Çekirdek denge açık verdi
Cari açık 57,8 milyar dolarda... Nisan ayında cari işlemler dengesi bizim beklentimiz olan 4,8 milyar doların ve piyasa beklentisi olan 4,3 milyar doların altında 5,4 milyar dolar olarak gerçekleşirken, cari açık Nisan 2022'de 2,5 milyar dolar seviyesindeydi. Dış ticaret açığındaki artış, bavul ticaretinden elde edilen gelirin azalması ve turizm giderlerindeki yükseliş, yıllık bazdaki bozulmanın ana nedenleri oldu. Buna göre, 12 aylık cari işlemler açığı 55,0 milyar dolardan 57,8 milyar dolara yükselirken, projeksiyon GSYH tahminimize göre %5,7'ye karşılık gelmektedir. Bu arada, toplam cari açık eksi enerji ve altın ile tanımlanan çekirdek cari denge 22 aylık fazlanın ardından 481 milyon dolar ile eksi bölgeye geçti. Bir önceki yılın aynı ayında 4,2 milyar dolar fazla verirken, 12 aylık cari fazla 48,6 milyar dolardan 43,9 milyar dolara geriledi. Nisan ayında ihracat bayram tatili nedeniyle yıllık bazda %18,3 oranında azalırken, ithalat %5,8 oranında daralarak 7,0 milyar dolar ticaret açığına yol açmıştır. Net turizm gelirlerindeki büyüme ise ivme kaybetmiş ve turizm gelirleri yıllık %7,7 artışla 2,2 milyar dolara yükselirken, turizm giderleri yıllık %127 artışla 590 milyon dolara yükseldi. Bu arada, birincil gelir dengesi 1,3 milyar dolar net çıkış kaydederken, ikincil gelir dengesi 11 milyon dolar net çıkış kaydetti. Nisan ayında cari açıktaki artışa rağmen, son dönemde kredi büyümesindeki yavaşlamanın tüketim üzerinde baskı yaratması nedeniyle yılsonu beklentimizi 36,9 milyar dolara düşürdük.
Nisan ayında yine portföy çıkışı gerçekleşti... Doğrudan yatırımlar Nisan ayında 784 milyon dolar ile önceki aylara göre daha güçlü seyrederken, yabancıların gayrimenkul alımları 232 milyon dolar olarak gerçekleşti. 12 aylık doğrudan yabancı yatırımlar 8,9 milyar dolar olurken, bunun 6,2 milyar dolarlık kısmı gayrimenkul alımlarından kaynaklandı. Nisan ayında portföy çıkışları 1,2 milyar dolar olurken, 37 milyon dolar hisse senedi çıkışı ve 6 milyon dolar DİBS çıkışı kaydedildi. Bu arada, genel hükümet 0,2 milyar dolar borçlanırken, bankalar ve şirketler sırasıyla 0,2 milyar dolar ve 0,8 milyon dolar tutarında geri ödeme yaptı.
Mevduat yoluyla büyük giriş... Bankalar Nisan ayında 289 milyon dolar tutarında sınırlı kredi kullanırken, banka dışı şirketler 107 milyon dolar tutarında kredi itfası yaptı. Mart ayında Suudi Arabistan Kalkınma Fonu'ndan TCMB hesaplarına gelen 5,0 milyar doların ardından mevduatlarda 0,9 milyar dolarlık görece zayıf bir giriş gözlendi. TCMB döviz rezervleri Nisan ayında 8,2 milyar dolar azalırken, net hata ve noksan kalemi 3,7 milyar dolar açık verdi. Bu durum, 12 aylık net hata ve noksan kaleminin 16,5 milyar dolardan 10,2 milyar dolara düşmesine yol açtı. Bu arada rezervler 12 aylık dönemler itibariyle bir ay önceki 5,7 milyar dolarlık fazladan Nisan ayında 5,7 milyar dolarlık açığa geriledi. 57,8 milyar dolarlık cari işlemler açığına karşılık net hata ve noksan kalemindeki girişlerin azalması ve 42,0 milyar dolarlık sermaye girişinin azalması bu gelişmede etkili oldu. Son 12 aydaki borç çevirme oranlarına bakıldığında, Nisan ayı itibariyle bankalar net borç ödeyici olmaya devam ederken, banka dışı şirketler net borç alıcı konumundadır.
Oyak Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.