ve 113.300 seviyesi tekrar aşılmadan alım yönlü pozisyonlara karşı temkinli yaklaşılmalıdır.
Dolar/TL:
"Cari açık verisi kurdaki volatiliteyi artırabilir"
TL’deki satış baskısının devam ettiği izlenirken, son günlerde Rus Rublesi’ndeki değer kayıpları da gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde baskı oluşturmakta. Bununla birlikte yurt içerisinde çarşamba günü açıklanacak olan şubat ayı cari açık verisi de önem taşımakta. Mart ayının ortasından itibaren TL varlıklarda görülen negatif ayrışma üzerinde yüksek seyreden çekirdek enflasyon göstergeleri ile cari açıktaki genişlemenin etkili olduğu görülmekteydi. Yarın saat 10:00’da açıklanacak cari açık verisinin beklentilerin üzerinde gelerek genişlemenin devam ettiğini teyit etmesi; TL üzerindeki baskısının artış kaydetmesine ve Dolar/TL kurunda yeni rekorlar yaşanmasına neden olabilecektir. Bu nedenle cari açık verisinin yakından izlenilmesi yararlı olacaktır. Dolar/TL öğleden önce 4.0568 ve 4.0849 arasında dalgalı bir seyir izledi. Öğleden sonra 4.10 civarında işlem gören kur yyukarı yönlü seyrini devam ettiriyor. Kısa vadede destek olarak 4.0570 ve direnç olarak 4.0850 seviyelerinin öne çıktığı görülmektedir. Teknik indikatörlerde hali hazırda yukarı yönlü toparlanma eğiliminin devam ediyor olması yükselişin devam edebileceğini işaret etmektedir.
Nisan ayının geri kalanı için kritik gelişmeler şu şekilde özetlenebilir.
• Suriye konusundaki gelişmeler (Ay boyunca)
•ABD ile Çin arasında yumuşama sinyalleri alınsa da devam eden ticaret savaşları (Ay boyunca)
•Rusya ve İran’da yaşanan ekonomik gelişmeler ve kur hareketleri (Ay boyunca)
•11 Nisan - 10:00: Türkiye Cari Açık (Şubat)
•11 Nisan - 15:30: ABD TÜFE
•16 Nisan - 10:00 : Türkiye Sanayi Üretimi (Şubat) - 10:00: İşsizlik (Ocak) - 11:00 Bütçe Dengesi (Mart)
•19 Nisan - 14:00: 7. OHAL Sonu
•25 Nisan - 14:00: TCMB PPK
•26 Nisan - 14:45: ECB
•27 Nisan - 07:00: BoJ
•27 Nisan - 15:30: ABD Büyüme
•30 Nisan - 10:30: TCMB 2018/2 Enflasyon Raporu
•30 Nisan - 15:30: ABD CorePCE


 Gedik Yatırım Menkul Değerler A.ŞŞ.
 www.gedik.com

                                     ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş