Ödemeler Dengesi – Ağustos 2024 (Gedik Yatırım)

Ağustos’ta beklentilere paralel 4,3 milyar $ cari fazla verildi. Ağustos’ta cari denge beklentilere yakın bir seviyede 4,3 milyar $ fazla verdi. Medyan beklenti 4,2 milyar $, bizim tahminimiz ise 4,4 milyar $ fazlaya işaret ediyordu. Bu arada TÜİK’in Uluslararası Hizmet Ticareti İstatistikleri’nde yaptığı revizyonlara bağlı olarak 2023 ve 2024 yılı cari denge rakamlarında da olumlu yöndeki revizyonlar dikkati çekiyor. Yapılan bu revizyonlar (büyük ölçüde net taşımacılık hizmetlerinden kaynaklanıyor) 2023 yılı için 4,5 milyar $, 2024’ün Ocak-Temmuz dönemi için ise 2,1 milyar $’a ulaşıyor. Bu revizyonlar sonucu, Temmuz sonu itibariyle daha önce 19,1 milyar $ olarak açıklanan 12-aylık birikimli cari açık da 15,1 milyar $’a gerilemiş. 2023’ün Ağustos ayındaki cari fazla 0,5 milyar $ seviyesinde gerçekleştiğinden, 12-aylık birikimli cari açığın Ağustos itibariyle düşmeye devam ederek 11,3 milyar $’a gerilediği görülüyor, ki bu GSYH’nin %1,0’in biraz altında bu seviyeye işaret ediyor. Cari açık Mayıs 2023’te 55,6 milyar $ ile zirve seviyesine ulaştığında bu rakam o dönemde GSYH’nin %5,5’ine işaret etmekteydi.
Cari açıktaki iyileşme büyük ölçüde net altın ve enerji ticaretindeki iyileşmeden kaynaklanıyor. Sonuç olarak, cari açıkta Mayıs 2023’teki zirvesine göre kabaca 44 milyar $’lık bir gerileme olduğu görülüyor. Aynı dönemde dış ticaret açığında da 122 milyar $’dan 79 milyar $’a benzer miktarda bir gerileme var. Bu gerilemede altın ve enerji ticaret dengesindeki kabaca 41 milyar $’lık iyileşmenin başrolü oynadığını söyleyebiliriz, ki bunun da kabaca 36 milyar $’ı ithalat düşüşünden, 5 milyar $’ı da ihracat artışından kaynaklanıyor. Aynı süreçte, altın ve enerji hariç ara malı ithalatı da ılımlı seyreden küresel hammadde fiyatlarının da desteğiyle yaklaşık 20 milyar $ gerilemiş olsa da, tüketim ve yatırım malı ithalatındaki aynı miktardaki artış bu olumlu etkiyi törpülemiş. Özetle, geçmiş yıllarda cari açıktaki düşüşler büyük ölçüde GSYH büyümesindeki yavaşlamalara bağlı olarak gerçekleşirken, son 1-1,5 yıllık dönemde gerçekleşen düşüşü buna bağlamak doğru olmaz. Farklı şekilde ifade edecek olursak, iç talepte hedeflenen soğuma gerçekleşebilmiş olsaydı, tüketim ve yatırım malları ithalatının da desteğiyle çok daha düşük bir cari açık, hatta cari fazla verilmesi mümkün olabilirdi. Lütfen 3.sayfadaki 4 ve 5 nolu grafiklere bakınız.
Cari denge yılı 11-12 milyar $ civarı bir seviyede kapatabilir. Önümüzdeki süreçte, cari dengeye net altın&enerji ticareti ile ara malı ithalatından gelen olumlu katkının azalması beklenebilir. Buna karşılık, iç talepteki yavaşlamayla beraber tüketim ve yatırım malı ithalatının olumsuz etkisi de azalacaktır. Özetle, önümüzdeki 3-6 aylık süreçte, cari açığın yatay seyretmesi beklenebilir. Bu bağlamda, sene sonunda 11,5 milyar $ dolaylarında bir cari açık öngörüyoruz.
Ağustos’ta cari fazlaya karşın, rezervlerde 2,5 milyar $’lık bir gerileme var. Ağustos’taki cari fazlaya karşın, sermaye hesabının 3,2 milyar $’ı resmi kanallardan, 3,7 milyar $’ı net-hata noksan üzerinden olmak üzere 6,8 milyar $ açık verdiği görülüyor. Buna bağlı olarak da, resmi rezervlerde Nisan’dan itibaren yaşanan hızlı artış trendinin sekteye uğrayarak, 2,5 milyar $’lık bir gerileme olduğu görülüyor. Ağustos’taki sermaye çıkışlarının da büyük ölçüde portföy yatırımları be net mevduatlardan kaynaklandığı söylenebilir.

  Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.gedik.com

                                     ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ABD'de Michigan Ünv. ay ortası Beklenti endeksi Ekim'de: 72.9 (Beklenti:75.0 Önceki:74.4)
ABD'de Michigan Ünv. ay ortası güven endeksi Ekim'de: 68.9 (Beklenti: 70.8 Önceki: 70.1)
ABD'de Michigan Ünv. ay ortası cari durum endeksi Ekim'de: 62.7 (Beklenti:64.3 Önceki:63.3)
ABD'de Michigan Ünv. 12 aylık enflasyon Beklentisi Ekim'de:%+2.9 (Önceki:%+2.7)
ABD'de Michigan Ünv. 5 yıllık enflasyon Beklentisi Ekiml'de:%+3.0 (Önceki:%+3.1)
Bakan Işıkhan: En son kararı asgari ücret tespit komisyonu belirledikten sonra maksimum faydayı elde edecek noktada asgari ücreti tespit etmeyi hedefliyoruz - CNBC-e
Facebookta Paylaş