Ödemeler Dengesi (Oyak Yatırım)

Haziran ayında cari fazla... Haziran ayında cari işlemler dengesi 0,7 milyar dolar ile piyasa beklentisi olan 0,4 milyar dolar ve bizim tahminimiz olan 0,1 milyar doların üzerinde gerçekleşti. Cari açık Haziran 2022'de 2,6 milyar dolar olarak gerçekleşmişti, böylece 12 aylık cari açık 59,7 milyar dolardan 56,5 milyar dolara gerileyerek tahmini GSYH'mizin %5,8'ine tekabül etti. Cari açık Haziran 2022'de 2,6 milyar dolar olarak gerçekleşmişti, böylece 12 aylık cari açık 59,7 milyar dolardan 56,5 milyar dolara gerileyerek tahmini GSYH'mizin %5,8'ine tekabül ediyor. Bu arada, Haziran'da çekirdek cari denge 5,6 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Böylece, 12 aylık çekirdek cari fazla 41,8 milyar dolardan 42,2 milyar dolara yükseldi. Bu yıl uzun tatil dönemi nedeniyle Haziran ayında ihracat yıllık bazda %12,5 oranında azalırken, ithalat %19,0 oranında düşerek 3,7 milyar dolar ticaret açığına yol açtı. Net turizm gelirindeki büyüme Haziran ayında ivme kazanarak yıllık %14,4 artışla 4,2 milyar dolara yükselirken, hizmet dengesinden kaynaklanan net katkı 5,0 milyar dolara ulaştı. Söz konusu katkı Mayıs ayında 4,0 milyar dolar seviyesindeydi. Öte yandan, birincil gelir dengesi 0,8 milyar dolar net çıkış kaydederken, ikincil gelir dengesi 150 milyon dolar net giriş kaydetmiş ve her ikisi de tarihsel ortalamaların üzerinde gerçekleşmiştir. İthalattaki artış nedeniyle cari açıktaki iyileşme Temmuz ayında duracak olsa da, kredi büyümesindeki yavaşlama, altın ithalatına getirilen kota ve son vergi artışları sayesinde cari açığın yılın geri kalanında kademeli olarak gerileyeceğini düşünüyoruz.
Haziran'da portföy girişi... Haziran ayında doğrudan yatırımlar 135 milyon dolar olurken, yabancıların gayrimenkul alımları 243 milyon dolar olarak gerçekleşti. Konut fiyatlarının dolar bazında yüksek seyretmesi yabancıların iştahını azaltmış görünüyor. 12 aylık doğrudan yabancı yatırımlar 6,1 milyar dolar olurken, bunun 5,0 milyar doları gayrimenkul alımlarından kaynaklandı. Haziran ayında portföy girişleri 1,089 milyon dolarlık kısmı hisse senedi ve 46 milyon dolarlık kısmı DİBS olmak üzere 1,8 milyar dolar olarak gerçekleşti. Ekonomi yönetimindeki değişimin ardından yabancıların özellikle hisse senedi tarafında Türkiye'ye ilgi gösterdiği görülüyor. Derecelendirme kuruluşlarının not artırımları, FATF'ın gri listesinden çıkış ve Londra swap piyasasının canlanmasıyla portföy girişlerinin daha da ivme kazanmasını bekliyoruz.
TCMB rezervlerin iyileşme... Bankalar Haziran ayında 458 milyon dolar itfa gerçekleştirirken, şirketler 17 milyon dolar borçlandı. Buna göre, 6 aylık yenileme oranı sırasıyla %101,0 ve %105,2 olurken, önceki aylara kıyasla neredeyse hiç değişiklik göstermedi. Döviz ve mevduat şeklindeki girişler 1,6 milyar dolar olurken, 12 aylık mevduat 10,3 milyar dolara ulaştı. TCMB döviz rezervleri Haziran ayında 11,2 milyar dolar artarken, net hata ve noksan kaleminde 5,5 milyar dolar giriş kaydedildi. Rezerv kaybı yıllık bazda 27,8 milyar dolara ulaşmış olsa da 12 aylık rezerv kullanımı bir ay önceki 16,3 milyar dolardan 3,2 milyar dolara geriledi. Önümüzdeki dönemde cari açığın azalması ve portföy girişinin hızlanmasıyla TCMB rezervlerinin artacağını düşünüyoruz. Ayrıca, BAE ile yapılan 50,7 milyar dolarlık son anlaşmanın ardından özellikle Körfez ülkelerinden gayrimenkul alımları dışında yılın ilerleyen dönemlerinde bir miktar doğrudan yabancı yatırım girişine tanık olabiliriz.


Oyak Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Rusya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı: Ruble baskısı nedeniyle sınırlı ihracatla birleşen ithalat talebi artıyor
Rusya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı: İç talep artıyor ve bu enflasyonist baskıya yol açıyor
Rusya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı: Döviz alımlarının askıya alınması bütçe kuralı değişikliği değil
Rusya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı: Politika faiz kararları talebi etkiler, ruble kurunu değil
Hindistan'da sanayi üretimi Haziran'da yıllık %+3.7 (Önceki: %+5.2)
Hindistan'da imalat sanayi üretimi Haziran'da yıllık %+3.1 (Önceki: %+5.7)
Brezilya'da TÜFE Temmuz'da aylık %+0.12 (Önceki: %-0.08)
Brezilya'da TÜFE Temmuz'da yıllık %+3.99 (Önceki: %+3.16)
Facebookta Paylaş