Para politikasında "bekle ve gör" dönemi...
Merkez Bankası politika faizini (haftalık repo faizi) %8,25 oranında sabit tutarak, Haziran 2019 sonrası 1.575 baz puanlık faiz indirim döngüsünün sonuna gelindiğini teyit etti. Toplantı sonrası yapılan açıklamada geçen aya göre temel fark Merkez Bankası’nın yıl sonu tahmininde yukarı yönlü sapma riskini kabul etmesi.
Piyasanın enflasyon beklentisi (%10,2) ve Merkez Bankası’nın tahmini (%7,4) arasındaki kredibilite açığının yüksekliği Merkez Bankasını bir seçim yapmaya zorladı. İki alternatif vardı; ya piyasaları kendi tahminin doğruluğuna ikna etmeye çalışacaktı, ya da tahminini yukarı çekeceğinin sinyalini verecekti.
İç talepte dipten sert toparlanma, vadeli emtia fiyatlarında yükselme eğilimi, kredi koşullarındaki gevşeklik, ve enflasyon beklentilerinde/fiyatlamalarındaki bozulma Merkez Bankası’nı ikinci yolu seçmeye zorladı.
29 Temmuz 2020 tarihinde açıklanacak enflasyon raporunda Merkez Bankası’nın enflasyon tahminini muhtemelen %8,5 - %9,0 bandına çektiğini göreceğiz. Merkez Bankası " pandemi dolayısıyla birim fiyatlar üzerindeki maliyet baskısının kalkmasıyla yılın ikinci yarısında zayıf talep koşullarının dezenflasyon sürecine vereceği katkının belirginleşeceği" argümanını tekrarlamaya devam edecek.
Biz bu argümana katılmıyoruz. Ekonomik canlanmanın güçlendiği ve finansal koşulların gevşek olduğu bir ortamı şirketlerin kar marjlarını eski normal seviyelere artırmak için kullanacağına inanıyoruz. Dolayısıyla salgın nedeniyle devreye alınan genişleyici para ve maliye politikaları ve aktif oranı uygulaması normale dönmedikçe enflasyon cephesindeki baskının devam edeceğini tahmin ediyoruz. 2020 enflasyon tahminimizi %10,5 seviyesinde tutmaya devam ediyoruz.
Olağanüstü dönemler olağanüstü önlemleri gerektirir. 2016 darbe girişimi, 2018 kur şoku ve 2020 pandemi kriziyle olağan üstü dönemlerden geçen Türkiye olağanüstü önlemlerle ekonomik ve politik şokları finansal istikrarsızlığa yol açmadan yönetmeyi başardı.
Ancak artık korona-sonrası normaline dönmemiz gerekiyor. Ekonomideki canlanma ile birlikte cari dengede ve enflasyon cephesindeki bozulma yılın son çeyreğinden itibaren uygulanan olağanüstü politikaları normalleşmeye zorlayacak. Para politikasında normalleşme finansal koşulların, faiz artışı ve munzam karşılık politikalarıyla, sıkılaştırılması yoluyla olacak.
Lafı çok uzattık, toparlayalım. Merkez Bankası’nın enflasyon cephesindeki gelişmeleri görmek için uzunca bir süre (3-6 ay) bekle ve gör politikası izleyeceğini tahmin ediyoruz. Enflasyon cephesinde arzu edilen gerileme sağlanamazsa faizleri artırmak zorunda kalınacak; 1575 baz puan faiz indirimi sonrası 200 baz puan civarı faiz artışını kabul edilebilir bir düzeltme olarak görmek gerekir.
İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.isyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.