Türkiye'de beklenen ocak ayı enflasyon verisi açıklandı. Enflasyonda aylık bazda %1.06 artış gösterdi. Yıllık bazda ise %20.30'dan %20.35 'e artış kaydedilmiş durumda. Aynı dönemde, çekirdek enflasyon ise yıllık bazda %19.02 ile bir önceki aya göre düşüş göstermiş. Bir önceki ayın çekirdek enflasyonu %19.53 düzeyindeydi.
Detayına da baktığımız zaman, mevsimsellik etkilerin ve işlenmemiş gıdadaki yükselişlerin enflasyon üzerinde etkili olduğunu gözlemliyoruz.
Verinin detaylarında, harcama sepetleri içerisinde gıdanın payı yine en fazla olmaya devam ediyor. Taze meyve ve sebzedeki artış bir önceki aya göre %29.70 artış kaydetmiş durumda. Gıda ve alkolsüz içeceklerdeki artış ise bir önceki aya göre %6.43 düzeyinde oluşmuş. Gıda tarafında %87,87 ile çarliston biber, %80.94 ile patlıcan, %67.63 ile ıspanağın en fazla artış kaydedenlerde olduğu görülmekte.
İşlenmemiş gıda, alkollü içecekler ve tütün ürünleri hariç enflasyon bir önceki aya göre -%0.42 düşüş kaydetmiş. Enflasyonda işlenmemiş gıdanın ne kadar etkili olduğunu buradan da görmekteyiz. Fakat işlenmemiş gıda fiyatlarının şubat veya mart ayından itibaren düzeltme yapabileceğini öngörüyoruz.
Son dönemde, petrol fiyatları ve kurdaki düşüşün etkisini mal grubu enflasyonu üzerinde olumlu etkilediğini izliyoruz.
Giyim ve ayakkabının da mevsimsel etkilerle düşüş gösterdiğini ifade etmek mümkün.
Antalya'da geçen haftalarda yaşanan hortumun fiyatlara yansıması şubat ayında işlenmemiş gıda fiyatlarını yukarı yönde etkilemeye devam edebilir, enflasyonda da yıllık bazda yükselişin görülmesini bu aşamada bekleyebiliriz. Hortum felaketinin ne kadarının fiyatlara ocak ayında yansıdığını tam olarak bilemiyoruz. Şubat ayında da bunun yansımaları devam edebilir.
Çekirdek enflasyondaki düşüş nedeniyle TCMB'nin sıkı duruşunu değiştirmesini beklemiyoruz. TCMB, geçen hafta yayınlamış olduğu 2019 yılının ilk enflasyon raporunda da bu yıl sonu için enflasyonda aşağı yönlü revizesini yaparken, enflasyon görünümüne bağlı olaraak sıkı duruşunu koruyacağını bir kez daha yinelemiş oldu.
Genel olarak, enflasyon için 2019 Haziran sonrasında baz etkisiyle yıllık enflasyonda bir düşüş öngörmekteyiz. 2019 yıl sonu için enflasyonun %15-16 aralığında kapatmasını bekliyoruz.
Piyasa etkisi, enflasyon sonrası USDTL kuru üzerinde sınırlı bir yukarı yönlü hareket oluştu. Zaten Dolar endeksinin yükselmesi nedeniyle kurda yukarı yönde bir eğilim olduğu için enflasyonun büyük bir etkisinin olduğunu söylemek yanlış olabilir.
İntegral Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.integralmenkul.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyedde bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.