Kuruluştan yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:
Dünyanın lider yiyecek ve içecek şirketlerinden PepsiCo, daha iyi bir gelecek ve daha sürdürülebilir bir yaşam için hayata geçirdiği pep+ stratejisi doğrultusunda, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın gerçekleşmesine katkı sağlayacak değer yaratan sosyal sorumluluk projeleri hayata geçirmeye devam ediyor. Bu kapsamda PepsiCo Vakfı desteği ve Türk Eğitim Vakfı (TEV) iş birliği ile 2022 yılında hayata geçirdiği PepsiCo Geleceğin Bilim Kadınları Akademisi ile bu yılda STEM alanında eğitim gören kız öğrencileri desteklemeyi sürdürüyor.
Bugüne kadar 325 öğrencinin burs aldığı PepsiCo Geleceğin Bilim Kadınları Akademisi kapsamında düzenlenen seminerde bursiyerler, Can Gürses’in moderatörlüğünde Koç Üniversitesi Kimya ve Biyoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seda Keskin Avcı, Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Öğretim Üyesi Dr. Gözde Korkmaz ve Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Lale Akarun ile buluştu.
PepsiCo, pep+ stratejisi doğrultusunda çeşitliliği, eşitliği ve kapsayıcılığı geliştirerek gelecek nesillere daha yaşanılabilir bir dünya ve daha sürdürülebilir bir yaşam bırakmak hedefiyle sosyal sorumluluk projeleri üretmeye devam ediyor. Bu kapsamda PepsiCo’nun üç yıl önce PepsiCo Vakfı desteği ve Türk Eğitim Vakfı (TEV) iş birliği ile hayata geçirdiği PepsiCo Geleceğin Bilim Kadınları Akademisi bu yıl da STEM alanında öğretim gören kız öğrencileri desteklemeyi sürdürüyor.
Bilim, teknoloji, matematik ve mühendislik (STEM) alanlarında kız öğrencilerin daha fazla yer alması için farkındalık yaratılarak STEM alanlarına katılımda oluşan toplumsal cinsiyet açığının kapanmasına katkıda bulunulması amacıyla gerçekleştirilen projeyle bugüne kadar 325 öğrenci desteklendi. 37 yeni öğrencinin dahil olduğu proje kapsamında 2024 yılında da 200 kız öğrenciye TEV üzerinden burs veriliyor. Bu bursiyerlerin yüzde 23’ü deprem bölgesinde öğrenim görüyor.
PepsiCo bugüne kadar 71 ülkede toplumsal cinsiyet eşitliği girişimlerini hayata geçirdi. Küresel olarak PepsiCo Vakfı aracılığıyla 2025’e kadar en az 12,5 milyon kadın ve kız çocuğunun faydalanacağı girişimlere 100 milyon dolarlık yatırım yapma sözü doğrultusunda çalışmalarını sürdürüyor.
Evrim Şen “Daha iyi bir dünya inşa etmek için küresel amaçlar doğrultusunda sosyal sorumluluk projeleri üretmeyi kendimize misyon edindik.”
