Ödemeler Dengesi Raporu (Gedik Yatırım)

Nisan'da cari açık 5,4 milyar $'a ulaşırken, 12-aylık birikimli açık 58 milyar $'a ulaştı. Nisan'da cari açık 4,5 milyar $'lık medyan beklenti ve bizim 4,8 milyar $'lık tahminimizi aşarak 5,4 milyar $ seviyesinde gerçekleşti. Bu rakamla, 12-aylık birikimli cari açık da 54,9 milyar $'dan 57,8 milyar $'a yükseldi. Ocak-Nisan döneminde ise cari açık 29,7 milyar $'a ulaşmış durumda, ki bu rakam geçen yılın aynı dönemindeki 20,3 milyar $'a göre önemli bir bozulmaya işaret ediyor.
 
İlk 4 ayın sonunda sermaye girişlerinin de zayıf seyretmesiyle rezervlerdeki azalış 22 milyar $'a ulaştı. Nisan'da 5,4 milyar $'lık cari açığa karşılık, konvansiyonel kanallardan sermaye girişinin 0,9 milyar $'la sınırlı kalması ve bunun üzerine net-hata noksan kalemi üzerinden 3,7 milyar $ daha çıkış yaşanmasıyla resmi rezervlerde 8,2 milyar $'a varan bir kayıp yaşandı (ki bu kayıpların mayıs ayında daha da hızlandığını biliyoruz). Ocak-Nisan döneminde ise, cari açık 29,7 milyar $'a ulaşırken, konvansiyonel kanallardan 14,0 milyar $ sermaye girişi, net-hata-ve-noksan üzerinden 6,7 milyar $ sermaye çıkışı yaşanmasıyla, resmi rezervlerdeki kayıp 22,4 milyar $'a ulaştı. Bu dönemdeki 14,0 milyar $'lık sermaye girişinin 8,9 milyar $'ını da mevduat artışı oluşturuyor, ki bunun da 7,3 milyar $'ı TCMB'nin yabancı merkez bankaları ile yaptığı swap/mevduat anlaşmalarından kaynaklanıyor. Doğrudan yatırım kanalından girişler sadece 1,9 milyar $ olurken, portföy kanalından da Hazine'nin 3,7 milyar $'lık net Eurobond ihracına rağmen, 1,5 milyar $'lık çıkış yaşanmış. Son olarak, bankaların ve şirketlerin net kredi borçlanması da sadece 0,9 milyar $'lık finansman desteği sağlamış.
 
Cari açık bir süre daha yükselmeye devam etse de, yılın ikinci yarısında gerileyebilir. Ticaret Bakanlığı'nın geçici verilere göre, Mayıs'ta dış ticaret açığı enerji maliyetlerindeki gevşemeye rağmen 12,7 milyar $ gibi yüksek bir seviyede gerçekleşti. Buna göre, cari açığın Mayıs'ta 7,0 milyar $ civarında gerçekleşmesi beklenebilir. Bu rakam da, 12- aylık birikimli cari açığın 59 milyar $'ın üzerine yükselmesi anlamına gelecek. Cari açığın Haziran/Temmuz itibariyle 60 milyar $ civarını gördükten sonra, yılın ilerleyen bölümünde, özellikle enerji ithalat maliyetindeki ve muhtemelen net altın ithalatındaki gevşemeye bağlı olarak gerilemesini ve yılı 50 milyar $ civarında (GSYH'nin yaklaşık %5,0'i) tamamlamasını bekliyoruz.

 
 Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.gedik.com

                                     ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş