Ocak Ayı Enflasyonunda Dolar kurundaki artışın ve yeni zamların etkilerini görmeye başladık (İntegral Menkul Değerler)

"Dolar kurundaki artışın ve yeni zamların etkilerini görmeye başladık"
Ocak ayı tüketici enflasyonu aylık olarak %2.46 oranında artış gösterirken, yıllık bazda ise %9.22 olarak TÜİK tarafından açıklandı. Enflasyon rakamlarında aylık olarak bu kadar hızlı bir yükseliş görmeye alışkın olmamakla birlikte Ekim 2011 yılından bu yana en yüksek aylık bazda artış kaydetti. Tüketici enflasyonunun aylık ve yıllık olarak artışı sürpriz olmazken, asıl sürpriz beklentilerin %8.60 olarak düşük kalması olmuştu. Enflasyon genellikle yılın ilk zamlarının etkisiyle ilk aylarda yüksek gelir. Fakat 2017 ocak ayı enflasyonunda çok ciddi bir ayrışma gördük. Enflasyon rakamlarındaki artışın ana nedenlerini maddeler halinde sıralarsak;

" Kasım ayındaki ABD seçimlerinden bu yana Dolar ve Euro kurunda görülen hızlı yükseliş hareketi
" Aralık ve Ocak aylarında gelişen olumsuz hava koşullarının gıda üzerindeki etkisi
" Yeni yıl ve öncesinde yapılan zamlar
" Enerji fiyatlarındaki kullanımın ve birim fiyatların artması

Yıllık En Yüksek Artış Gösteren Harcama Grupları
  Türkiye 9,22
  Alkollü içecekler ve tütün 22,90
  Ulaştırma 15,61
  Çeşitli mal ve hizmetler 12,74
  Sağlık 12,13
  Eğitim 9,43
  Lokanta ve oteller 8,58
  Gıda ve alkolsüz içecekler 7,77
  Konut 6,54
  Eğlence ve kültür 6,23
  Ev eşyası 6,16
  Giyim ve ayakkabı 3,66
 
Enflasyona yüksek ölçüde katkı yapan ana harcama gruplarının başında alkollü içecekler ve tütün grubu ile ulaştırma grubu geliyor. Geçtiğimiz günlerde TÜİK'in sepette yapmış olduğu katsayı değişiklikleri, enflasyon sepetini global konjonktürün etkilerine daha duyarlı hale getirirken, bu yıl zamların en etkili olacağı kalemlerin ağırlıkları da artırılmıştı. Örneğin Ulaştırmanın ağırlığı 2 puan, alkollü içecekler ve tütün grubunun katsayısı da 0,9 puan artırılmıştı. Bugün beyaz eşya grubunda 3 ay süreyle yapılan ÖTV indiriminin de katkısı enflasyona sınırlı ölçüde etki edebilir.

 
"Üretici Enflasyonu Çift Hanelere Yükseldi"
Üreetici enflasyonu 26 ay sonra ilk kez çift hanelere çıkarak %13.69 olarak açıklandı. Maden ve enerji grubundaki fiyat artışları ÜFE'de etkili olmuş. Merkez Bankası her ne kadar talep gelişmeleri enflasyonu sınırlandıracağını belirtse de üretim bazlı maliyetlerin artması, talep olsa da olmasa da fiyatların yüksek seyredeceğine ve üreticilerin bu maliyeti tüketiciye yansıtacağına yönelik olumsuz bir işaret.

Enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla Dolar-TL kuru 3.74 bandından 3.76 seviyelerine doğru hareketlenirken, Euro-TL ise 4.03 seviyesinden 4.0430 seviyelerine doğru yükseliş yaşadı.


 İntegral Menkul Değerler A.Ş
 www.integralmenkul.com.tr

***Raporun Tamamı Ekteki Dosyada Bulunmaktadır***

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteeri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
NORVEÇ'TE KAYITLI İŞSİZLİK OCAK'TA:%3.2 - ÇALIŞMA BAKANLIĞI
KILIÇDAROĞLU CHP'Lİ TÜRKMEN'İN İSTİFASININ İSTEDİ-HABERTURK
AĞBAL: AĞBAL: AKTİF İŞ GÜCÜ PROGRAMLARI OLMAK ÜZERE, İSTİHDAMA BÜYÜK BİR DESTEK VERECEĞİZ- AA/BLOOMBERG HT
AĞBAL: HÜKÜMET OLARAK EKONOMİ İÇİN GEREKLİ TEDBİRLERİ ARKA ARKAYA ALDIK -BLOOMBERG HT
AĞBAL: BÜYÜMENİN EN AZ YÜZDE 2'Sİ DOĞRUDAN KAMUDAN GELECEK - AA/BLOOMBERG HT
Facebookta Paylaş