Evrim Şen, “PepsiCo Türkiye olarak, pep+ stratejisi doğrultusunda sürdürülebilir bir gıda sisteminin oluşturulması için çalışırken, aynı zamanda da toplumsal etkimizi artıracak, dünyayı daha iyi bir yer haline getirecek projeleri de odağımıza alıyoruz. Bu kapsamda özellikle toplumsal cinsiyet eşitliği, eşitsizliklerin azaltılması ve nitelikli eğitim konularına odaklanıyoruz. Geleceğin Bilim Kadınları Akademisi Projesi de bu anlayışla hayata geçirdiğimiz bir proje. Bu projeyi hayata geçirmemizin nedeni; kız öğrenciler için STEM eğitimine ilişkin eşitsizlikleri ortadan kaldırmak ve bu alanda kadınları güçlendirmek. Çünkü hepimiz çok iyi biliyoruz ki sadece Türkiye’de değil tüm dünyada bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik (STEM) alanı seçen kadınların oranı oldukça düşük. Ve bu konuda kadınların STEM alanında okuyamayacağına dair önyargılar var. Biz de bu önyargıyı kırmak için harekete geçtik. Çünkü STEM alanları, dijitalleşen dünyada giderek daha fazla önem kazanıyor, eşitsizliklerin ortadan kalması için kadınların da bu alanda daha fazla desteklenmesi gerekiyor. Bu sebeple hayata geçirdiğimiz projeyi çok kıymetli buluyoruz, bu projenin aynı zamanda STEM alanlarında kadın istihdamının arttırılmasına da katkı sağlayacağına inanıyoruz. Türk Eğitim Vakfı iş birliğiyle üç yıldır gerçekleştirdiğimiz projeye Türkiye’nin dört bir yanından STEM alanında okuyan kız öğrenciler başvuruyor, ilginin bu kadar yoğun olacağını tahmin etmiştik ve bunun gerçekleştiğini görmek bizleri gerçekten duygulandırıyor. Daha adil daha eşitlikçi ve daha sürdürülebilir bir dünya için biz PepsiCo olarak var gücümüzle çalışmaya ve hayata geçirdiğimiz sosyal sorumluluk projeleri ile birçok kuruma ilham olmaya devam edeceğiz” dedi.
Türk Eğitim Vakfı Genel Müdürü Banu Taşkın, eğitimde fırsat eşitliğinin önemine vurgu yaparak “Cinsiyet ayırt etmeksizin her bireyin nitelikli eğitime erişim sağlaması toplumda daha adil ve kapsayıcı bir ortamın oluşturulmasına olanak tanıyor. Bu noktada kadınların, potansiyellerini gerçekleştirebilmeleri için profesyonel ve sosyal yaşama katılımının desteklenmesi büyük önem arz ediyor. PepsiCo gibi kurumların eğitimde fırsat eşitliğini desteklemeleri, çeşitlilik ve kapsayıcılığı bir ilke olarak kabul etmeleri ve bu doğrultuda faaliyetler göstermeleri çok kıymetli. Türk Eğitim Vakfı olarak biz de bu noktada sürdürülebilir kalkınma hedefleri olan nitelikli eğitim ve toplumsal cinsiyet eşitliği ilkelerini esas alarak üstümüze düşen görevleri yerine getiriyor, öğrencilerimizin hayatlarında pozitif etki yaratmak için gayretle çalışıyoruz. Bu kapsamda kız öğrenci yurtlarımız, hayata geçirdiğimiz burs fonları, projeler ve iş birliklerimizle genç kadınların eşit fırsatlara ulaşmasına destek oluyoruz. Bu anlamda PepsiCo da iş birliği ve yol arkadaşlığı yaptığımız çok değerli kurumlardan biri. Birlikte hayata geçirdiğimiz Geleceğin Bilim Kadınları Akademisi ile kadın bursiyerlerimize finansal desteğin ötesinde çok yönlü destekler sunuyor, geleceğin bilim kadınlarının kendi potansiyellerini keşfetmelerine olanak tanıyoruz. Mentorluk ve staj imkanları ile genç kadınları ilham verici rol modeller ile buluşturuyor, onları profesyonel hayata hazırlayabilmek adına farklı çalışmalar yürütüyoruz. Bu vesileyle PepsiCo’ya, projeyi başından itibaren büyük bir heyecanla sürdüren tüm PepsiCo Ailesi çalışanlarına ve tüm değerli basın mensuplarına kalpten teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.
