Ödemeler Dengesi Yorumu (İntegral Yatırım Menkul Değerler )

Ekim ayında 1.549 mn $ cari fazla açıkladık. Beklenti 1.650 mn $ fazla yönündeydi. Bu açıdan bakıldığında beklentinin hafif altında cari fazla vermiş olduk. Yıllık bazda 4.336 mn $ cari fazla ve Ocak - Ekim dönemi arasında 4.819 mn $ cari fazla verdik. Yıllık rakamlarda haziran ayından bu yana artarak devam eden cari fazlada Ekim ayı rakamıyla hafif bir hız kesme oldu. Bunda ekonomideki ılımlı toparlanmanın etkisi hissediliyor olabilir.
Bununla birlikte Ekim ayındaki 1.549 mn $ rakamının alt kırılımda dış ticaret dengesinin 924 mn $ açık vermesi etkili olmuş görünüyor. Hizmetler dengesinde özellikle seyahat gelirlerindeki artışın hızında bir miktar azalma olsa da olumlu katkısı sürmüş.
Ekim ayı portföy yatırımı açısından zayıf
Ekim ayında doğrudan yatırımlara 448 milyon $ giriş oldu. Geçen ayla kıyasladığımızda doğrudan yatırımlara girişler artmış. Finans hesabında ekim ayında en dikkat çekici kalem portföy yatırımları oldu. Portföy yatırımlarında 2.729 mn $ çıkış var. Ekim ayı portföy yatırımı açısından yılın ikinci zayıf ayı olmuş. Diğer yatırımlarda ise 2.150 mn $ giriş var. Bunda bankalarda mevduat girişleri etkili olmuş. Ekim ayı bankaların mevduat hareketliliği bakımından girişlerin olduğu bir ay olmuş. Bütün bunlarla birlikte Merkez Bankası rezervlerine 1.871 mn $ eklemeyi başarmışız.
Genel finansman hesabını özetlersek, 448 mn $’lık doğrudan yatırım girişine, 2.729 mn $ portföy çıkışı düştüğümüzde ve 2.150 mn $’lık diğer yatırımlardan girişlerini eklediğimizde 131 mn $ açık verdiğimiz dikkat çekiyor. Buna 454 mn $’lık net hata noksanı eklediğimizde yaklaşık 323 mn $’lık bir finansman fazlamız oluşuyor. Buna cari hesaptan gelen 1.549 mn $ fazlayı eklediğimizde ulaşılan 1.872 mn $ döviz fazlasını TCMB rezervlerine eklemişiz. Yılbaşından bu yana Merkez Bankasına toplam 6.120mn $ eklemişiz.

Sonuç olarak finansman hesabının güçlendiğinden bahsetmek zor ancak Merkez Bankası rezervlerine ekleme yapmamız olumlu oldu. Yılın son çeyreğinde ekonomide oluşabilecek hızlanma cari fazlanın hız kesmesine neden olabilir. Bu açıdan Kasım ayı cari işlemler dengesinde cari fazlada yavaşlama olmasını beklemekteyiz. Gümrük verilerine göre; Kasım ayı dış ticaret açığı 1.953 mn $ olarak açıklandı. Burada bir artış var. Buna başlı olarak Kasım ayı cari işlemler verisinde cari fazla rakamında bir azalma görebiliriz. 2020 yılında büyümeye bağlı olarak cari fazlamız cari açığa doğru evrilebilir.


 İntegral Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.integralmenkul.com.tr

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ARAMCO HİSSELERİ AÇILIŞTA YÜZDE 10 İLE TAVAN OLDU - BLOOMBERG HT
MOODY'S: EĞER ÇİN VE ABD ARASINDA YA DA ABD VE EURO BÖLGESİ ARASINDAKİ GERİLİM TIRMANIRSA AVRUPA BANKALARINDA DAHA BÜYÜK BOZULMA OLUR
ÇAVUŞOĞLU:(F35)ABD OLUMLU YAKLAŞIRSA BİZDE OLUMLU YAKLAŞIRIZ- A AHBER
ÇAVUŞOĞLU:F35 İLE S-400 ARASINDA HUKUKEN DE SİYASETEN DE BAĞ YOK - A AHBER
MOODY'S: AVRUPA BANAKLARI İÇİN GÖRÜNÜM, EKONOMİK BÜYÜMENİN ZAYIFLAMASIYLA NEGATİFE DÖNDÜ
ÇAVUŞOĞLU:(F35 ANLAŞMASI)ABD TÜM ÖNERİLERİMİZE HAYIR DİYOR- A AHBER
ÇAVUŞOĞLU:KITA SAHANLIĞIMIZDA İZİNSİZ KİMSE ÇALIŞMA YAPAMAZ- A AHBER
ÇAVUŞOĞLU:(LİBYA İLE AKDENİZ ANLAŞMASI)SİSMİK VE SONDAJ ÇALIŞMASI YAPABİLİR- A AHBER
ÇAVUŞOĞLU:YUNANİSTAN VE AB MAHKEME GİBİ KARAR VEREMEZ- A AHBER
ÇAVUŞOĞLU:LİBYA İLE İMZALADIĞIMIZ ANALAŞMA ULUSLARARASI HUKUKA UYGUNDUR- A AHBER
ÖDEMELER DENGESİNDE NET HATA VE NOKSAN EKİM AYINDA +454 MİLYON DOLAR
EKİM AYINDA MEVSİM VE TAKVİM ETKİLERİNDEN ARINDIRILMIŞ İTHALAT MİKTAR ENDEKSİ %4,4 ARTTI(ÖNCEKİ: -1.3%) - TÜİK
Facebookta Paylaş