Ekonomi gazetesinde yayınlanan habere göre; Odine Solutions CEO’su Alper Tunga Burak, EKONOMİ Gazetesi’nin Gong programında halka arz sonrası hedeflerini anlattı. Halka açıklık oranının yüzde 40, halka arz büyüklüğünün de 1,3 milyar TL olacağını kaydeden Burak, yurtdışında hızlı büyümeye odaklanacaklarını vurguladı.
EKONOMİ gazetesinin, halka arz olan şirketleri ağırladığı Gong programının konuğu Odine Solutions CEO’su Alper Tunga Burak oldu. Odine, ulusal ve uluslararası telekomünikasyon şirketlerine 2000 yılından bu yana şebeke yazılımları ve telekom mühendislik çözümleri sunuyor. Şirket, 13 Mart’ta başladığı talep toplama sürecini bugün sonlandırıyor.
EKONOMİ Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ’ın sorularını yanıtlayan Alper Tunga Burak, halka arz sonrası şirketin hedeflerini paylaştı. Odine’in ödenmiş sermayesinin arz öncesi 88 milyon 400 bin TL iken, halka arz sonrasında 110 milyon 500 bin TL’ye çıkacağını kaydeden Burak, “Halka arz fiyatımız her hisse için 30 TL olacak. 44 milyon 200 bin nominal değerli pay satışı olacak, halka açıklık oranımız yüzde 40, halka arz büyüklüğümüz de 1,3 milyar TL olacak” bilgisini verdi.
2021 yılında aktif büyüklüklerinin 385 milyon TL, 2022 senesinde de 773 milyon TL olduğunu kaydeden Burak, 2023 bilançosunda ise 1,3 milyar TL’ye çıkardıklarını belirtti. Burak, “Biz 9 aylıklarımız değil, 12 aylıklarımızla kotasyon yapıyoruz. Dolayısıyla bu 2023 sonu bilanço verisi. Şirketimizin borcu yok, hiç borçlanmadık. TÜBİTAK’la ve bir takım desteklerle yaptığımız birkaç iş hariç bütün Ar-Ge faaliyetlerimizi ve bütün giderlerimizi kendi öz kaynaklarımızla karşılamış durumdayız” açıklamasını yaptı.
2023 bilançosuna bakıldığında 312 milyon TL net nakit pozisyonları olduğunu söyleyen Burak, şöyle devam etti: “Net satışlarımız 2021 yılında 195 milyon TL iken, 2022’de 328 milyon TL’ye çıkmış. 2023 yıl sonu itibariyle net satışlarımız, 771 milyon TL. FAVÖK rakamımız da 136 milyon TL iken 2022 yılı sonunda, 2023 yılı sonunda 301 milyon TL’ye çıkmış. Özkaynağımız da 2022 senesinde 281 milyon TL iken, 2023 sonunda 691 milyon TL’ye çıkmış. Net kârımız da geçen sene 136 milyon TL iken, 250 milyon TL’ye çıkmış. Cari oranımız, yani dönen varlıklarımızın kısa vadeli yükümlülüklerine baktığımız zaman 1,6’yı görüyoruz. Biz dönen varlıklarımızla borcumuzu kapatıp üzerine zaten net nakit pozisyonu üretiyoruz. Finansal açıdan herhangi bir yükümüz, ödememiz veya almamız gereken bir kredi söz konusu değil.”
“Halka arz ile yurtdışında elimiz güçlenecek”
Halka arzın, yurtdışında Odine’in elini güçlendireceğinin altını çizen Alper Tunga Burak, “Bizim yurt dışında ses şebekesi çözümlerimizle bir varlığımız var. Şu an Türkiye’de yaptığımız veri şebekesi çözümleriyle kıyaslandığında hem stratejik önem olarak hem de ciro büyüklüğü olarak çok farklı noktada. Gelirlerimizin büyük çoğunluğu veri şebekesi çözümlerinden geliyor. Veri şebekesi çözümlerini yapabilmeniz için gerçekten sıkı bir özgül ağırlığa sahip olmanız lazım ve rüştünüzü ispatlamış olmanız lazım. Evinizde çok güçlü bir şirket bile olsanız, yurt dışında bir operatörün kapısını çaldığınızda, algınızı bir noktaya kadar taşıyabiliyorsunuz. Ama halka arz edilmiş, şeffaf, kurumsallaşmış, büyümekte olan, yatırımcısı olan bir şirket olarak gittiğiniz farklı bir pozisyon alabiliyorsunuz. Yani bu coğrafyadan gidip teknoloji satmaya çalıştığınızda yarışa geriden başlıyorsunuz; ama halka arz edilmiş bir şirket olarak gittiğinizde farklı muamele görüyorsunuz” ifadelerini kullandı.