Çocuklar için Matematik Akademisi kurucusu Can Gürses, önemli araştırmalardan bazı veriler paylaşarak şöyle konuştu: “Dünya genelindeki kadın araştırmacıların sayısı yüzde 30’un altında. UNDP’nin verilerine göre, Türkiye’de STEM alanlarından mezun olanlar arasında kadınların oranı yüzde 34.7 ve üniversite yerleştirmelerinde ilk binde yer alan sayısal bölüm öğrencileri içerisinde STEM alanlarına yerleşme oranı erkeklerde yüzde 81.3, kızlarda ise yüzde 18.6 civarında. Ancak aynı raporlar oldukça ironik bir başka sonucu daha bize söylemekte: Hemen her ülkede kız çocuklarının STEM alanında yüksek öğrenim görme becerisinin erkek öğrencilere denk veya onlardan daha iyi olduğu gözlenmiştir. Bu bağlamda, Geleceğin Bilim Kadınları Akademisi projesi kapsamında geleceğin bilim kadını adaylarının hem dünya çapında ün yapmış Türk bilim kadınlarından mentorluk almasını hem de TEV’in sağladığı burs desteğini oldukça önemli buluyorum ve destekliyorum.”
PepsiCo Geleceğin Bilim Kadınları Akademisi’nde şimdiye kadar 325 öğrenciye burs verilirken 14 öğrenci de PepsiCo’da staj yapma fırsatı buldu
Akademide öğrenciler STEM alanlarında eğitimlerin yanı sıra birçok farklı destekten de yararlanma fırsatı yakalıyorlar. Öğrenciler TEV’in çeşitli eğitim programlarına katılma imkanına sahip olurken aynı zamanda da PepsiCo’nu Türkiye’de kurucu destekçisi olduğu Milyon Kadına Mentor projesi üzerinden mentorluk da alabiliyorlar. Program kapsamında bugüne kadar 325 kız öğrenciye burs verilirdi, Akademiden mezun olan öğrenci sayısı ise 71. Bunların yanı sıra öğrenciler için ufuk açıcı paneller ve seminerler de düzenleniyor. PepsiCo ayrıca proje kapsamında bursiyerlere fabrikalarında ve genel merkezde staj imkanı vererek öğrencilerin kariyer basamaklarını sağlam bir şekilde çıkmaları için destek oluyor. Şimdiye kadar 14 öğrenci proje kapsamında PepsiCo’da staj yapma imkanına sahip oldu.
Alanında uzman dünyaca ünlü isimlerle ilham seminerleri
PepsiCo, PepsiCo Geleceğin Bilim Kadınları Akademisi Projesi’nde kızların eğitimlerini, gelişimlerini ve kariyerlerini desteklemek için alanında uzman dünyaca ünlü isimlerle çalışıyor. Daha önceki dönemlerde Karadelikler, nötron yıldızları ve teorik astrofizik konusundaki araştırmaları ile dünya çapında ses getiren bilim kadını Feryal Özel, akademisyen ve girişimci Özge Akbulut ve döngüsel ekonomi alanında çalışan Zöhre Kurt gibi önemli isimler, düzenlenen seminerlerde yaptıkları konuşmalarla kız öğrencilere hem ilham hem de cesaret verdiler. Program kapsamında bu yıl da birbirinden deneyimli, alanında uzman isimlerle kız öğrencilere ilham verecek seminerler düzenlenmeye devam edilecek.
Akademinin düzenlediği panele Türkiye’nin dört bir yanından katılım oldu
Her yıl olduğu gibi bu yıl da PepsiCo, Geleceğin Bilim Kadınları Akademisi’nin yeni dönemi başlamadan önce bir panel düzenlendi. Moderatörlüğünü Can Gürses’in yaptığı panele STEM alanında çok önemli ve başarılı bilim kadınlarımız; Koç Üniversitesi Kimya ve Biyoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seda Keskin Avcı, Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Öğretim Üyesi Dr. Gözde Korkmaz ve Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Lale Akarun konuşmacı olarak yer aldılar. Türkiye’nin farklı üniversitelerinden İstanbul’a panele gelen öğrenciler, bilim kadınlarının hikayelerinden ilham aldıkları bir gün geçirdiler.