Perakendecinin kira maliyeti 3 yılda 3 milyar lira arttı

Perakendeci kur farkından dolayı ortaya çıkan kira maliyetlerinden şikayetçi. Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, 3 yıl önceyle bugünü kıyasladıklarında kira maliyetlerinin 3 milyar lira artış gösterdiğini söyledi. Öncel, o paranın kendilerinde kalması durumunda 300 bin dekor maliyetiyle 120 metrekarelik 10 bin mağaza, üretimde 5 bin lira bürüt ücret ile çalışan 54 bin kişinin 1 yıllık maaşlarının verileceğini belirtti.

BMD’nin, Alkaş Danışmanlık işbirliği ile düzenlediği ‘Yurt Dışı Açılım Toplantısı’ dün yapıldı. Toplantıda konuşan Sinan Öncel, dövizli kira maliyetlerinin 3 yıl öncesine göre yüzde 70 artış gösterdiğini söyledi. “2015’te 4.1 milyar TL olan kira maliyetimiz, bugün 7 milyar TL’ye geldi” diyen Öncel, arada çıkan 3 milyar TL’lik farka dikkat çekti. Öncel, şöyle devam etti: “Günlük kurda ısrar eden AVM’lere bu yıl fazladan 3 milyar TL ödeme yapacağız. Bu rakamla 10 bin mağaza açabilir veya 5 bin TL brüt maaşla bir yıl boyunca 54 bin kişiyi istihdam edebilirdik. Devletimizden piyasa kuralları içinde mutlaka bir yasal düzenleme bekliyoruz.”

Markalar yurtdışına yöneliyor

Koton Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Yılmaz da dövize dayalı ticaret ve kiralama sisteminin piyasaların dengesini bozacak bir etkiye sahip olduğunu belirtti. Yılmaz, borçların ve kiraların döviz, gelirlerin ise TL cinsinden olmasının perakende sektöründe açık pozisyon yaratacağı bilgisini verdi. Yılmaz, “Dolarizasyon Türkiye’ye ve perakendeye olduğu kadar vatandaşa da zarar veriyor. Bir yandan ‘markalaşma ve yüksek katma değerli üretim’ denirken diğer taraftan moda perakendecileri ve markalar günlük kurdan kesilen kira faturaları yüzünden ilave külfetlerle karşılaşıyor. Mevcut tablo, markalarımızın gelişimini, modern perakendeye geçişi, rekabet gücünü, İstanbul’un alışveriş ve moda merkezi olma iddialarını olumsuz etkiliyor. Yaşadığımız tüm sıkıntılara rağmen markalarımız gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında çok başarılı bir performans sergiliyor. Yurt içinde artan maliyeetler nedeniyle markalar yurt dışı arayışlarını hızlandırdı” dedi.


Penti Yönetim Kurulu Başkanı Sami Kariyo ise döviz kurunun maliyetlere etkisini görmek için üretici ve tüketici enflasyonuna bakmanın yeterli olacağını vurguladı. Sektörde ciddi sorunların olduğuna dikkat çeken Kariyor, “Bugüne kadar AVM’ler de, perakendeciler de kendi pencerelerinden durumun tespitini yapıp söyleyeceklerini söylediler. Artık birlikte bir şeyler söylemek durumundayız ve ne yazık ki önümüzde fazla zaman yok. Birlikte bir şey söyleyemezsek başkalarını dinlemek dışında bir seçenek göremiyorum” diye konuştu.



Facebookta Paylaş