Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik'in basın açıklaması aşağıda bulunuyor
Pandeminin başladığı 2020 yılını yaklaşık 5 milyar dolarlık bir kayıpla 25.5 milyar dolarlık bir ihracat rakamı ile kapatmıştık. Tedarik endüstrisi ihracatında düşüş %10 civarında kalırken, ana sanayinde daha yüksek oranlarda düşüş ile karşılaştık. 2020 yılında motorlu araç üretimimiz %11, adet bazında motorlu araç ihracatımız %27 azaldı. 2021 yılının ilk 11 ayında ise motorlu araç üretimimiz %0,3 düşüş gösterirken, adet bazında motorlu araç ihracatımız %1,5 artış gösterdi.
2021 yılına ise İngiltere ile Türkiye arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşmasının yanında, Covid-19 salgını ile mücadelede aşılamanın başlaması ile daha umutlu girmiştik. Ancak yine pandeminin tetiklemiş olduğu yarı iletken çip krizi tüm beklentilerimizi değiştirdi. Yıla 30 milyar dolarlık bir ihracat hedefi ile başlamıştık ancak Ocak- Kasım itibariyle yüzde 16 artışla 26.4 milyar dolar ihracat rakamına ulaşabildik. Ocak-Kasım döneminde ülke ihracatında yine ilk sıradayız. Yine son olarak geçen kasım ayında ihracatımızda düşüş yaşamamıza rağmen 2.5 milyar dolarlık ihracat ile bu yılki ortalamanın üzerinde bir rakama ulaştık. 2021 yılını yaklaşık 29 milyar dolarlık bir ihracatla kapatacağız gibi duruyor.
Yarı iletken çip krizinin en azından 2022 yılı ortalarına kadar etkisini devam ettireceği tahmin ediliyor. Bazı tahminler sürecin 2023 yılına kadar uzayabileceği yönünde. Ancak sorunun 2023 yılı sonrasına uzamasını beklemiyoruz. Bu süreçte tüm dünyada çok fazla yarı iletken çip yatırımı yapıldı ve halen yapılmaya devam ediliyor. Bu yatırımların sonuçları hızlı bir şekilde alınamasa da, bir süre sonra yeterli arzın bu yatırımlar neticesinde sağlanabileceğini şimdiden söyleyebiliyoruz.
Tabi diğer taraftan yarı iletken çip sorununun yanı sıra hammadde, lojistik ve enerji krizi ile de karşı karşıyayız. Covid-19 pandemisinin küresel arz talep dengesini bozması ve aşırı iklim olayları bugünkü hammadde ve enerji krizinin dolaysıyla da fiyat artışlarının en büyük nedenleri olarak görülüyor. Enerji fiyatları inanılmaz bir hızla artışa geçti. Bu da üretim ve ihracat üzerinde ek bir yük oluşturuyor. Zincirleme sorunlar ile karşı karşıyayız ve bu sorunların kısa vadede çözülebilmesi maalesef mümkün gözükmüyor.
Özetle 2022 yılının özellikle ilk yarısının da sektör açısından zor bir yıl olacağını söyleyebiliyoruz. Yine de önümüzdeki yıl ihracat hedefimizi 33 milyar dolar olarak belirledik. Bu yıl çip krizi nedeniyle yaşanan kayıpları 2022 yılında telafi etmeyi amaçlıyoruz. 30 milyar doların üzerine çıkabileceğimizi öngörmekle birlikte, çip sorunu olmasaydı 30 milyar doların çok daha üzerinde bir ihracat gerçekleştirebilirdik diye de düşünüyoruz.
Bu kadar bulutlu bir atmosferde güzel şeyler de oluyor. Bu yıl 10.’sunu gerçekleştirdiğimiz Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması, ülkemizin otomotiv endüstrisinde yaşanan büyük dönüşümün bir parçası olması ve dünyada sektörün Ar-Ge, tasarım ve inovasyon üssü olması vizyonuna ortak olması adına önemli bir çalışma. Yarışmamızı bu yıl Hareketlilik Ekosisteminde Çözümler ana temasıyla gerçekleştirdik ve sektörde fark yaratacak yenilikçi projelere toplamda 500 bin TL ödül verdik.