Düşüşe kısa bir bir mola
Nisan cari açık 31.5 milyar dolar… Nisan ayında cari denge 5.6 milyar dolar civarındaki piyasa beklentisinin altında kalarak 5.3 milyar dolar açık verdi. Ancak yine de geçen senenin aynı ayındaki 5.1 milyar dolarlık açığın üzerinde kalarak 12 aylık toplam cari açığın geçen yıl Temmuz’dan bu yana ilk defa önceki aya göre artış göstererek 31.3 milyar dolardan 31.5 milyar dolara yükselmesine neden oldu. Geçen seneye göre bozulmada ithalatın %1.0’e yakın artışına karşılık ihracatın %1.6 daralması ve turizm gelirlerinin %5.25 gibi sınırlı bir miktarda artması etkili oldu. Enerji ve altın dışı cari denge Nisan’da 497 milyon dolar açık verirken 12 aylık toplam enerji ve altın dışı fazla 36 milyar dolardan 35.7 milyar dolara geriledi. Nisan itibarıyla cari dengede bir bozulma görsek de öncü dış ticaret verileri bu bozulmanın geçici olduğuna işaret etti. Öncü verilere göre Mayıs ayında dış ticaret dengesi geçen yılın aynı ayına göre 6.0 milyar dolar düşerek 6.5 milyar dolar oldu. Bu da Mayıs ayında cari açığın 30 milyar doların altına gerileyeceği anlamına geliyor. Önümüzdeki dönemde iç talepte beklediğimiz durulmanın ithalata daha fazla yansımasıyla yılın geri kalanında cari açığın düşmeye devam etmesini bekliyoruz.
Portföy girişinde artış…. Cari açıktaki hafif artışa karşılık sermaye girişi geçen senenin hafif üzerinde gerçekleşti. Geçen sene Mayıs ayında görülen 2.7 milyar dolarlık girişe karşılık bu yıl Mayıs’ta sermaye dengesi 3.2 milyar dolar fazla verdi. Seçim sonrası dönemde yabancı yatırımcıların TL varlıklara ilgisinin artmasıyla birlikte hisse senedi piyasasına 360 milyon dolar, yurtiçi devlet tahvillerine 1.4 milyar dolar giriş yaşandı. 856 milyon dolarlık doğrudan yabancı yatırım girişi gerçekleşirken 1.9 milyar dolarlık mevduat çıkışına karşılık 2.2 milyar dolarlık kredi kullanımı diğer yatırımlar kaleminden 351 milyon dolarlık girişe neden oldu. Cari açığın altında sermaye girişi Nisan ayında 2.4 milyar dolarlık rezerv kullanımına neden olurken 327 milyon dolar net hata noksan olarak kaydedildi.
Finansman yapısında hafif düzelme… 12 aylık toplam bazda sermaye girişi Nisan’da 43.8 milyar dolardan 44.3 milyar dolara yükseldi. Uzun süredir mevduat, net hata noksan ve rezervlere dayalı sermaye girişlerinde 12 aylık toplam mevduat miktarı 14.9 milyar dolardan 10.5 milyar dolara, rezerv kullanımı 10.5 milyar dolardan 6.0 milyar dolara ve net hata noksan 22.8 milyar dolardan 18.6 milyar dolara gerilese de doğrudan yabancı yatırımların önemli bir değişiklik göstermemesi, buna karşılık portföy yatırımı girişlerinin 12.4 milyar dolardan 15.7 milyar dolara yükselmesi sıcak paraya dayalı kırılgan sermaye girişlerinin devam ettiğine işaret ediyor. Önümüzdeki dönemde uzun vadeli kredilerde ve DYY’de gözle görülür bir artış görülmesi finansman yapısında bir iyileşme olduğunun işareti olacaktır. Hem banka hem de banka dışı sektörlerde tahvil dahil kısa ve uzun vadeli borç çevirme oranlarının artmaya devam ettiğini görüyoruz. Bankacılık sektörü dış borç çevirme oranı 6 aylık hareketli toplamlar bazında Nisan’dan Mayıs’a %120.4’ten %12.9’a yükselirken banka dışı kesimde bu oranlar %121.1’den %132.8’e artış şeklinde gerçekleşti. Risk primindeki düşüşle birlikte hafifleyen finansman maliyetleri bankacılık ve reel sektörün borçlanma imkanlarını da rahatlatıyor ancak cari açıkta kalıcı düşüş, risk priminde düşüşün kalıcı hale gelmesi, not artışları ve rezerv yönetiminin serbest piyasa koşulları çerçevesinde gerçekleşmesi söz konusu olmadan finansman yapısının sürdürülebilir bir yapıya kavuştuğunu söyleyemiyoruz.
Oyak Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.