Ödemeler Dengesi (Oyak Yatırım)

Mayıs’ta cari açık 25.2 milyar dolar… Mayıs ayında cari denge 1.6 milyar dolar civarındaki piyasa beklentisinin altında kalarak 1.2 milyar dolar açık verdi. Böylece Temmuz’dan bu yana ilk defa Nisan’da artış gösteren 12 aylık toplam cari açık Mayıs’ta düşüşünü kuvvetli bir şekilde devam ettirerek 31.7 milyar dolardan 25.2 milyar dolara geriledi. Bu seviye GSYH’ye oran olarak %3.0’ün altı bir seviyeye işaret ediyor. Geçen seneye göre iyileşmede ithalatın %13.3 düşüşle 27.5 milyar dolara gerilemesine karşılık ihracatın %9.8 artışla 23.3 milyar dolara yükselmesi ve geçen senenin aynı ayında 10.5 milyar dolar açık veren mal dengesinin bu yıl Mayıs’ta 4.2 milyar dolar açık vermesi etkili oldu. Ayrıca turizm gelirlerinin geçen seneye göre %20.7 artışla 3.9 milyar dolara yükselmesi de cari dengeye katkıda bulunan bir unsur oldu.
Altın ithalatında düşüşün etkisi… Enerji ve altın dışı cari denge geçen sene Mayıs’taki 1.2 milyar dolarlık açığa karşılık bu yıl 3.3 milyar dolar fazla verdi ve 12 aylık toplam enerji ve altın dışı fazla 35.5 milyar dolardan 40.0 milyar dolara yükseldi. Hatırlatmak gerekirse Mayıs’ta altın ithalatı geçen senenin aynı ayına göre %49.4, enerji ithalatı %1.5 düşüş göstermişti. Önümüzdeki aylarda enflasyondaki düşüşle birlikte altın talebinin gerilemesini, sıkı para politikasının iç talep üzerine etkisinin daha belirgin olmasını, üretim yavaşlamasının enerji talebini düşürmesini ve ihracatın yavaş yavaş toparlanma göstermesini beklediğimiz için cari açıkta düşüşün devam etmesini bekliyoruz.
Portföy girişinde kuvvetli artış…. Mayıs’ta sermaye girişinde kuvvetli bir canlanma görüldü ve geçen sene Mayıs’taki 824 milyon dolarlık girişe karşılık bu yıl Mayıs’ta 14.4 milyar dolarlık sermaye girişi kaydedildi. Bunun 5.6 milyar dolarını çoğunluğu devlet tahvili olmak üzere tahvil piyasasına yabancı girişinden oluşan portföy yatırımları oluştururken 8.4 milyar dolarını yarısından çoğu efektif ve mevduatlardan oluşan diğer yatırımlar oluşturdu. Cari açıktaki düşüşün yanı sıra kuvvetli sermaye girişi 17.6 milyar dolarlık rezerv birikimini beraberinde getirdi. Geçen yılın aynı ayında gerçekleşen genel seçim zamanı rezervler 16.6 milyar dolar düşüş göstermişti. 1.2 milyar dolarlık cari açığı karşıladıktan sonra 13.2 milyar dolarlık rezerv birikimi beklenirken rezervlerin 17.6 milyar dolar olarak gerçekleşmesi 4.5 milyar dolarlık girişin net hata noksan olarak kaydedilmesine neden oldu.
Finansman yapısında hafif düzelme… 12 aylık toplam bazda sermaye girişi Mayıs’ta 46.4 milyar dolardan 59.9 milyar dolara yükseldi. Bunun 22.8 milyar dolarını portföy yatırımları oluştururken tahvil piyasasına 27.7 milyar dolarlık giriş gerçekleşti. Tahvil piyasasına girişlerin 10.9 milyar doları banka eurobondları, 9.5 milyar doları yurtiçinde ihraç edilen DİBS’lere olan talepten kaynaklandı. Efektif ve mevduatlar 10.5 milyar dolardan 13.9 milyar dolara, krediler ise 13.5 milyar dolardan 17.4 milyar dolara yükseldi. Hem banka hem de banka dışı sektörlerde tahvil dahil kısa ve uzun vadeli borç çevirme oranlarının hafif gevşediğini görüyoruz. Bankacılık sektörü dış borç çevirme oranı 6 aylık hareketli toplamlar bazında Nisan’dan Mayıs’a %120.9’dan %118.7’a gerilerken banka dışı kesimde bu oranlar %134.1’den %130.0’a düşüş şeklinde gerçekleşti. Uzun süredir mevduat, net hata noksan ve rezervlere dayalı cari açık finansmanında hafif bir toparlanma görüldü ve rezerv birikimi Nisan ayındaki -6.0 milyar dolar düzeyinden 28.2 milyar dolara yükselirken net hata noksan kaleminde 6.4 milyar dolarlık çıkış kaydedildi. Sıcak paraya dayalı kırılgan sermaye yapısı halen devam etse de Türkiye’nin FATF’in gri listesinden çıkması ve beklenen not artışları uzun vadeli finansman girişine olanak tanıyabilir ve cari açıktaki düşüşle birlikte sermaye yapısının da düzeldiğine şahit olabiliriz.


Oyak Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş