Cari açık altın ve tüketim malı ithalatına bağlı olarak artmaya devam ediyor
Ocak’ta cari açık 9,85 milyar $’ ulaşırken, 12-aylık birikimli açık 52 milyar $’a yükseldi. Ocak’ta cari açık medyan beklenti ve bizim tahminimize yakın, 9,85 milyar $ olarak gerçekleşti. Geçen yılın aynı ayında cari açık 6,9 milyar $ olduğundan, 12-aylık birikimli cari açık 48,7 milyar $’dan 51,7 milyar $’a yükseldi.
Bankacılık sektörünün borç azaltma eğilimi sürerken, sermaye hesabından sadece 0,6 milyar $ giriş oldu. Ocak’ta Hazine’nin 2,8 milyar $’lık net Eurobond ihracından gelen yardıma rağmen, sermaye girişinin 0,6 milyar $ ile sınırlı kaldığı görülüyor. Kaynağı açıklanamayan sermaye girişleri de (net hata ve noksan) olmayınca, resmi rezervlerde 9,3 milyar $’lık bir düşüş yaşandı. Sermaye hesabının zayıf seyretmesinde bankacılık kesiminde devam eden borç azaltma eğiliminin de etkili olduğunu söyleyebiliriz. Şöyle ki, bankalar Ocak’ta toplamda 0,9 milyar $ net kredi ve 0,7 milyar $’lık net Eurobond geri ödemesinde bulunurken, son-12 aylık dönemde bu kanallardan geri ödemelerin sırasıyla 6,4 milyar $ ve 8,4 milyar $’a ulaştığı (toplamda kabaca 15 milyar $) görülüyor. Bunlar dışında, önemli bir kalem olarak hisse senetlerinden Ocak’ta 0,5 milyar $’lık bir çıkış yaşandığını söyleyebiliriz.
Cari açığın tüketim malları ithalatının artması ve depreme bağlı etkilerle birlikte önümüzdeki aylarda yükselmeye devam etmesi muhtemel görünüyor. Yüksek cari açığın en önemli nedeninin ocak ayında 14,2 milyar $ gibi rekor yüksek seviyeye ulaşan dış ticaret açığı olduğunu söyleyebiliriz. Ticaret Bakanlığı’nın şubat ayı geçici dış ticaret verilerinin 12,2 milyar $’lık bir açığa işaret ettiği dikkate alındığında, Şubat’ta da ocak ayındakine benzer (9 milyar $ civarında) bir cari açık rakamı göreceğimizi düşünüyoruz. Bu da, 12-aylık birikimli cari açığın 55 milyar $’ı aşması anlamına gelecek. Dış ticaret açığında son dönemde yaşanan hızlı yükselişte düşük faizlere bağlı olarak artan altın ithalatı ve stabil seyreden kurun tüketim malı ithalatını teşvik etmesi özellikle etkili oluyor. Şöyle ki, altın ithalatı son aylarda 4,0 milyarın üzerine çıkarken, tüketim malı ithalatındaki yıllık artışlar dramatik seviyelere ulaşmış durumda (Şubat %64, Ocak: %71, Ağustos-Şubat ortalaması: %50). Bu durumun dış ticaret açığının bir süre daha yükselmesine neden olmasını bekliyoruz. Bunun dışında, yaşanan deprem de cari dengeyi birçok kanaldan olumsuz etkileyebilir. Olumsuz faktörlere örnek olarak, deprem bölgesinden potansiyel ihracat kaybını (2022’de deprem bölgesinden yapılan ihracat 22 milyar $’a ulaşırken, bu rakam toplam ihracatın %8,6’sını oluşturdu), turizm gelirlerinde sene başı öngörülerine göre yaşanabilecek kayıpları ve yeniden inşa faaliyetlerine bağlı olarak artacak hammadde ithalat ihtiyacını sayabiliriz. Tüm bu etkilerin cari açığa 10 milyar $ veya üzerinde bir etki yapabileceğini düşünüyoruz. Buna göre, sene sonu cari açık beklentimizi 40 milyar $’dan 50 milyar $’a yükseltiyoruz. Trend olarak bakarsak, 12-aylık birikimli cari açığın birkaç ay içinde 60 milyar $’ı aşmasını, yılın ikinci yarısında ise son aylarda bir miktar normalleşen spot doğalgaz fiyatlarına bağlı olarak hafiflemesini beklediğimiz enerji ithalatı nedeniyle düşüşe geçmesini bekliyoruz.
Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.gedik.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.