Ocak ayı enflasyonu beklentileri aştı (A1 Capital)

Ocak ayı enflasyonu beklentileri aştı…
 
TÜİK verilerine göre ocak ayı enflasyonu aylık bazda %1,35, yıllık bazda %12,15 oranında artış kaydetti. Beklenti aylık artışın %1,1, yıllık artışın ise %11,86 oranında artması yönündeydi. Gelen veri piyasa tahminlerinin bir miktar üzerinde oluştu.
 
Ana harcama gruplarına göre enflasyon verisi incelendiğinde aylık bazda en yüksek katkı, gıda ve alkolsüz içecekler grubundan %4,65 (1,06 puan), çeşitli mal ve hizmetlerden %4,88 (0,26 puan), ulaştırmanın ise %0,87 (0,14 puan) geldiği görülüyor. Aylık veriyi aşağıya çeken grup ise %-6,65 (-0,46 puan) giyim ve ayakkabının olduğu gözlenmekte. Mevsimsellik etkisi ile giyim ve ayakkabı grubunun negatif etkisinin aralık ve ocak ayında da sürdüğü izleniyor. Mevsimsellik geçişi ile birlikte giyim ve ayakkabı grubunun sağladığı aşağı yönlü katkının, şubat ve sonrasında tersine etki yaratmasını bekliyoruz. Ulaştırma kaleminde ise bazı otoyol ücret düzenlemeleri fiyatları yukarı çekse de enerji fiyatlarındaki indirimler ile global petrol piyasasındaki zayıf görünüm ulaştırmanın enflasyonist etkisini törpülemesi beklenebilir.
 
Yıllık bazda ana harcama grupları incelendiğinde ise, en yüksek katkı baz etkisi ile alkollü içecekler ve tütünden %42,21 (2,56 puan) ile geldiği gözleniyor. Konut %14,76 (2,12 puan), gıda ve alkolsüz içeceklerin %9,04 (2,06 puan) ile katkı sağlayan ana gruplar olduğu izlenmekte. Yıllık bazda enflasyonu aşağı yönde itici bir grup bu ay görülmemektedir.
 
Fiyatı en çok artan ürün gamında ise patlıcan %81,46, domates %35,81, mandalina %30,90, salatalık %24,45 gibi kış sebze ve meyve gruplarında yer alan ürünlerin artışını koruduğu gözleniyor. Bu durumda bizlere aylık ve yıllıkta gıda ve alkolsüz içecekler grubundaki yüksek katkının sebebini açıklar nitelikte. Ayrıca mevsimsel geçişin etkisi ile bu enflasyonist katkının gıda ve alkolsüz içecekler grubunda özellikle mart ve sonrasında azalmasını bekliyoruz.
 
Fiyatı en çok azalan ürün gamında ise, kazak %14,22, gömlek %13,65, elbise %13,16 oranında yaşandığı gözleniyor. Azalan ürünlerin birçoğu incelendiğinde ise giyim ve ayakkabı grubundaki düşüşün özellikle sezon sonu indirimlerinin yapılması ve mevsim geçişinin henüz giyim ve ayakkabı sektörüne yansımamasından kaynaklanıyor. Şimdilik negatif katkı sağlayan bu grubun şubat ve mart ayında bu negatif katkının azalarak pozitife dönmesi muhtemel olabilir.
 
Çekirdek enflasyon ise aralık ayında %9,81 iken, ocak ayında %9,88 olarak gerçekleşti.
 
Ocak ayı enflasyon verisine bakıldığında, kurun yukarı yönlü fiyat hareketi, pozitif etkisinin aksine artık hissedilen tersine baz etkisi nedeniyle enflasyonda önceki aylara göre artış gözlendi. Burada destekleyici gelişme takip edilen haber başlıkları ile düşen enerji fiyatları olurken, son günlerde altın, kur ve mevsim geçişlerinin oluşturacağı enflasyonist etkiyi gelecek aylarda göz ardı etmemek gerekir. Gelen manşet enflasyon verisi ile politika faizi baz alındığında 0,9 puan, gelecek enflasyona (tahmine) göre ise 0,75 puan negatif reel getiri söz konusu. Bu koşullar bizlere TCMB için şubat ayı kararında bir faiz indirimini pas geçebileceğini gösteriyor


 A1 Capital Menkul Değerler A.Ş.
 www.a1capital.com.tr
 

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
TCMB, 10.02.2020 vadeli 7.00 milyar TL tutarlı repo ihalesi açtı
OCAK AYINDA ÖTS KAPSAMINDA DIŞ TİCARET HACMİ, %12,43 ORANINDA ARTARAK 32 MİLYAR 436 MİLYON - BAKANLIK
OCAK AYINDA ÖTS KAPSAMINDA İHRACATIN İTHALATI KARŞILAMA ORANI %75,1 OLMUŞTUR - BAKANLIK
GTS KAPSAMINDA OCAK AYINDA İHRACAT BİR ÖNCEKİ YILIN AYNI AYINA GÖRE % 6,10 ORANINDA , İTHALAT İSE % 18,96 ORANINDA ARTMIŞTIR - BAKANLIK
OCAK AYINDA GTS KAPSAMINDA İHRACAT, % 6,10 ARTARAK 14 MİLYAR 765 MİLYON DOLAR, - BAKANLIK
OCAK AYINDA GTS KAPSAMINDA İTHALAT, % 18,96 ARTARAK 19 MİLYAR 229 MİLYON DOLAR,- BAKANLIK
OCAK AYINDA GTS KAPSAMINDA DIŞ TİCARET HACMİ, % 13,01 ARTARAK 33 MİLYAR 994 MİLYON DOLAR,- BAKANLIK
OCAK AYINDA GTS KAPSAMINDA İHRACATIN İTHALATI KARŞILAMA ORANI %76,8 OLMUŞTUR - BAKANLIK
OCAK AYINDA ÖTS KAPSAMINDA İHRACAT, %5,53 ORANINDA ARTARAK 13 MİLYAR 909 MİLYON DOLAR, - BAKANLIK
OCAK AYINDA ÖTS KAPSAMINDA İTHALAT, %18,23 ORANINDA ARTARAK 18 MİLYAR 528 MİLYON DOLAR- BAKANLIK
İHRACAT OCAK AYINDA %6,1 ARTIŞLA 14,8 MİLYAR DOLAR OLDU-TİM
Facebookta Paylaş