Ödemeler Dengesi analizi (İş Yatırım)

Cari dengenin toparlanması zaman alacak...

Şubat ayı sonuçları beklentilere paralel gelen cari açığa karşı, portföy girişiyle desteklenen güçlü bir finansman ve pozitif net hata noksan kalemleriyle dengeli bir tablo çiziyor. Cari dengedeki toparlanmanın öngördüğümüzden yavaş olması ve kaynağı ölçülemeyen net hata noksan kaleminin yüksekliği endişe verici.

Cari açık Şubat ayında 2,6 milyar dolar ile piyasanın tahmininin (2,5 milyar dolar) hafif üzerinde geldi. Ocak-Şubat ayları için cari açık toplamı 4,4 milyar dolar ile geçen sene salgın öncesindeki rakamı %30’a yakın geçmiş durumda.

Cari dengedeki eğilimleri daha net gösteren çekirdek denge (altın ve enerji hariç) yılın ilk iki ayında 1,6 milyar dolarlık fazla ile geçen seneye göre %37 daha kötü durumda.

Ekim ayından beri bozulmaya devam eden cari dengede güçlü iç talep ve emtia fiyatlarındaki artış etkili oldu. Yüksek baz etkisi nedeniyle Mart ayından itibaren senelik rakamlarda bir toparlanma göreceğiz. Ancak aylık rakamların öngördüğümüzden daha kötü geldiğini belirtelim.

Finansman tarafında 1,7 milyar dolar ile pozitif giriş devam ediyor. Ancak genele yaygın bir finansman girişi söz konusu değil. Kamu kesimi sınırlı da olsa net borçlanırken, bankacılık ve şirketler (dış ticaret kredisi kaynaklı) kesiminde çıkış görülüyor.

Alt detaylara aktör bazında bakıldığında genel hükümetten 0,4 milyar dolar (0,5 milyar doları DİBS ihracı), bankalardan 0,9 milyar dolar (1,7 milyar doları mevduat girişi) net giriş, banka dışı şirketlerden 0,4 milyar dolar çıkış (ticari krediler kaynaklı) göze çarpıyor.

Kanal bazında bakıldığında portföyden 0,3 milyar dolar (0,5 milyar doları DİBS ihracı), doğrudan yatırımlardan 0,7 milyar dolar, efektif ve mevduattan 1,7 milyar dolar giriş görüyoruz. Buna karşın kredilerden 0,8 milyar dolar, ticari kredilerden 0,3 milyar dolar çıkış görüyoruz.

Efektif ve mevduatın detaylarına baktığımızda Türk bankaların muhabir hesaplardan getirdiği 1,4 milyar, yabancı bankaların getirdiği 0,1 milyar dolar, yabancı kişilerin getirdiği 0,2 milyar dolar öne çıkıyor.

Kredilere baktığımızda Şubat ayında bankaların 0,5 milyar dolar net dış borç ödediğini görüyoruz (0,9 milyar UV dış borç ödeme, 1,3 milyar UV dış borçlanma, 0,1 milyar dolar net KV borçlanma). Buna karşın şirketler kesimi 0,2 milyar dolar net borçlanıyor (0,8 milyar UV dış borç ödeme, 1,0 milyar UV dış borçlanma, 0,0 milyar net KV dış borçlanma).

Tahvil ve kredi tarafına beraber baktığımızda Şubat ayında uzun vadeli dış borç çevirme oranları bankalar için %65 (2021 yılı ilk 2 ay: %72), şirketler için %120 (2021 yılı ilk iki ay %122) olarak gerçekleşiyor. 2020 yılına göre bankalar daha düşük, şirketler çok daha yüksek borçlanma oranı ile yıla başladı.

Toparlayacak olursak, görece yüksek bir cari açık (-2,6 milyar dolar), yüksek bir finansman girişi (+1,7 milyar dolar) ve ne olduğunu bilmediğimiz ama istikrarlı hale gelen pozitif bir net hata noksan kalemiyle (+1,9 milyar dolar) ile dengelenince, ortaya 0,9 milyarlık bir rezerv artışı çıkıyor.

İlk iki ayda 4,5 milyar dolar rezerv artışı ümit verici. Ancak Mart ayında sert portföy çıkışı (1,6 milyar dolar yabancıların hisse ve tahvilden net çıkışı) ve dış ticaret dengesideki aylık bozulma ile 3,7 milyar dolara yükselmesini beklediğimiz cari açık nedeniyle bu olumlu tablo bozulacak. Cari dengedeki toparlanmanın öngördüğümüzden yavaş olması, yabancı yatırımcının Türkiye varlıklarını satması ve finansman kalemlerinde net hata noksan kaleminin yüksekliği nedeniyle kırılgan bölgede kalmaya devam edeceğiz.

Serhat Gürleyen, Araştırma Direktörü
Dağlar Özkan, Ekonomist

İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.isyatirim.com.tr

                                 ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ALMANYA HÜKÜMET SÖZCÜSÜ: İŞLETMELERDE ZORUNLU KOVİD-19 TESTİ HAKKINDA BUGÜN ÖĞLEDEN SONRA KARAR VERECEĞİZ
14.06.2023 itfa tarihli ihale öncesi kamuya 2.00 milyar TL satış yapıldı
14.06.2023 itfa tarihli ihale öncesi PY'na 700.00 milyon TL rot satış yapıldı
14.06.2023 itfa tarihli ihale öncesi piyasa yapıcıların toplam teklif tutarı 1.11 milyar TL
14.01.2026 itfa tarihli ihale öncesi kamuya 100.00 milyon TL satış yapıldı
14.01.2026 itfa tarihli ihale öncesi PY'na 1.80 milyar TL rot satış yapıldı
14.01.2026 itfa tarihli ihale öncesi piyasa yapıcıların toplam teklif tutarı 3.04 milyar TL
Facebookta Paylaş