Online market alışverişi pandemi öncesine göre %70’in üzerinde arttı -Mastercard Ekonomi Enstitüsü

Kuruluştan yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

Mastercard Ekonomi Enstitüsü tüketicilerin harcama tercihlerini, alışkanlıklarını, nerede ve ne zaman değiştirdiği gibi temel soruları yanıtlamak için bir araştırma gerçekleştirdi. Araştırma sonucunda yayımlanan raporda, dünyanın dört bir yanındaki tüketicilerin kolaylık, deneyim veya her ikisini birden sunan alışkanlıklara olan bağlılığı incelendi.

Uzaktan çalışma hayatımızı nasıl etkiledi: Hafta içi hafta sonu ayrımı kalktı
Hafta sonu harcamalarının ağırlıkta olduğu dönem geride kaldı. Evden çalışma sistemi ve dijitalleşme artık hafta içi- hafta sonu ayrımını ortadan kaldırdı. Artık hafta içi günlerde de dışarı çıkıyor, alışveriş yapıyoruz. Bu durum perakendeciler, restoranlar ve diğer işletmelerin de personel ve tedarik zincirini etkiliyor. Araştırmaya göre küresel olarak, mağazalarda yapılan toplam hafta sonu harcamalarının yaklaşık yüzde 5'i hafta içi günlere kaydı. Bu oran tüm dünyadaki mağaza satışlarının kabaca 22,3 milyar USD'sini temsil ediyor.

Pandemi ile değişen alışkanlıklarımıza sadık kalıyoruz
Araştırmaya göre restoran harcamaları bu yıl pandeminin tırmanışa geçtiği 2021'deki aynı zamana göre yüzde 5 artarken, gıda enflasyonunun etkilediği market harcamaları yüzde 14 arttı.
Daha uzun vadeli eğilimlere bakıldığında ise online market alışverişi harcamaları pandemi öncesine göre yüzde 70 üzerinde artış gösterirken, fiziksel market harcamalarının ise yüzde 25'te kaldığı görülüyor.

Seyahat yeniden gündemimizde
Dünya genelinde artan fiyatlar tüketicilerin keyfi ve temel harcamalarını yeniden dengelemeye zorlarken, seyahat ve yemek harcamaları son yıllarda ön plana çıkmaya başladı. 2022 yılı Mayıs-Ağustos döneminde küresel uçuş rezervasyonları, artan lojistik zorluklara ve fiyat baskılarına rağmen 2019 seviyelerinin yüzde 15 üzerinde gerçekleşti.
Rapora göre artan uçuşlar ise ağırlıklı olarak kısa mesafeli uçuşlar. Bu uçuşlar da uzun mesafeye kıyasla küresel seyahat büyümesine yüzde 20 daha fazla katkıda bulunuyor.

İşletmelerin dijitalleşme süreci hız kesmeden devam ediyor
Küçük işletmeler çevrimiçi hizmetlerini (online eğitim, kişisel bakım Hizmetleri vb.) geliştiriyor ve büyük işletmelere kıyasla 1,5-2 kat daha hızlı büyüyor. Bu büyümenin en fazla geçerli olduğu ülkeler ise Belçika, Brezilya, Kanada, İtalya ve Singapur.
Sektör olarak perakende sektöründe ise, 2019 Ağustos ayı ile kıyasladığımızda işletmelerin e-ticaret satışlarının küçük işletmeler için yüzde 27, büyük işletmeler için yüzde 66 artış gösterdiğini görüyoruz.



Mastercard Hakkında
Mastercard ödemeler sistemi alanında faaliyet gösteren global bir teknoloji şirketidir. Dünyanın en hızlı ödeme işlemleri ağına sahip Mastercard; tüketicileri, finans kuruluşlarını, iş yerlerini, kamu ve özel sektörü, 210’u aşkın ülkede birbirine bağlamaktadır. Mastercard'ın sunduğu ürünler ve çözümler; alışveriş, seyahat, iş ve finans yönetimi gibi günlük ticari faaliyetlerin herkes için daha kolay, daha güvenli ve daha verimli olmasını sağlamaktadır. Bizi Twitter’da @MasterCard_TR hesabından takip edebilir, bülten ve haber kitlerimizin tamamına Mastercard Haber Odası https://newsroom.mastercard.com/eu/tr linkine tıklayarak ulaşabilirsiniz. www.mastercard.com




Diğer Haberler
Almanya Ekonomi Bakanı Habeck: Dünya piyasasında bu kıştan sonra doğalgaz fiyatlarının düşmesini bekliyoruz
Almanya Ekonomi Bakanı Habeck: Çin ile ticaret yapmak mantıklı ancak ekonominin kilit unsurlarının kontrolünü kaybetmemeye dikkat etmeli
Almanya'nın 10 yıllık tahvil faizi 11 baz puan azalışla %2.24'e gerilerken, 3 Ekim'den bu yana en büyük günlük düşüş kaydedildi
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: 2023 yılında bütçe giderleri 4 trilyon 469.6 milyar TL, bütçe gelirleri 3 trilyon 801.1 milyar TL öngörülüyor
Çin, aralarında GSYH'nin de dahil olduğu 3. çeyrek verilerinin yayınını erteledi
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: 2023'Te Bütçe açığının GSYH'ye oranının %3,5 olması öngörülüyor
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: Cari dengede önümüzdeki dönemde iyileşme bekliyoruz
Facebookta Paylaş