Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Gülsün: “Kişisel hijyen ve toplum sağlığı açısından vazgeçilmez olan plastiğin girdi maliyetlerinin arttırılması sağlık açısından riskli bir durum oluşturabilir” dedi.
Plastik sektörü tedarik güvenliği sağlıyor
Plastik sektörünün stratejik önemine değinen Gülsün: “Yıllık 10 milyon ton işleme kapasitesiyle dünyada yedinci, Avrupa’da ise Almanya’nın ardından ikinci konumda olan Türk plastik sektörü 34,9 milyar dolar cirosu ve 350.000’i aşan istihdamı ile ülkemiz ekonomisi açısından büyük önem arz etmektedir. Sektörün bir diğer önemli boyutu ise otomotiv, beyaz eşya, medikal, elektrik-elektronik, haberleşme, tarım, inşaat başta olmak üzere 30’dan fazla sektöre ara malı sağlaması ve bu sektörlerin ürettiği katma değerin ülkemizde kalmasını sağlıyor olmasıdır. Öyle ki sektörün ihracat yapısı incelendiğinde de bu ara malların önemi ortaya çıkmaktadır, sektörün 2019 yılı doğrudan ihracatı 6,2 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmişken bu tutara dolaylı ihracatları da katarsak söz konusu ihracat bedeli 12 milyar doları geçmektedir. Bu kapsamda plastik sektörü diğer sanayi kollarının da tedarik güvenliğini sağlaması açısından stratejik önemi haizdir” dedi.
Plastiğin hayatımızda önemi büyük
Plastiğin modern yaşamı mümkün kılan malzeme olduğunun altını çizen Gülsün: “Son dönem küresel ölçekte yaşanan sağlık sorunları plastiğin ne kadar vazgeçilmez bir malzeme olduğunun bir kez daha göstermiştir. Gerek maske, eldiven gibi hijyen malzemeleri gerekse tek kullanımlık ambalajlar olsun plastikler sağlığımızın korunması için vazgeçilmezdir. Bu kapsamda GEKAP dolayısıyla plastik ambalaj fiyatlarında yaşanacak artış, ambalajsız ürün satışının artmasına sebebiyet verebilir ve böylesi bir gelişme sağlık açısından büyük riskler doğuracaktır” dedi.
Girdi maliyetleri arttırılmamalı
Sözlerine devam eden Selçuk Gülsün: “Plastik sektörünün üretimi için yeterli ham maddeyi yurtiçinden temin edememekte ve ithalat yoluyla tedarike gitmektedir. Mevcut düzenlemede bu ürünlerin dış ambalajları için geri kazanım katılım payı doğmakta bu ise girdi maliyetlerini arttırarak hem plastik sektörünü hem sektörün girdi sağladığı 30’dan fazla sektörü etkilemektedir. Bu kapsamda ham madde tedarikinde kullanılan ambalajların GEKAP ödeme yükümlülüğünden muaf tutulmaları ayrıca uygulamanın en azından yıl sonuna kadar ertelenmesi gerekmektedir” dedi.